"Eğirdir Gölü S.O.S veriyor"

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,"Eğirdir Gölü S.O.S veriyor"
Haberin Tarihi: 4.10.2018 13:09:03 - Okunma Sayısı:4552 defa okundu.

Isparta İl Genel Meclisi'nde Eğirdir Gölü ile ilgili görüşme yapıldı.

"Eğirdir Gölü S.O.S veriyor"

Isparta İl Genel Meclisi'nde Eğirdir Gölü ile ilgili görüşme yapıldı.

Mehmet SEZGİN: 'Eğirdir Gölü S.O.S veriyor'

Isparta İl Genel Meclisi'nde Eğirdir Gölü ile ilgili görüşmede bir konuşma yapan Gelendost Belediye Başkanı ve EKOBİR Başkanı Biyolog Mehmet Sezgin, Eğirdir Gölü ile ilgili acı gerçeğe dikkat çekti. Sezgin, Eğirdir Gölü için manifesto verdi, gölün S.O.S. verdiğini söyledi. Eğirdir Gölü için "2. Haliç vakası" tanımlamasını kullanan Sezgin "bu bir devlet meselesidir. Tek başına hiçbir kurum çözüm bulamaz." dedi. Başkan Sezgin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile Gölbaşı Mogan Gölü'nde başlatılan dip temizliğinin Eğirdir Gölü için de yapılmasının şart olduğunu söyledi. Sezgin, şöyle konuştu:
“TÜBİTAK’ın yaptığı araştırmada 14,70 sınır kabul edilmiş. Bu kot altına düşülünce gölde ölüm gerçekleşir deniliyor. MTA’nın yaptığı bir araştırma var. Onlar da su kodu 16’nın altına düşünce beslenme olmaz diyorlar.
Şu anda 9,16 kot olduğu söyleniyor. Halk gözüyle bakıldığı zaman 9,16 kodunda su olduğuna inanmıyoruz. Gelendost bölgesinde Belediyenin bahçeleri var. 2 yıl önce bahçeleri döven su şu anda içerde. Kemer boğazı ve Hoyran tarafında yaptığımız tespit en derin nokta 3,70. Hoyran tarafından bir yerde 9 ölçtük, bazı yerlerde 7 metre. Büyük Kabaca tarafında ise maalesef 80 cm. Bilimsel veri değil. Görsel olarak vatandaşın kendi görebileceği şeyler. Ama kesinlikle göldeki su hacminin il için ve gelecek için SOS sinyali verdiğini belirtmek istiyorum.
Dünya su tüketimi kişi başına yıllık 7600 m3. Bizim insanımız 1400 m3 su tüketiyor. 2030’da içme suyu kıtlığı yaşanacağı belirtiliyor. Yarın bu göl için çok geç olacağını belirtmek istiyorum. Bu yıla kadar bizim sulama sularımızda kesinlikle motorlar istop edilmedi. Bu yıl maalesef eylül başında su pompaları stop edildi. Çünkü göldeki su kodu düştü. Su kodu düşünce motorlara zarar verir. Böyle olurken Kovada Bölgesi’ne halen su aktarımı yapılması bizi düşündürüyor. Bu gölün kuramayacağını kimse garanti edemez. Önümüzde bariz örnekler var."

Eğirdir SAREM Müdürü Şakir ÇINAR: "Baraj ve gölet yapımı konusunda daha dikkatli olunmalı.”  

Eğirdir ve Beyşehir göllerindeki su kaybı ile ilgili İl Genel Meclisinde yapılan genel görüşmede konuşan Eğirdir SAREM Müdürü Şakir Çınar, göllerdeki su kaybının yol açabileceği sorunlardan bahsederek çözüm önerilerini sıraladı. Çınar konuşmasında çözüm olarak şunlara yer verdi. “Kovada kanalına su salımı göl kodu dikkate alınarak yapılmalı. Bir elma ağacı yaz aylarında günlük yaklaşık 40-50 litre su tüketiyor. Bu ihtiyacı karşılamak için gölden su veriyoruz. Yıllık 650 bin ton elma üretirken sulamaya çok daha fazla su ayırıyoruz. Bununla ilgili bir çalışma yapılarak önlem alınmalı. Beyşehir gölüne yıllık 4 milyar metreküp su geliri olurken 6 milyar metreküp su kullanılıyor. Eğirdir gölünde kamışların kesilmesinde uygulanan yasak ve mevzuat yeniden gözden geçirilmeli. Su bitkilerinin, kamışların kesimine müsaade edilmeli. Beyşehir’de belediye eliyle sazlıklar kesilebilirken Isparta’da mevzuat daha sert uygulanarak izin verilmiyor. Tarımsal faaliyetlerin göl üzerindeki etkileri belirlenmeli, buna bağlı olarak zirai ürünlerin daha az su ihtiyacı olanların üretilmesi teşvik edilmeli. Özel hükümler revize edilerek gölden kum ve mil alımı serbest bırakılmalı. Özellikle dağların göle bakan yamaçlarına baraj ve gölet yapımı konusunda daha dikkatli olunmalı.”  

DSİ Bölge Müdürü Mahmut Berber Buharlaşmaya Dikkat Çekti...

DSİ 18. Bölge Müdürü Mahmut BERBER, Isparta İl Genel Meclisi’nde Eğirdir Gölü ile ilgili genel görüşmede açıklamalarda bulundu. Eğirdir Gölü’ne ilişkin rakamları İl Genel Meclisi ve Isparta kamuoyu ile paylaşan Berber, buharlaşmaya dikkat çekti. Berber, Eğirdir Gölü’nden yılda 500 milyon m3 suyun buharlaştığını söyledi. Berber, buharlaşmanın 2017 yılında 507 milyon m3, Sulama suyuna 197 milyon m3. ve İçme suyu için ise 16 milyon m3. su kullanıldığını belirtti.

Berber, buharlaşmanın 2017 yılında 600 milyon m3 olduğunu söyledi. Berber, şöyle konuştu: “507 milyon m3 buharlaşma. Sulama suyu 197 milyon m3. İçme suyu 16 milyon m3. Buharlaşma miktarı 2013’den itibaren yükseliyor. Küresel ısınmaya bağlı olarak. 15 Eylül tarihi itibariyle kot yüksekliği 916,28 metre. Geçen yıla göre 58 cm. düşüş var. Göl su seviyesini takibini bölge olarak da genel müdürlüğümüz de yapmakta. 2017’de buharlaşma 607 milyon m3. Kovada Gölü’ne bırakılan su 77 m3 Yılda 272 milyon m3 eksideyiz. Su miktarı her geçen yıl azalıyor. Kovada’ya 2 m3/sn su bırakıyoruz. Burada doğal yaşam var. Balıklar var, ölümler oluyor. Bırakmayınca çok şikayet ve baskılar oluyor. Dolayısıyla buradaki yaşamı idame ettirmek ve gölün seviyesini korumak için yılda 77 m3 su bırakıyoruz.”

İl Genel Meclisi Üyesi Necdet Satılmış: "Eğirdir Gölü Komada..."
 
İl Genel Meclisi Üyesi Necdet Satılmış, Eğirdir Gölü’nün sadece balık ve elma üretimi olarak değerlendirilmemesi gerektiğini dile getirdi. Satılmış, “Çevresinde 81 yerleşim biriminin katma değerinin bu göl sayesinde olduğunun bilincindeyiz. Göle olan hassasiyetimiz gelecek nesillerimize güzel imkanlar bırakmak olduğunu belirtmek isterim. Şuanda Eğirdir Gölü’nün yüzde 80’i otlanmış durumda. Gölde yoğun otlanma çekilmesine neden oluyor. Göldeki çekilme tehlikeli boyuta ulaşmış durumda. Kurumlar önlem almazsa Eğirdir Gölü tarihi konumuna döner. DSİ’den göl etrafında sulama yapılan bölgelerimizde vahşi sulamadan kapalı sulamaya geçilmesini istiyoruz. Akşehir Gölü öldü, Burdur Gölü’nün beyin ölümü gerçekleşmiş, Eğirdir Gölü komada ve masada. İğne ile mi, serumla mı veya ameliyatla mı tedavi edeceğiz? Ben bölgenin insanıyım benim hassasiyetim o bölgenin insanı olmamdandır” dedi.

 

Bu Haberi Paylaş


  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi

Yorum Yap