Olta Balıkçılığının Turizme Katkısı Paneli Düzenlendi

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Olta Balıkçılığının Turizme Katkısı Paneli Düzenlendi
Haberin Tarihi: 2.5.2013 10:00:00 - Okunma Sayısı:2055 defa okundu.

Bodrum Yalıkavak'da "Olta Balıkçılığının Turizme Katkısı" konulu panel düzenlendi.

Olta Balıkçılığının Turizme Katkısı Paneli Düzenlendi

 

            Bodrum Yalıkavak'da "Olta Balıkçılığının Turizme Katkısı" konulu panel düzenlendi.           

            Panele konuşmacı olarak Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Musa Sarı , Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Avlama Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı ve aynı zamanda Isparta Sportif Olta Balıkçılığı ve Su Hayatını Koruma Derneği (SUDAK) Başkanı Doç. Dr. Yıldız Bolat, BORABDER Başkanı Yavuz Erdoğan ve Olta Balıkçılığı Federasyonu (OBAF) Başkanı İsmail Atalay konuşmacı olarak katıldı.

            Panelin moderatörlüğünü ise YABAN TV Yönetim Kurulu Başkanı Melih Meriç yaptı.

            Bodrum Denizciler Derneği Başkanı Mustafa Demiröz, Yalıkavak Belediye Başkanı Mustafa Saruhan, otel işletmecileri, sahil güvenlik komutanlığı yetkilileri ve denizcilerin yoğun ilgi gösterdiği panelde olta balıkçılığı, amatör balıkçılık ve olta balıkçılığının sorunları, olta balıkçılığı mevzuatı ile turizme yansıması masaya yatırıldı.

            Panele katılanların ortak düşüncesi, olta balıkçılığının turizmde yeterli biçimde kullanılmadığı, bu konuda üniversitelerle işbirliği yapılarak projeler üretilmesi gerektiği ve bu projelerde de Bodrum Yalıkavak Beldesinin model olarak seçilmesi gerektiği olmuştur.

            Panel öncesi Obaf Başkanı İsmail Atalay başkanlığında yapılan yönetim kurulu toplantısında Isparta Sportif Olta Balıkçılığı ve Su Hayatını Koruma Derneği (SUDAK)'nin de içinde bulunduğu 5 derneğin Federasyona katılım kararları oy birliği ile kabul edildi.

            Panelin açılış konuşmasını yapan YABAN TV CEO'su Melih MERİÇ; panelin Bodrum'da yapılmasının önemli olduğunu belirterek tüm dünyada ister kara avcılığı turizmi olsun ister olta balıkçılığı turizmi olsun artık gün geçtikçe ilgisini ve katma değerini arttıran bir grafik çizdiğini belirterek, dünyadaki avcılık turizmi örneklemelerinde bulundu.

            OBAF Yönetim Kurulu Üyesi ve OBAF Bilim Kurulu Başkanı Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Hasan Musa SARI ise; Ülkemizdeki stok ve avlanabilir balıklarımızın karşılaştıkları sorunlar ve çözüm önerilerinde bulunarak, “Modelleme Çalışması ile Yalıkavak Olta Balıkçılığında model olabilir” dedi.

Olta Balıkçılığında Denetim Yok.

Varlık İçinde Yokluk Çekiyoruz.

            Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yıldız BOLAT ise yaptığı konuşmada; Türkiye’de olta balıkçılığı ile ilgili mevzuatın yeterli olduğunu ancak denetim ve kontrolsüzlüğün balık stoklarını bitirme aşamasına getirdiğini belirterek “Ülkemiz su ürünleri açısından oldukça zengin bir ülke, 200 göl ve 800’ün üzerinde baraj göletinde ve 4 denizimizde olta balıkçılığı yapılabilirken denetim ve yeterli kontrol yapılmadığı için stoklarda ciddi sıkıntılar başladı. Örneğin en fazla avcılığın yapıldığı dönem avcılığın yasak olduğunu dönem, demek ki ortada bir sıkıntının olduğu görülüyor. Bu nedenle olta balıkçılığını ve avcılığını yasaklamak yerine koruma bölgeleri oluşturulmalı. Olta balıkçılığını özendirecek projeler hazırlanmalı en önemlisi denetim ve kontrolleri yasakçı değil, özendirici zihniyetle uygulamaya konması sağlanmalı. Örnek bir göl temin edilerek turizmde olta balıkçılığına özendirilirken, deniz ve göletlerimizdeki balıkların envanteri çıkartılıp ülkemizin tükenme noktasına gelen balıklarına önem verilmeli, varlık içinde yokluk çekiyoruz. Yasası olan ancak başıboşluğunda çok olduğu bir sektör hızla büyüyor, ama denetimsizlik zararda veriyor. Alabalık peşinde koşarken, sazan balığını unuttuğumuz ve yok olmaya yüz tuttuğunun farkında bile değiliz böyle giderse , üç beş yıl içerisinde sazanı görmek mümkün olmayacak” dedi.

Kayıtsız 4 Milyon Olta Balıkçısı Var…

            Federasyon Başkanı İsmail ATALAY ise; olta balıkçılığı turizminden Amerika’nın yılda 124 milyar dolarlık bir ekonomi ürettiğini, İspanya’nın ise 500 milyon doların üzerinde para kazandığını belirterek “Avrupa’da kayıtlı 25 milyon olta balıkçısı, ülkemizde ise 3-4 milyon olta balıkçısı var ama bizdekiler kayıtlı değil. Öncelikle bu balıkçıları kayıt altına almak istiyoruz. İyi bir yönetim planlaması ile olta balıkçılığından turizme milyonlarca dolar döviz girdisi sağlayabiliriz” dedi.

Yalıkavak Pilot Bölge Olacak…

            BORABDER Başkanı Yavuz Erdoğan ise “Türkiye ilk kez hazırlanan proje ile Yalıkavak beldesi olta balıkçığı turizminde pilot bölge olarak belirlenebilir ve bir model oluşturabilir. Beldedeki turizmcilerle yaptığımız görüşmelerde büyük destek aldık. Yılın 12 ayı açık olan otellerde olta balıkçılığı için beldeye gelenlere beldemizdeki büyük bir otelimiz oda kahvaltı 25 TL. ye hizmet vermeye hazırız diyor. Bu çok önemli bir adım. Bodrum bölgesinde sadece Güvercinlik koyundan günde 30 tekne olta balıkçılığı için denize açılıyor, ancak bunların hiç biri kayıtlı değil. Bodrum ve bölgesindeki olta balıkçılarını ilk kez kayıt altına alarak eğitimli bilinçli olta balıkçılığı yapılmasını sağlarken yapacağımız ulusal ve uluslar arası tanıtımlar ile yılın 12 ayı olta balıkçılığı tutkunlarını Yalıkavak’a getirip en az 40 tekne ile denize açılarak balık avlamalarını sağlarken eğitimlerde vereceğiz, Türkiye olarak olta balıkçılığı turizminden mutlaka Ege ve Akdeniz çanağında hak ettiğimiz payı almalıyız. Ayrıca yılda bir kez düzenlenen olta balıkçılığı yarışmalarını ise daha sık hale getireceğiz” dedi.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap