Eğirdir Gölü'nü Kurtar Konulu Toplantı İstanbul'da Yapıldı

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Eğirdir Gölü'nü Kurtar Konulu Toplantı İstanbul'da Yapıldı
Haberin Tarihi: 24.2.2014 17:49:00 - Okunma Sayısı:2657 defa okundu.

Merkezi İstanbul'da bulunan Eğirdirliler Yardımlaşma Derneği tarafından düzenlenen "Eğirdir Gölü'nü Kurtar" konulu toplantıya 100'ü aşkın Eğirdir Gölü sevdalısı katıldı.

“Eğirdir Gölü’nü Kurtar” Konulu Toplantı İstanbul’da Yapıldı

            Merkezi İstanbul’da bulunan Eğirdirliler Yardımlaşma Derneği tarafından düzenlenen “Eğirdir Gölü’nü Kurtar” konulu toplantıya 100’ü aşkın Eğirdir Gölü sevdalısı katıldı.

 
 

            Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Erol Kesici’nin Eğirdir Gölü ile ilgili ayrıntılı bilgiler verdiği “Eğirdir Gölünü kurtar” toplantısında Prof. Dr. Osman Bektaş, Prof. Dr. Hasan Selçuk, Yrd. Doç. Dr. A. Ayfer Karadağ, Zeki Tarhan, Eski Milletvekili Haydar Kemal Kurt, Eğirdir Kaymakamı Dr. Yalçın Yılmaz ve Eğirdirliler Yardımlaşma Derneği Başkanı Op Dr. Ali Ahmet Şirin, konuşmalarıyla, Ispartalılar Gönül Birliği Dernek Başkanı Ali Faik Aşçı, ISVAK İstanbul Şube Başkanı Güler Bengüer, Sücüllü Dernek Başkanı, Senirkentliler Dernek Başkanı manevi desteklerle, konuşmalarla katkılar sağladılar. Toplantıya katılan AK Parti Eğirdir Belediye Başkan adayı Veli Gök başkan olduğu takdirde neler yapacağını anlattı. Eğirdir GİAD başkanı Osman Gök destek konusunda bu oluşumun yanında olduğunu bildirdi.                               

            Gene renkli simalardan Ramazan Şahin, Göz Hekimi Feyza Altın, Onkoloji hekimi Süleyman Altın, Uzman Psikolog Alanur Özalp, Su Ürünleri Araştırma İstasyon Müdürü Şakir Çınar, Emrah Çelik, Abdulkadir Şencan, İbrahim Yardımedici, İstanbul'dan Eğirdirli hemşehriler, Antalya'da, Ankara'da, Eskişehir'de yaşayan hemşehrilerin de katıldığı toplantıda sorunlar masaya yatırıldı, herkes hemfikir tek yürekle gölü kurtar feryadına cevap verdi.

 

Ali Sinan ve Hande Özdamar Eğirdir Garı’nı da hatırlattılar. Toplantıya katılanlar Gar’ın da arkasında durdu. Sanatçı Sami Çelik, güzel sesiyle ve müziğiyle toplantıya renk kattı.

            Toplantı sonrası görüşlerini aldığımız Eğirdirliler Yardımlaşma Derneği Başkanı Op Dr. Ali Ahmet Şirin, Eğirdir Gölü’nü kurtar toplantısında çok önemli kararlar etrafında bileşildiğini ifade ederek şunları söyledi :  “Herkes yakında gerçekleşmesi beklenen yaptırımlar konusunda hemfikir oldu. Gölle ilgili yapılmış önceki toplantılarda anlaşılmamış sonuç bulmamış noktalar belirli kaidelere oturtuldu. Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın 8 Mayıs 2012/1635 Bakanlık onaylı sayılı Özel hükümler ilgili oluşturulan miladi tarih verildiği halde kararların uygulanmadığı ortaya çıktı. İl ve ilçe düzeyinde Devlet kademelerinin başta vilayet ve ilgili müdürlüklerinin hem insan hem de doğa zararların boyutlarının her geçen gün artması nedeniyle bir an önce uygulamalara geçmesi gerektiği vurgulandı. Göl kot seviyesi tartışıldı, anlaşılmayan noktalar çözüm buldu.

            Arıtma tesislerinin (katı ve sıvı) gerçek biyolojik ve fizyolojik arıtmanın bir an önce yapılması gerektiği vurgulandı. Kısa, orta, uzun planlar dahilinde korumanın gerçekleştirilmesine karar verildi.

            Gölün havzası ile değerlendirilmesi gerektiği, tüm ilçeler ve Isparta düzeyinde havza koruma çalışmaları yapılması gerektiği vurgulandı. Bu korumada Eğirdir’in % 95'i damla sulama sistemine dâhilken pek çok ilçelerde bu sistemlerin olmadığı vurgulandı. Bir an önce bu sistemlerin zorunlu kılınması gerektiği vurgulandı. Aynı zamanda civar ilçelerin hala kanalizasyon şebekelerinin olmadığı ve göle akıtıldıkları ortaya çıktı. 81 yerleşim sistemine kanalizasyon sistemi ile entegre edilmesi ve atıkların da ilgili kanun hükümlerince göl dışında olmaları gerektiği vurgulandı.

            Zirai ilaçlama ile yoğun ilaç kullanımlarının gene Özel hükümler çerçevesinde yılda 3 'ü geçmeyecek şekilde olması gerektiği vurgulandı. İlaçlamanın çılgınlık boyutuna ulaştığı yılda 10-12 bulduğu kalite verimi de bu durumun etkilediği artık elmanın yeterli ekonomik girdi ve doğanın korunmasında yeri olamayacağı, gerçek ekolojik tarıma yaptırımsal geçilmesi gerektiği vurgulandı.

            Kirlenmenin böyle gitmesi halinde, Akdeniz'in su deposu olabilecek gölün korunma sınırlarında istenmese dahi zorunlu bu gidişatın yaşanacağı bilimsel konuşmalar ve dayanak noktaları ile ispatlandı. Bu durum Dünya sağlık örgütü ve imzaladığımız Avrupa Birliği hükümlerinde yer aldığı ülkemizde de hükümetimizin bu konuda karar aldığı vurgulandı. Çok yakın zamanda Dünya sağlık örgütü ve içme suyu olan göl bölgelerinden alınan numuneler sonucunda istense de istenmese de bir yaptırıma gidileceğinin kesin olduğu ortaya kondu. Gölde kimyasal kirlenmenin ve hastalık ve kansere neden olan arsenik, ağır metal gibi maddelerin Dünya sağlık örgütü su yönetmeliklerinin üstünde olduğu ortaya kondu. Su içilmeye devam ederse arsenik açısından arıtma tesislerinin yapılması gerektiği bildirildi. Isparta genelinde geçen yıllara göre iki katına çıkan kanser olgularının belki de bu nedene bağlanabileceği vurgulandı.

            Elmanın dışında yeni tarım arayışlarına gidilmesi gerektiği, göl kıyısında bulunan elma bahçelerinin farklı tarımsal alanlara dönüştürülmesi gerektiği, bu konuda devletin destek politikalarının oluşturulması gerektiği vurgulandı. Gölün su seviyesini korumak için Göle deşarj edilen su kaynaklarının (Irmak, Gölet vs.) dinlendirilip çamur çökeltilerinden arındırılıp göle verilmesi için gerekli tedbirlerin alınmasına karar verildi. Bunların yanı sıra Göl dibi mekanik temizlenmenin yapılması, Göl kıyısı işgalinin önlenmesi, Regülatör problemleri, ağaçlandırma ve ağaç secim kriterleri (Bilimsel), Balıklandırma, Ada yolu gibi pek çok konu ayrıntılarıyla konuşulup çözüm üretildi.”

            Sabah 09:00 da başlayan toplantı Akşam saat 18:00 devam etti. Hiç soluk vermeden yüksek tempoda gerçekleşen bu verimli toplantı sonucunda alınan kararlarla çok yakında kamuoyu daha detaylı bilgilendirilmesine ve bu konuda toplumun eğitim çalışmalarına başlanacağı bildirildi. Konunun genişliği ve detayı nedeniyle ilerleyen günlerde bir manifesto kamuoyuna sunulacağı bir bülten halinde bastırılıp, konuşmaların videoları Youtube da yayımlanacağı bildirildi.

            23 Şubat 2014 tarihli ‘’Eğirdir gölünü kurtar’’ toplantısında GÖL ÇALIŞTAY GRUBU oluşturuldu. Göl Çalıştay Grubunda şu isimler yer alıyor:

Abdulkadir Yenilmez (Eğirdirliler Yard. Der. Yönetim Kurul Üyesi), Abdulkadir Şencan (Ispartalılar Gönül Birliği Derneği Yönetim Kurul Üyesi), Ali Ahmet Şirin (Eğirdirliler Yard. Der. Yönetim Kurulu Başkanı), Ali Faik Aşcı (Ispartalılar Gönül Birliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı), Ali Sinan (Mimar), Behiç Akıncı(ISVAK Yönetim Kurul Üyesi), Ece Tarhan, Emel Tiryakioğlu (İstanbul), Ethem Güleryüz (Yeksav Başkanı), Erol Kesici (Eğirdir Su Ürünleri Fak. öğ. üyesi), Güler Bengüer (ISVAK İstanbul Şb. Yönetim Kurulu Başkanı), Gönül Yardımcı, Hande Özdamar Tığlı (SDÜ Erasmus Kurum Koordinatörü Yard.), İbrahim Yardımcı (ISVAK Yönetim Kurul Üyesi), Osman Gök (EGİAD Başkanı), Semra Taşkent (Antalya), Şakir Çınar (Su Ürünleri Araştırma İstasyonu Md.), Şare Erkovan (İstanbul Tek.Ünv. Öğrenci), Zeki Tarhan (Yazar-ISVAK Yönetim Kurul Üyesi).

            Bu grup dahilinde görev almak ve aktif çalışmak isteyenlerin Göl Çalıştay Grubuna katılabilecekleri bildirildi.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap