Cafer Bulut'un Projesi

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Cafer Bulut'un Projesi
Haberin Tarihi: 15.2.2014 09:22:00 - Okunma Sayısı:2879 defa okundu.

"Eğirdir, Beyşehir, Uluabat ve İznik Göllerinin Su-Sediman Yapısı ile Makrofit, Bentoz, Plankton ve Ekonomik Su Ürünleri Türlerinde Ağır Metal Düzeylerinin Araştırılması" projesi

Cafer Bulut’un Projesi

“Eğirdir, Beyşehir, Uluabat ve İznik Göllerinin Su-Sediman

Yapısı ile Makrofit, Bentoz, Plankton ve Ekonomik Su Ürünleri Türlerinde Ağır Metal Düzeylerinin Araştırılması” projesi

 

            Eğirdir Su Ürünleri Araştırma  İstasyonu Müdürlüğünce hazırlanan “Eğirdir, Beyşehir, Uluabat ve İznik Göllerinin Su-Sediman Yapısı ile Makrofit, Bentoz, Plankton ve Ekonomik Su Ürünleri Türlerinde Ağır Metal Düzeylerinin Araştırılması” projesini tanıtan Proje lideri Su Ürünleri Yüksek Mühendisi Cafer Bulut şu bilgileri verdi:

            “Dünya üzerinde olduğu gibi, ülkemizde de denizlerimiz kadar olmasa da, iç sularımızda da, zaman zaman çok yönlü kirlenme tehlikeleri istenmeyen düzeylere ulaşabilmektedir. Bu durum, ekosistem dengesini bozmakta, dolayısıyla fauna ve flora üzerinde olumsuz etkileri görülmektedir. Bilindiği gibi yerkabuğunun bileşenlerinden olan ağır metaller çeşitli yollarla canlı vücuduna alınmaktadır. Doğal yollar ve endüstriyel atıklardan kaynaklanan etkilerle serbest kalan metaller yer altı ve yerüstü sularına karışmaktadırlar. Ağır metallere maruziyet, kirletilmiş sular ve kirletici kaynakların çevresindeki atmosfer ve besin zinciri yoluyla olabilmektedir. Sucul ortama kirleticilerle veya diğer yollarla intikal eden ağır metaller (Cu, Mn, Zn, Fe, Pb, Cd, Co, Cr, Hg, vb.) ortamdan alınarak organizmanın hayati faaliyetleri için lüzumlu vücut sıvısı, enzim, hormon, vitamin v.b. gibi yapıların ve biyokimyasal olayların oluşmasında kullanılması için katalizör görevleri nedeniyle vazgeçilmez element olarak önem arz etmektedir. Ancak, bunların organizma ortamında, belirli sınırların altında veya üstünde bulunması halinde, fizyolojik aktiviteleri üzerinde olumsuz yönde etkileri görülmektedir. Bu nedenle biyolojik hayatın devamlılığı ve çevrenin korunabilmesi açısından sucul ortamlara deşarj edilen metallerin toksikolojik araştırmaları büyük önem taşımaktadır.

            Eğirdir Gölü içme suyu havzası, turizm ve balıkçılık gibi ekonomik ve ekolojik açılardan ülkemizin en önemli tatlısu kaynaklarının başında gelmektedir. Bu proje kapsamında kurumumuz sorumluluk sahası içinde bulunan ve Türkiye’nin en büyük 2. tatlısu gölü Eğirdir, Gölü ve gölü besleyen derelerin su ve sediment örneklerinde ayrıca sucul canlıların besin zincirinde yer alan makrofit, bentoz, plankton, balık (kas) ve kerevit (et) örneklerinde ağır metal analizleri yapılacak ve Eğirdir Gölü ağır metal dinamiği belirlenmeye çalışılacaktır.

            Mevsimlik yürütülecek projede Eğirdir Gölü’nden 25 noktadan su ve sediment örneklemesivle 13 farklı noktadan dere örneklemeleri gerçekleştirilecektir. Ayrıca belirlenen lokasyonlardan plankton, makrofit ve bentoz örneklemeleri gerçekleştirilecek olup 3 farklı istasyondan ise balık ve kerevit örneklemesi yapılacaktır. Çalışma kapsamında Eğirdir Gölü’nde Sazan (Cyprinus carpio), Sudak (Sander lucioperca), Havuz Balığı (Carassius gibelio), Gümüş (Atherina boyeri) ve Kerevit (Astacus leptodactylus) türlerinde örneklemeler gerçekleştirilecektir.

            Proje sonucu ile Eğirdir Gölü’ndeki ağır metal dinamiği hem su ve sucul canlılar hem de insan sağlığı açısından değerlendirilecek ve kirletici unsurların eşik seviyelerine yaklaşıp yaklaşmadığına göre risk analizleri yapılacaktır. Ayrıca su, sediment ve sucul besin zincirinin farklı trofik seviyelerindeki canlıların ağır metal eşik seviyeleri belirlenerek sürdürülebilir ve sağlıklı bir göl yönetimine katkı sağlanmış olacaktır. Ülkemizin 2.büyük doğal tatlısu gölü olan Eğirdir Gölü ile ilgili toplumda çıkan farklı şüphe ve anlayışlar proje sonuçları ile aydınlatılmış olacaktır. Proje çıktıları başta Bakanlığımız başta olmak üzere, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Üniversiteler ve Yerel Yönetimlerle paylaşılarak mevcut veya oluşabilecek sıkıntıların bertarafı için önlemler alınmasına katkı sağlayacak, ilgili kuruluşlara güvenilir veriler temin edilecek ve ilgili kuruluşların karar verme süreçlerine katkıda bulunacaktır”

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap