EĞİRDİRLİLER TREN GARINA SAHİP ÇIKIYOR...

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,EĞİRDİRLİLER TREN GARINA SAHİP ÇIKIYOR...
Haberin Tarihi: 1.2.2014 19:47:00 - Okunma Sayısı:2825 defa okundu.

Tren Garı'nın satılacağı haberinin basında yer alması üzerine, hemşehrilerimiz 1 Şubat 2014 Cumartesi günü başta gar ve çevresi olmak üzere Eğirdir'kültür varlıklarının bugününe ve geleceğine dikkat çekmek amacıyla toplandılar.

EĞİRDİRLİLER TREN GARINA SAHİP ÇIKIYOR…

            Tren Garı’nın satılacağı haberinin basında yer alması üzerine, hemşehrilerimiz 1 Şubat 2014 Cumartesi günü başta gar ve çevresi olmak üzere Eğirdir’in kültür varlıklarının bugününe ve geleceğine dikkat çekmek amacıyla toplandılar.

            Eğirdir MYO Öğretim Görevlisi Çetin Meydan, SDÜ’de öğretim görevlisi Hande Özdamar ve Mimar Ali Sinan moderatörlüğünde yapılan toplantı Babasultan Cafe’de gerçekleştirildi.

            Saat 15:00’de başlayan toplantıda Hande Özdamar, Eğirdir Tren Garı’nın tarihsel özelliklerinden bahsetti. Özdamar özetle şunları ifade etti: “İlçemizde tarihi dokusunu kaybetmemiş, TCDD adına kayıtlı bazı araziler maalesef satışa çıkarıldı. Bu olaya duyarsız kalamadık. Bu sorun sadece Eğirdir’in değil, bütün Türkiye’nin sorunudur. Tarihimize sahip çıkmak için sosyal medyada ulaşabildiğimiz insanlara sesimizi duyurmaya çalıştık ve çalışıyoruz. Bunun neticesinde bugün burada toplanmış bulunuyoruz. Tarihi doku içerisinde yer alan Eğirdir Garı nispeten küçük olsa da bizim için çok önemli bir kültür varlığı. O yüzden buranın satılması değil,  korunması lazım. Eğirdir’de tarihi dokular ne yazık ki bir bir yok oluyor. Şu anda göstermiş olduğumuz tepki kesinlikle ve kesinlikle siyasi bir hareket değildir. Çabamız tamamen Eğirdir ve Eğirdir’in geleceği çocuklarımız içindir” şeklinde konuştu.

            Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun (ÖYK) ilgili yetki devrine istinaden Özelleştirme İdaresi Başkanlığınca, özelleştirme kapsam ve programına alınan TCDD adına kayıtlı Isparta'nın Eğirdir ilçesinde bulunan  taşınmazın satışının gerçekleştiğini ve bunun resmi gazetede yayımlandığını hatırlatan Özdamar, Birleşik Taşıyıcılar Sendikası tarafından iptal davasının açıldığını sözlerine ekledi.

            MYO Öğretim görevlisi Çetin Meydan ise Araştırmacı Yazar Recep Bozkurt’un “Kurtuluş Savaşında Eğirdir” isimli kitabından kısa kısa kesitler vererek katılımcıları bilgilendirdi. Meydan, “Eğirdir garı satılamaz, güzelleştirebiliriz. Şimdi ne yapabiliriz? Önce bunları düşünmemiz gerekiyor” dedi.

            Meydan, Eğirdir Tren Garının 19 Eylül 2004 yılı 68’nci karar ile Antalya Tabiatı Koruma Vakfı tarafından 1’nci grup korunması gereken varlık olarak tescillendiğini ifade etti.

            Mimar Ali Sinan ise; süreç içerisinde kompleksin korunması ve geleceğe aktarılması için gereken çalışmalar hakkında bilgi verdi. Bu çalışmalara bireysel anlamda başladığını, Kaymakam Yalçın Yılmaz ve Isparta İl Özel İdaresiyle görüştüğünü ve bir rapor hazırlayacağını ifade etti. Raporun hazırlanması aşamasında bu alanda söz sahibi olan akademisyenlerin de dahil olacağını belirtti. Raporun sorumlu makamlara sunulmasının ardından sürecin daha hızlı ilerleyeceğini sözlerine ekledi.

9 Şubat Pazar Günü

Eğirdir Garı’na Gidilecek

            Toplantı sonunda 9 Şubat 2014 Pazar günü saat 14:00’de tarihi Eğirdir Garı’nda buluşma kararı alındı. Toplantıya katılan Eğirdir halkı sahip olduğumuz kültür varlıklarının korunması konusunda üzerlerine düşen ne görev varsa yapmaya hazır olduklarını ve Eğirdir Garı’nın bir başlangıç olduğunu ifade ettiler.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap