Anadolu'ya Yelken Açıyoruz!

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Anadolu'ya Yelken Açıyoruz!
Haberin Tarihi: 12.10.2015 09:31:00 - Okunma Sayısı:1504 defa okundu.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı adına Deniz ve İç Sular Düzenleme Genel Müdürlüğü ile Türkiye Yelken Federasyonu işbirliğiyle geliştirilen "Anadolu'ya Yelken Açıyoruz" projesinin ikinci ayağı 16-18 Ekim 2015 tarihleri arasında Eğirdir'de gerçekleştirilecek.

Anadolu'ya Yelken Açıyoruz!

 

            Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı adına Deniz ve İç Sular Düzenleme Genel Müdürlüğü ile Türkiye Yelken Federasyonu işbirliğiyle geliştirilen “Anadolu’ya Yelken Açıyoruz” projesinin ikinci ayağı 16-18 Ekim 2015 tarihleri arasında Eğirdir’de gerçekleştirilecek.

            Su Sporları kabiliyeti olan genç sporcuların tespit edilerek yetiştirilmesi amacıyla Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Türkiye Yelken Federasyonu’nun (TYF) işbirliğiyle oluşturulan “Anadolu’ya Yelken Açıyoruz” projesi kapsamında, ilçemizde bilgilendirme aktiviteleri gerçekleştirilecek.

            Federasyon tarafından icra edilen faaliyetlerin seyir, can ve mal emniyetlerinin arttırılması, deniz ve iç sularımızdaki yelkencilik ve diğer su sporlarının gelişimine ve ülke tanıtımına katkı sağlamak amacıyla yapılan protokolle çocukların yelkenle tanışması hedefleniyor.

            Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada “Su sporuna kabiliyeti olan ancak imkanı olmayan genç sporcuların tespit edilerek yetiştirilmesi amacıyla Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve Türkiye Yelken Federasyonu işbirliğiyle gerçekleştirilen “Anadolu’ya Yelken Açıyoruz” projesi kapsamında ilk ayağı 29-31 Mayıs 2015 tarihlerinde Karaman ili Ermenek ilçesinde bulunan Ermenek Baraj Gölünde gerçekleştirilen organizasyonda çocuklarımıza yelkencilik eğitimi ve bilgilendirme aktiviteleri gerçekleştirildi.

            Bu tür etkinliklerde yörenin çocukları ve gençleri su sporlarını yakından tanımakta, bu organizasyonlar sonrası o yörede su sporları kulüpleri kurulmakta ve denizcilik kültürü gelişmektedir. Anadolu çocukları ve gençleri boş zamanlarını su sporlarına yöneltmekte, lisanslı sporcu olarak yarışlara katılmaktadırlar. Bu sayede iç sularımız aktif hale gelmekte, daha çok tanınmakta ve gelişmektedir.

            Bu itibarla ikinci ayağı 16-18 Ekim 2015 tarihlerinde Isparta Eğirdir Gölü’nde yapılması planlanan etkinlikte 7-12 yaş arası çocuklarımıza yelken sporunu öğretmek ve denizcilik bilincinin oluşması için katkıda bulunulmasını teminen seminer, teorik ve pratik eğitimlerin verilmesi hedeflenmektedir.” denildi.

            Eğirdir’deki temel eğitimler 16 Ekim 2015 Cuma günü Saat 14.30’da Vergi dairesi üzerinde bulunan Eğirdir Belediyesi toplantı salonunda verilecek. Eğitimlere yelken sporuna gönül veren 7-12 yaş arasındaki çocuklarımız katılabilecek.

 

Çocuklar için Yelken Sporu

 

            Yelken sporu, yediden yetmişe her yaşta insanın öğrenebileceği ve hayatı boyunca yapabileceği ender sporlardan birisidir. Bazı sporlar vardır ki ; vücudu, beyni, direnci, mücadeleyi, karar vermeyi, özgüveni aynı anda gerektiriyor ve bu özelliklerden herhangi birisinin diğerlerinden daha geride olması, geride kalmayı beraberinde getiriyor. Bu tüm bu özeliklerin aynı anda yapılmasını gerektiren ender sporlardan birisi de yelken sporu.

            Yelken sporunun en büyük yararı sürekli düşündürmesi. İngiltere'de yapılan bir araştırmaya göre bir yelken yarışçısı, yarış boyunca 6.000 ile 8.000 arasında şey düşünüyormuş ve buna göre dünyanın en çok düşündüren sporu yelken sporuymuş.

            Yelken motorlu deniz sporlarının aksine, sakinleştirici ve eğlencelidir. Motor sesi olmadan teknenin bordasına (gövdesi) çarpan dalga sesleri, rüzgârın hissedilmesi ve tamamen doğa kurallarıyla rüzgarın yardımıyla su üzerinden ilerlemek, vücudun adrenalin salgılamasına neden olur.

            Yelken sporunu çocuklar için çok önemli bir eğitim aracı olduğunu da söyleyebiliriz. Başta özgüven, anlık karar alma, takım ruhu, gözlem yapma, stratejik düşünme olmak üzere birçok konuda gelişimi destekler. Bu kazanımlara neden olan unsurlar ise su, rüzgâr, hedef, rakip, tekne, zaman ve kendisidir. Bir yelken sporcusu diğer spor dallarına oranla 300 kat daha fazla veriyi analiz etmektedir.

            Optimist Nedir ?

            Çocuklar için ilk yelkenli tekne sınıfı, "optimist" sınıfıdır. Optimist, batmaz özelliği, boyutları, yelken seyrine uygunluğu, kolay anlaşılabilen donanımı ve basit armasıyla çocukların denizi sevmesi için kullanabilecekleri en ideal deniz araçlarından biridir.

            Bu sınıf 6-7 yaşındaki çocukları yelkenle tanıştırmak ve 15 yaşına kadar yarışmalarını sağlamak için tüm dünyada rakipsiz şekilde yayılmış bir sınıftır. Optimist, tek kişiliktir ve çocukları yelkene başlatmak için kullanılan en güvenli teknedir. Optimist ana direk, yelken, bumba, salma, dümen ve 3 adet yüzdürme balonuna sahip, kibrit kutusu şeklinde bir yelkenlidir. Boyu 2.30 m, genişliği ise 1.13 m'dir. Teknenin kaldırma kapasitesi 90kg'dan fazladır.

            Yelken Sporunun Çocuklara Faydaları Nelerdir ?

            Yelken'in çocuklara kazandıracağı faydalar şöyle sıralanabilir ;

            1 - Dürüstlük, Özeleştiri, İç Huzur

            2 - Çabuk Karar Verme, Dayanıklılık, Kararlılık, Mücadele Ruhu

            3 - Analitik Düşünme - Motor Yetenekleri - Zeka Gelişimi

            4 - Özgüven, Cesaret

            5 - Sosyal Çevre Gelişimi, Takım Çalışması, Paylaşım

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap