Bu Yıl Eğirdir Elmasının Kalitesi Çok Yüksek...

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Bu Yıl Eğirdir Elmasının Kalitesi Çok Yüksek...
Haberin Tarihi: 20.9.2013 11:47:00 - Okunma Sayısı:2405 defa okundu.

Türkiye elma üretiminin yaklaşık yüzde 10'unu karşılayan Eğirdir'de, elma hasadı başladı.

Bu Yıl Eğirdir Elmasının Kalitesi Çok Yüksek…

140 Bin Ton Kapasiteli Soğuk Hava Depoları Elmaları Depolamaya Hazır…

 

Özel Haber:

Emel TURAN KARTAL

            Türkiye elma üretiminin yaklaşık yüzde 10’unu karşılayan Eğirdir’de, elma hasadı başladı.

            Elmalarını 1 yıl boyunca çocukları gibi yetiştiren elma üreticileri meyvelerini bahçelerden toplamaya başladılar.

            Elmanın başkenti olan Eğirdir ilçemizde üreticiler bu yıl bilgisayarlı erken uyarı sistemi sayesinde kara leke ve iç kurdu ile mücadelede karşı büyük başarı sağladılar.

            Özellikle ihracatta sorun olarak değerlendirilen elmanın düşmanı ''kara leke'' hastalığına karşı ilçemizde yürütülen mücadelede bu yıl önemli başarı elde edildi. Konu ile ilgili görüşlerini aldığımız Gıda Tarım ve Hayvancılık Eğirdir İlçe Müdürü Uğur Turgut, bu yıl Eğirdir elmasının kalitesinin çok yüksek olduğunu, bilgisayarlı erken uyarı sistemiyle kara leke ve iç kurduna karşı büyük başarı sağladıklarını dile getirdi.

            Turgut, açıklamalarında şunları ifade etti: “İlçemizin 6 bölgesinde (Balkırı, Tepeli, Serpil, Yukarı Gökdere, Sorkuncak köyleri ve Barla kasabasına) bilgisayarlı erken uyarı sistemlerimiz var. Bizler hava şartlarına göre çiftçilerimize uyarılarda bulunuyoruz. Örneğin bugün hangi ilaçlama yapılacaksa hemen sistemden uyarı yolluyoruz ve çiftçilerimizi bilgilendiriyoruz.                              

            Çiftçilerimiz de bizlere riayet ederek ilaçlamalarını yapıyorlar. Bu sistemle bu yıl ilçemizde kara leke ve iç kurdu yok denecek kadar düşük seviyede” dedi.

            Yapılan denetimler ve gözlemler sonucu Eğirdir elmasının kalitesinin çok yüksek olduğunun gözlemlendiğini belirten Turgut: “Köylerimizin hepsinde kurumumuzun tarım danışmanları var. Bu arkadaşlarımız sürekli denetim halindeler. Eğirdir elmasının kalitesi renk, büyüklük, aroma, nişasta, şeker oranı bakımından çok yüksek seviyede. Eğirdir, tarımsal alt yapı olarak diğer bölgelere göre çok ileri durumda.” diye konuştu.

Elmanın %3’ü ihraç ediliyor…

            Önceki yıllarda ülkemizde üretilen elmanın %3’ünün ihraç edildiğini dile getiren Turgut, “bu rakam rekolteye bakıldığında alt seviyelerde.” dedi.

            Geçen yıl Eğirdir’de elma rekoltesinin %35-40’ının birinci sınıf, %30-25’inin ikinci sınıf ve geri kalan kısmının sanayi tipi elma olduğunu söyleyen Turgut, bu yıl ise birinci ve ikinci sınıf elma oranlarının yüksek olduğunu, sanayi tipi elmanın az olduğunu söyledi.

34 Soğuk Hava Deposu Hasada Hazır…

            İlçemizde toplam 140 bin ton kapasiteye sahip 34 adet soğuk hava deposunun bulunduğunu söyleyen Turgut: “İlçemizde toplam 140 bin ton kapasiteye sahip 34 adet soğuk hava depomuz var. Soğuk hava depolarımız teknik anlamda bir çok bölgeden ileri durumda. Hatta birçok soğuk hava depolarımızda tasnifleme işlemleri yapılıyor. Türkiye çapında depolama kapasitesi bakımından İstanbul’dan sonra Isparta bölgesi ikinci sırada yer alıyor” dedi.

            Gıda Tarım ve Hayvancılık Eğirdir İlçe Müdürü Uğur Turgut sözlerinin sonunda elma hasadının bereketli olmasını temenni ettiğini söyledi. 140 Bin Ton Kapasiteli Soğuk Hava Depoları Elmaları Depolamaya Hazır…

            İlçemizin en büyük soğuk hava depolarından 20 bin ton kapasiteye sahip olan Gülbudak Soğuk Hava Deposunu ziyaret ettik. Burada gördüğümüz manzara ise gurur vericiydi. Çünkü bayan işçiler aileye ekonomik katkı için harıl harıl elma seçim işlemlerini yapıyorlardı.

            Gülbudak’ta işlenen elmalar birçok ülkeye ihraç edilmesinin yanısıra büyük mağazalar zincirlerine pazarlanıyor.

            Elma Ne Zaman Hasat Edilir

            Elma meyve olarak ince kabuklu, çok nazik bir meyvedir. Meyveler hasat edilirken avuç içine alınmamalı, parmakla sıkılmamalıdır. Meyveleri toplama kovalarına koyarken ve boşaltırken çok dikkatli olmalıdır. Sebep olunacak küçük bir yara veya ezik depo çürüklüğüne sebep olan mantarlar için giriş kapısıdır.

            Hasatta diğer bir noktada hasat zamanının doğru olarak tayinidir. Elma meyveleri ağaç olumunda hasat edilir. Meyveler yeme olumuna soğuk hava depolarında belirli süre tutulunca ulaşırlar.

            Yazlık elmalar ağaç ve yeme olumuna ağaç üzerinde iken ulaşırlar. Bu sebeple yazlık çeşitler yeme olumunda hasat edilmelidir.

            Elma ağaçlarında hasat iki veya üç defa yapılır. İlk hasatta daha ziyade ağacın dış veya alt kısmındaki meyveler koparılır. Sonra ise iç kısımlardaki yarı ve üst dallardakiler toplanır.

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap