ELMA ÜRETİCİSİ TEŞVİK BEKLİYOR

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,ELMA ÜRETİCİSİ TEŞVİK BEKLİYOR
Haberin Tarihi: 4.1.2014 09:22:00 - Okunma Sayısı:1838 defa okundu.

Isparta'da üretici Hükümet'ten gelecek teşvik haberine kilitlenmiş durumda. Şu anda 80 kuruştan alıcı bulan elmanın teşvikle birlikte 1 lira 40 kuruşa kadar satılması bekleniyor.

ELMA ÜRETİCİSİ TEŞVİK BEKLİYOR

 

            Isparta’da üretici Hükümet’ten gelecek teşvik haberine kilitlenmiş durumda.  Şu anda 80 kuruştan alıcı bulan elmanın teşvikle birlikte 1 lira 40 kuruşa kadar satılması bekleniyor.

            Üretici Hükümet’ten gelecek teşvik haberine kilitlenmiş durumda.  Şu anda 80 kuruştan alıcı bulan elmanın teşvikle birlikte 1 lira 40 kuruşa kadar satılması bekleniyor.

            Gelendost Belediye Başkanı Halim Kıyak,   toplam 600 bin ton elma üretilen Isparta’da  üretimin önemli bir bölümünü karşılayan Gelendost’ta elmacılığın son durumunu değerlendirdi. Gelendost’un  önemli bir üretim merkezi olmasına rağmen Eğirdir’in  gölgesinde kalmasına ilişkin soruyu yanıtlayan Kıyak, ‘Isparta elması demek daha doğru’ dedi.

            Elmacılığı ilk başlatan yerin Eğirdir olmasından ve bu ilçenin 5-10 yıl önde olmasından ötürü elmada Eğirdir isminin ön planda olduğunu kaydeden Kıyak, “Ama biz bunu kabullenmiyoruz.  Gelin buna Eğirdir, Gelendost elması değil de Isparta elması diyelim. 600 bin ton elma üretiliyor ilimizde. Bizim Isparta elması diye marka oluşturmamız lazım. Eğirdir’de fuar oluyor, Gelendost’ta fuar oluyor kimse gitmiyor. Isparta’da elma fuarı açmak lazım. Herkesin elinden gelen gayreti gösterip Isparta elmasını bir yere  taşımak lazım. Amasya’nın ilçelerinde de elma üretiliyor ama Amasya elması olarak lanse deliyor. Gelendost veya Eğirdir’den ziyade Isparta elmasını ön plana çıkarmamız lazım” diye konuştu.

            Gelendost’ta kaliteli üretime rağmen, üretecinin bekleneni bulamadığını kaydeden Kıyak, üreticinin gözünün kulağının hükümetten gelecek teşvik haberinde olduğunu ifade etti.  Kıyak, ITSO’nun elmaya teşvik konusundaki gayretlerini takip ettiklerini belirterek, şunları söyledi: “ITSO’nun da  söylediği gibi teşvik verilirse elma çok iyi fiyatlardan satılacak. Şu  anda 80-90 kuruşa elma satılıyor.  Eğer teşvik verilirse 1 lira 20 kr,  1 lira 40 kr’ye elma satılacak. Önümüzdeki günlerde teşvik verilecek deniyor. Bölgede herkes bundan faydalanacak.

            Gerçekten elma üreticisi bu konuda çok sıkıntılı. Üretici geçmiş yıllara dönük  borcunu ödeyemedi. İlaç, gübre, mazot ve sulama birliklerine olan borçlardan ötürü üretici haciz kıskacında.  Böyle bir ortamda elmaya  verilecek teşvik çok güzel olur. Şu anda Suriyeli  tüccarlar elmayı alıp götürüyorlar. Ama 80 kuruş çok büyük para değil. Üretici teşvik bekliyor.”

            Gelendost’ta 300 bin ton elma üretildiğini söyleyen Başkan Kıyak, “Bu dönem eski ağaçlar kesildi. Şimdi yeni dikim var. Üreticiler yarı ve tam bodur elmacılığa geçiyor. Şu anda 28 soğuk hava depomuz  var. 180 bin ton kapasitemiz var. Ben 1989 yılında belediye başkanı olduğumda 1 depo vardı. Bizim girişimlerimizle işletmecileri çağırdık. Bizim teşviklerimizle müstahsilin önü açıldı.  Bu da hem istihdam hem elmacılık açısından büyük bir kazanç” dedi.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap