EĞİRDİR GÖLÜ'NE 500 BİN SAZAN YAVRUSU DAHA SALINDI

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,EĞİRDİR GÖLÜ'NE 500 BİN SAZAN YAVRUSU DAHA SALINDI
Haberin Tarihi: 29.5.2013 10:34:00 - Okunma Sayısı:2526 defa okundu.

Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü Eğirdir Birimi havuzlarında üretilen sazan yavrularından 500 bin adedi dün Eğirdir Gölü sularına bırakıldı.

Doğal ortamda üretilen Sülükler kilosu 500 liradan ihraç ediliyor

EĞİRDİR GÖLÜ’NE 500 BİN SAZAN YAVRUSU DAHA SALINDI

 

            Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü Eğirdir Birimi havuzlarında üretilen sazan yavrularından 500 bin adedi dün Eğirdir Gölü sularına bırakıldı.

            Kaymakam Dr. Yalçın Yılmaz, Belediye Başkanı O. Nuri Özmeral, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Uğur Turgut, İlçe Milli Eğitim Müdürü Yılmaz Boztoprak, Enstitünün Eğirdir Birimi elemanlarının katıldığı bir törenle sazan yavruları göle salınırken, Birim Müdürü Şakir Çınar, katılımcılara bilgi verdi.

 

Eğirdir Gölü’ne ait sazan balıklarından sağılan yumurtalardan sazan yavrularının elde edildiğini dile getiren Çınar, Birim bünyesinde bulunan havuzların kapasitesinin üzerinde üretilen yaklaşık 500 bin sazan balığı yavrusunun, telef olmaması amacıyla, tam büyümeden Eğirdir Gölü’ne salındığını söyledi. Birim bünyesindeki havuzlarda halen 1 milyon sazan yavrusunun bulunduğunu, önümüzdeki Eylül ayına kadar bu yavruların gelişeceğini ve ilk etapta yine 500 bin sazan yavrusunun göle salınacağını dile getiren Çınar, Eylül ayından sonra kalan ve tahmini 30 gr. ağırlığa ulaşması beklenen 3. Kısım 500 bin sazan yavrusunun daha Eğirdir Gölü’ne bırakılacağını ifade etti. Sazan balığı yavrularının Eğirdir Gölü’nün Boyalı, Tırtar ve Gelendost havzalarına salınacağını bildiren Şakir Çınar, önceki yıllarda başlayan sazan balığı salımları ile Eğirdir Gölü’nde sazan balığı popülasyonunda önemli bir yükselme olduğunu, popülasyonun binde birlerden yüzde beşlere yükseldiğini, ancak bunun da yeterli olmadığını anlattı.

            Sazan balığı yavruları yanı sıra dün Eğirdir Gölü’ne kerevit yavruları da bırakıldı. Birim tesislerinde üretilen yaklaşık 4000 adet kerevit yavrusunun 750 adedi dün göle salınırken, bir yaşındaki diğer yavru kerevitlerin de gölümüzün muhtelif yerlerine salınacağı açıklandı.

            Yavru sazan ve kerevitlerin göle salınmasından sonra birim tesisleri gezilirken, tesislerde sülük yetiştirilmesi için deneme çalışmalarının yapıldığı bildirildi. Bu konu hakkında da bilgi veren Birim Müdürü Şakir Çınar, doğal ortamda üreyen sülüklerin ihracat değeri bulunduğunu, tıpta kullanılan sülüklerin kilosunun 500 liraya ihraç edildiğini ancak nesil koruması için ihracat kotası konulduğunu ve kotanın 4 ton/yıl olarak belirlendiğini söyledi. Bu tür üretimlerle doğadaki sülüklerin korunacağını da anlatan Çınar, çalışmaların “deneme” niteliğinde olduğunu belirtti.

            Katılımcılara füme alabalık ve kerevit eti ikramıyla etkinlik sona erdi.

            Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü Eğirdir Birimi Müdürü Şakir Çınar ile emeği geçen tüm personeli kutluyor, çalışmalarında başarılar diliyoruz.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap