Eğirdir Kırsal Kalkınma Planına Akademik Katkı...

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Eğirdir Kırsal Kalkınma Planına Akademik Katkı...
Haberin Tarihi: 6.2.2016 17:29:00 - Okunma Sayısı:1619 defa okundu.

"Eğirdir Kırsal Kalkınma Planı"na katkı oluşturmak amacıyla çeşitli üniversitelerden öğretim üyelerinin katıldığı bir panel düzenlendi.

            Eğirdir Kırsal Kalkınma Planına Akademik Katkı…

 

“Eğirdir Kırsal Kalkınma Planı”na katkı oluşturmak amacıyla çeşitli üniversitelerden öğretim üyelerinin katıldığı bir panel düzenlendi.

 

Kırsal Kalkınmayı destekleyici, Eğirdir ve çevresindeki tüm sektörlere rehber niteliğinde bir belge oluşturmak ve belirlenen hedeflere bu sektörleri yönlendirmek amacıyla 2016-2023 dönemlerini kapsayacak şekilde  “Eğirdir Kırsal Kalkınma Planı” hazırlanıyor.

            Bu kapsamda “Eğirdir Kırsal Kalkınma Planı”na katkı oluşturmak amacıyla çeşitli üniversitelerden öğretim üyelerinin katıldığı bir panel düzenlendi. Eğirdir Kaymakamlığı ve Eğirdir Belediye Başkanlığının ev sahipliğinde gerçekleşen  panel 6 Şubat 2016 Cumartesi günü Kervansaray Düğün Salonu’nda gerçekleştirildi.

          
            Panele; Ak Parti Isparta Milletvekili Sait Yüce, CHP Isparta Milletvekili İrfan Bakır’ın danışmanı Yalım Halıcı, Eğirdir Kaymakamı Abdullah Akdaş, Kaymakam Adayı Muhammet Kaya, Eğirdir Belediye Başkanı Ömer Şengöl, Sarıidris Kasabası Belediye Başkanı Ramazan Pala, İl Genel Meclis Üyesi Mehmet Sert, Eğirdir İlçe Jandarma Komutanı Yzb. Erhan Aslan, Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü (SAREM) Müdürü Şakir Çınar, Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü (MAREM) Müdür Yardımcısı Hüseyin Akgül, Ak Parti Eğirdir İlçe Başkanı Veli Gök, CHP İlçe Başkanı Mehmet Kaş, MHP İlçe Başkanı Osman Yaman, Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıdoğan, Daire Amirleri, Okul Müdür ve Yardımcıları, ETUDOSD Yönetim Kurulu Üyesi Çetin Meydan, Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanları, Köy ve Mahalle Muhtarları ve hemşehrilerimiz katıldılar.

            Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın söylenilmesiyle başlayan panel, Gazetemiz Ankara Temsilcisi Zeki Tarhan’ın kısa açılış konuşmasıyla devam etti.

            Tarhan özetle: “Bu panel, Eğirdir Ekonomisine katkı paneli. Eğirdir bir zihniyet değişikliğine doğru gidiyor. Eğirdir yeni projeler için doğum sancısı çekiyor. Eğirdir için Kaymakamlığımız tarafından 2016-2023 yıllarını kapsayan Kırsal Kalkınma Planı Taslağı hazırlandı. Eğirdir için çılgın projeler var. Gölden-karaya bakış... Bugün bunları tartışacağız. Gerek Ankara’dan, gerekse Isparta SDÜ’den çok değerli hocalarımız buradalar. Bizler için çok güzel sunumlar hazırladılar. Sürdürülebilir bir yaşam için bu panel çok önemli. İnşallah Eğirdir artık kabuğunu kıracak…” dedi.

Eğirdir’in Kırsal Kalkınma Planı Hazır…

            Daha sonra konuşmalarını yapmak üzere kürsüye davet edilen Eğirdir Kaymakamı Abdullah Akdaş konuşmalarında Eğirdir Kaymakamlığı olarak Eğirdir Kırsal Kalkınma Planı’nın hazırlandığını, basım aşamasına gelmeden bu planın sektör temsilcilerine, sivil toplum kuruluşlarına ve ilgi duyanlara ileteceklerini ve onların da katkılarını alacaklarını ifade etti.

            Kaymakam Akdaş: “Öncelikle bu Kırsal Kalkınma Planı’nın mazisinden bahsetmek istiyorum. 2014 yılında başladık 2015 yılında bitirdik. Isparta Kırsal Kalkınma Planı  için yaklaşık 500 kamu görevlisi ve aynı zamanda 30 üniversite akademik arkadaşlarımızla 6 ay çalıştık. Ben de orada koordinatördüm. Sayın Valimizin talimatları ve direktifleriyle bu Kırsal Kalkınma Planı ilçelerde de yapılsın denildi. Pilot ilçe olarak Eğirdir’i önerdik. İlk Kırsal Kalkınma Planı Eğirdir’de başladı. Şuan bütün ilçelerimizde de devam ediyor. Eğirdir’in özelliğine göre çok geniş çaplı düşündük. Şuan yaklaşık 3 toplantımız ve arkasından da alt çalışma gruplarımızı oluşturduk ve taslak metini ortaya çıkardık. Bu bir taslak... Panelden sonra da katkıları alacağız. Basım aşamasına gelmeden Kırsal Kalkınma Planımızı tüm sektör temsilcilerine, sivil toplum kuruluşlarına ve ilgi duyanlara ileteceğiz ve onların da katkılarını alacağız” dedi.

            Kaymakam Abdullah Akdaş, konuşmaların sonunda bu panelin yapılmasında büyük bir özveri harcayan Moderatör Zeki Tarhan’a, konuşmacı olarak Eğirdir’e gelen hocalarımıza ve emeği geçen herkese teşekkürlerini ileterek, bu panelin Eğirdir’imize, Isparta’mıza ve ülkemize hayırlar getirmesi dileklerinde bulundu.

Milletvekili Yüce: “Bu Mesele Siyaset Değildir,  Siyaset Üstü Meseledir…”

            Eğirdir Kırsal Kalkınma Planına Akademik Katkı Panelinde bir konuşma yapan Ak Parti Isparta Milletvekili Sait Yüce ise: “Böyle bir toplantıda sizlerle birlikte olmaktan çok memnunum. Bugün Isparta’ya ve özellikle de bu toplantıya katılmak için buraya geldim. Ankara’da bu toplantıya beni çağırdığınızda çok heyecanlandım. Düşündüğümüz şeylerin ve yapmak isteğimiz şeylerin ana omurgasını bu tür toplantılar teşkil ediyor. Eğirdir’in Kırsal Kalkınma Planında pilot ilçe seçilmesi çok önemli. Eğirdir bunu gerçekten hak ediyor. Burada alınan kararları, burada yapılan uygulamaları, planlamaları inşallah diğer bölgelerimizde de tatbik etme imkanını buluruz. Isparta’mız gerçekten Cenab-ı Hak’kın lütfettiği pek çok güzeli bağrında barındıran; suyuyla, havasıyla, iklimiyle, gölleriyle, dağlarıyla, endemik türleriyle fevkalade güzel ve nadide bir şehir, ilçeleri, köyleri ve insanlarıyla birlikte. Burada yapılan bu çalışmanın önemli olduğunu düşünüyorum. Bir mücevher niteliğinde olan Eğirdir Gölü’müz, ilçemiz ve içindeki eserleriyle birlikte tekrar o eski günlerine kavuşturulabilir. Bugün medeni ve gelişmiş diye bilinen ülkelerin bir çoğunda bu derece kıymetli ve bu kadar güzel tabiat varlığı yok. Ama gayretleri ve bir takım insan üstü güçlerle yaptıkları şeylerle öyle bir hale getiriyorlar ki yüzbinlerce, milyonlarca insanın ilgisini çekip oralara gidip, görmelerini sağlıyorlar. Bu toplantıyı ben gerçekten çok önemsiyorum. Başka platformlarda da anlatmayı arzuluyorum. Çıkacak neticeleri inşallah hep beraber okuruz ve görürüz. Bize düşen merkezi hükümette yapılması gereken, Ankara’dan yapılması gereken ne tür destekler varsa hazırım. Bu meseleler asla siyasi bir mesele değildir. Siyaset üstü bir meseledir. Hepimizin meselesidir. Her türlü desteği beraberce vermek istiyoruz” dedi.

            Gazetemiz Ankara Temsilcisi Zeki Tarhan’ın moderatörlüğünü yaptığı Panele Panelist olarak katılan; Gazi Üniversitesi/Şehir ve Bölge Planlama Böl. Öğ. Üyesi Prof. Dr. Hülagü KAPLAN “Yerleşmelerin Sürdürülebilir Planlanması ve Kırsal Kalkınma İlişkisi” konusunda,  Ankara Üniversitesi Ziraat. Fak. Peyzaj Mimarlığı Öğ. Üyesi Yrd. Doç. Dr. Işıl KAYMAZ “Kırsal Kalkınmada, Ekolojik Tasarım ve Bisikletin Yeri” konusunda, SDÜ/ Mimarlık Fak. Dekan Yrd. Teknokent Genel Müdürü Doç. Dr. Erkan POLAT “Eğirdir İlçesi ve Kentinin; Büyüme, Gelişme ve Kalkınma Bağlamında, Mekânsal Planlamasına Genel Bir Bakış” konusunda, SDÜ / Spor Bilimleri Fak. Spor Bilimleri Bölümünde Prof. Dr. Fatih KILINÇ “Spor / Rekreasyon /  Sportif Turizm  - Kırsal Kalkınma İlişkisi” konusunda, Ankara Üniversitesi / Spor Bilimleri Öğ. Üyesi Yrd. Doç. Dr. Velittin BALCI “Kırsal Kalkınmada, Açık Alan Etkinlikleri / Spor ve Turizmin Yeri” ve Gazi Üniversitesi / Bisiklet Topluluğu Başkanı Doğa SEZER de “Sürdürülebilir Kalkınmada ve Gençlerin Kalkınma Aktörü olmasında Bisikletin Yeri” konusunda bilgiler verdiler.
 

            Panel ile ilgili ayrıntılı haberlerimizi önümüzdeki günlerde okuyucularımızla paylaşmaya devam edeceğiz.

EMEL TURAN KARTAL

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap