Bugün Gaziler Günü...

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Bugün Gaziler Günü...
Haberin Tarihi: 19.9.2013 17:21:00 - Okunma Sayısı:1701 defa okundu.

Gaziler Günü, 19 Eylül 2013 Perşembe günü (bugün) kutlanacak. Kutlamalar saat 10.45'de Kaymakamlık, Garnizon Komutanlığı, Belediye Başkanlığı ve Muharip Gaziler Derneği'ne ait çelenklerin çınaraltındaki Anıt Parkta yerine alması ile başlayacak.

Bugün Gaziler Günü…

 

            Gaziler Günü, 19 Eylül 2013 Perşembe günü (bugün) kutlanacak. Kutlamalar saat 10.45’de Kaymakamlık, Garnizon Komutanlığı, Belediye Başkanlığı ve Muharip Gaziler Derneği’ne ait çelenklerin çınaraltındaki Anıt Parkta yerine alması ile başlayacak.           

            Çelenklerin sunumunun ardından Devletimizin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk ve ebediyete intikal eden aziz şehitlerimiz için saygı duruşunda bulunulacak akabinde İstiklal Marşımız söylenilecek ve Bayraklar göndere çekilecek.  

            19 Eylül Gaziler günü dolayısıyla günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Türkiye Muharip Gaziler Derneği Eğirdir Temsilcisi Hüseyin Koçaslan yapacak. Daha sonra Gaziler Derneği ziyaret edilecek. Program Zabıta lokalinde verilecek ikram ile sona erecek.

***

            Başkomutan Mustafa Kemal ATATÜRK’ün komutasındaki kahraman Türk Ordusu, 13 Eylül 1921de, 22 gün 22 gece süren, dünyanın en uzun ve en kanlı muharebelerinden birisi olan, Sakarya Meydan Muharebesi de sömürgecilerin maşası olarak Anadolu içlerine kadar ilerleyen, işgalci Yunan Ordusu u Polatlı önlerinde durdurmuş, tarihinin en büyük yenilgisini yaşatarak, onu bozguna uğratmış ve kaçmaya mecbur etmiştir. Sonuç olarak düşman, bir sene sonra topraklarımızdan tamamen atılmıştır. Sakarya Meydan Muharebesi, Türk Ordusunun 1683 İkinci Viyana Kuşatması dan beri süren geri çekilişine de son vermiştir.

            Sakarya Meydan Muharebesi Anadolu halkının ölüm-kalım savaşı olmuştur. Bu mücadele kaybedilseydi, sömürgecilerin Anadolu’yu paylaşım planı olan Sevr gerçekleşecek, dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti Devleti bir hayal olarak kalacaktı. Başkomutan M. Kemal ATATÜRK ve onun kahraman askerleri canlarını ortaya koyarak Anadolu halkına böyle karanlık bir tablo yaşatmadılar. Yokluktan var edilen bir ordu ile gerçekleştirilen Sakarya Meydan Muharebesi, savaşın seyrini değiştirerek bugünün hür ve bağımsız Türk Devleti’nin yolunu açmıştır.

            TBMM, 19 Eylül 1921 tarihinde, bu emsalsiz zaferin anısına Başkomutan M. Kemal ATATÜRKe "Gazilik" unvanı ile "Mareşallik" rütbesini vermiştir.

            19 Eylül Gaziler Günü; bu aziz vatana canını adayan kahramanların günüdür.

            Aziz vatanımızın bağımsızlığı ve bölünmez bütünlüğünü korumak için canları pahasına cepheden cepheye koşan, bu uğurda şehit olmayı göze alan gazilerimiz, ülkemizin medarı iftiharı, vatanseverliğin ve kahramanlığın yaşayan abideleridir.

            Türk Milleti bunun en güzel örneğini Atatürk’ün önderliğinde verilen "Kurtuluş Savaşı"nda yaşamıştır. "Ya istiklal, ya ölüm!" demiştir. Türk tarihi böylesine "kahramanlık günleri" ile doludur. Kahramanlık günlerini şehit ve gazilerimize borçluyuz. Destanlar yaratan şehit ve gaziler tek tek birer onur abidemizdir…

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap