TÜRKİYE'DE EN ÇOK EĞİRDİR FİDANLIĞINDA ÜRETİLİYOR...

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,TÜRKİYE'DE EN ÇOK EĞİRDİR FİDANLIĞINDA ÜRETİLİYOR...
Haberin Tarihi: 8.8.2017 10:23:00 - Okunma Sayısı:1912 defa okundu.

Türkiye’nin en fazla gül yetiştiren ili olan Isparta, son yıllarda lavanta üretimiyle de adından söz ettirmeye başladı.

TÜRKİYE'DE EN ÇOK EĞİRDİR FİDANLIĞINDA ÜRETİLİYOR...

                Türkiye’nin en fazla gül yetiştiren ili olan Isparta, son yıllarda lavanta üretimiyle de adından söz ettirmeye başladı. Itri bitkilerin yetiştirilmesi noktasında uygun ekolojik şartlara sahip olan bölgemizde yaygın olarak yetiştirilmeye başlanan lavanta, gül vadisi olan ilimizde giderek yaygınlaşıyor.

                Isparta'nın Keçiborlu ilçesine bağlı Kuyucak ve Çukurören köylerinde üretilen lavanta ile Türkiye üretiminin yüzde 93’ü karşılanmakta olup Türkiye'de ilk defa ekolojik turizmin geliştirilmesi, kıraç ve boş arazilerin değerlendirilmesi maksadıyla Isparta Orman Bölge Müdürlüğü ORKÖY Şube Müdürlüğü’nce 2015 yılında tip proje ile Keçiborlu Çukurören köyünde 3 aileye 10 bin 500 TL, Keçiborlu Kuyucak köyünde 4 aileye 14 bin TL olmak üzere 7 aileye 24 bin 500 TL lavanta desteklemesi yapılarak vatandaşlara alternatif geçim kaynağı yollarının sağlanmasından sonra çalışmalar neticesini vermeye başladı.

                Lavanta özellikle Toroslarda, kıraç alanlarda susuz tarımla uğraşan vatandaşlar için iklim şartlarına çok uygun bir bitki olması nedeniyle Isparta Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı Eğirdir Orman Fidanlık Müdürlüğünde 2014 yılında 20 bin, 2015 yılında 30 bin, 2016 yılında 50 bin, 2017 yılında 40 bin olmak üzere şu ana kadar 140 bin adet lavanta fidanı üretildiği bildirildi. Yılda ortalama 40-50 bin lavanta fidanı üretmeyi hedefleyen Eğirdir fidanlığı, Türkiye’de en fazla lavanta fidanı üreten birim olarak da dikkat çekiyor.

                Hoş kokusuyla her zaman süs bitkisi olarak değerlendirilen ve saç dökülmesinden uykusuzluğa kadar birçok rahatsızlığa iyi gelen Lavanta; çayı, sabunu, kolonyası ve balı üretilen nadide bitkilerden bir tanesi olarak Orman köylülerinin gelirinin arttırılması ve alternatif geçim kaynaklarının oluşturulması kapsamında yapılan çalışmalara vatandaşlar tarafından ilgi ve destekler artarak devam ediyor.

                Isparta Orman Bölge Müdürlüğü tarafından üretilen Lavanta bitkilerine hastalık ve zararlıların arız olmaması ve ilaçlama yapılmaması nedeniyle piyasada çok talep edildiğini belirten yetkililer "Bu sayede üretilen ballarda insan sağlığına zararlı ilaç kalıntısı bulunmaması ve organik olması talep sahiplerince daha çok tercih edilmesine neden olmaktadır. Bu maksatla Keçiborlu ilçesine bağlı Senir ve Güneykent beldelerinde iki ayrı bal ormanı tesis edilmiştir.

                Lavanta, dünyada ticareti en fazla yapılan 15 uçucu yağ ve "Ekstrem koşulların bitkisi" olarak, su sıkıntısı olan, besin maddelerince fakir, kötü toprak koşullarında, üreticiler için alternatif bir üretim fırsatı sunmaktadır. Lavanta uçucu yağının dünya piyasalarında fiyatı ise 25 ile 100 Avro arasında değişmektedir." şeklinde bilgi verdiler.

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap