EĞİRDİR?DE SARAÇLIĞIN SON TEMSİLCİSİ ADİL GÜRSEL; "BİZ ARTIK ZİNCİRİN SON HALKASIYIZ"

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,EĞİRDİR?DE SARAÇLIĞIN SON TEMSİLCİSİ ADİL GÜRSEL; "BİZ ARTIK ZİNCİRİN SON HALKASIYIZ"
Haberin Tarihi: 22.2.2017 10:24:00 - Okunma Sayısı:2373 defa okundu.

Eğirdir'de, bir zamanların gözde meslekleri arasında yer alan ve günümüzde unutulmaya yüz tutan saraçlığın son temsilcilerinden Adil Gürsel, babasından öğrendiği ve 75 yıldır teknolojiye rağmen bu mesleği yürütüyor.

EĞİRDİR’DE SARAÇLIĞIN SON TEMSİLCİSİ ADİL GÜRSEL; "BİZ ARTIK ZİNCİRİN SON HALKASIYIZ"

               Eğirdir'de, bir zamanların gözde meslekleri arasında yer alan ve günümüzde unutulmaya yüz tutan saraçlığın son temsilcilerinden Adil Gürsel, babasından öğrendiği ve  75 yıldır teknolojiye rağmen bu mesleği yürütüyor. 2011 yılında Isparta Esnaf ve Sanatkarlar Odası tarafından Yılın Ahisi seçildiğini belirten Gürsel, eskiden kimseye öğretilmeyen bu mesleğin şimdi çırak bile bulanamadığını belirterek Biz artık zincirin son halkasıyız" dedi. 


               Deriye şekil vererek koşum takımı, at süslemesi, tasma, kemer, eyer üreten Gürsel, ülkenin çeşitli yerlerinden gelen siparişlere de bir süreliğine yanıt verdiklerini ama yaşının ilerlemesinden sonra bu işi sadece vakit geçirme amaçlı yaptığını dile getirdi.

               Mesleğinin son temsilcilerinden olan 86 yaşındaki Gürsel, yaptığı açıklamada, kaybolmaya yüz tutan meslekler arasında bulunan saraçlığı babasının yanında çıraklık yaparak öğrendiğini anlattı. Yaklaşık 75 yıldır bu mesleği sürdürmeye çalıştığını, babasının vefat etmesinin ardından atölyedeki işleri omuzladığını belirten Gürsel, "Biz ata mesleğini devam ettiriyoruz. Saraçlık bir zamanlar gözde meslekler arasındaydı. Motorlu taşıtların yaygınlaşması ve binek hayvanlarının kullanımının azalmasıyla bu dükkanlar birer birer kapandı. Gelişen teknolojiye karşın mesleği yaşatmaya çalışıyorum." dedi.

               Saraçlık mesleğinin bitme noktasına geldiğini anlatan Gürsel, yanında çalıştıracak ve bu mesleğe sahip çıkacak kimseyi bulamamanın sıkıntısını yaşadığını, ama şimdi at bile kalmadığını dile getirdi.  Her gün erken saatte iş yerini açtığını ve buraya artık vakit geçirmek için geldiğini belirten Gürsel, şöyle konuştu: "4 Kız çocuğum var, onların bana ihtiyacı yok. Onlar da bu mesleği devam ettirmek istemiyorlar" dedi.


               2011 yılında Isparta Esnaf ve Sanatkarlar Odası tarafından Yılın Ahisi seçildiğini belirten Gürsel, eskiden kimseye öğretilmeyen bu mesleğin şimdi çırak bile bulanamadığını belirterek "Biz artık zincirin son halkasıyız" dedi.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap