Ata'nın Eğirdir'e Gelişinin 84'ncü Yıldönümü Kutlandı

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Ata'nın Eğirdir'e Gelişinin 84'ncü Yıldönümü Kutlandı
Haberin Tarihi: 7.3.2014 12:30:00 - Okunma Sayısı:2278 defa okundu.

Devletimizin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Eğirdir'e gelişinin 84'ncü yıldönümü dün düzenlenen programla gerçekleştirildi.

Ata’nın Eğirdir’e Gelişinin 84’ncü Yıldönümü Kutlandı

 

            Devletimizin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Eğirdir’e gelişinin 84’ncü yıldönümü dün düzenlenen programla gerçekleştirildi.

            6 Mart Atatürk’ün Eğirdir’e gelişinin 84’ncü yıldönümü dün saat 10:00’da Kaymakamlık, Garnizon Komutanlığı ve Eğirdir Belediye Başkanlığının Atatürk Anıtı’na çelenklerin sunulması ile başladı.

            Çelenklerin sunumunun ardından büyük önder Mustafa Kemal Atatürk ve ebediyete intikal eden aziz şehitlerimiz için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu, ardından İstiklal Marşımız okundu.

            Atatürk’ün Eğirdir’e gelişi hakkında Belediye Başkanı O. Nuri Özmeral konuşma yaparak şunları ifade etti:

            “Şehirler Meydanları İle Anılır”

            Bugün Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün güzel ilçemiz Eğirdir’e gelişinin 84. Yıl dönümünü kutlamak üzere burada toplanmış bulunmaktayız. Hepiniz hoş geldiniz. Bugün Eğirdir’imiz için gerçekten heyecan ve gurur duyacağımız bir gün olmalı. Çünkü nüfusu normal olan çok ilçeler var. Ama Atatürk’ümüz bir vesile ile ilçemize teşrif etmişler ve belki sayamazsınız şu kadar ilçeye teşrif etmiştir diye. Bunun için Eğirdir’imiz ve bizler şanslıyız diyoruz. Bunu da en güzel şekilde kıymetlendirmenin ve duyurmanın bir vazife olduğunu ben burada ifade etmek istiyorum.   başlamadan önce, bu gördüğümüz Kale meydanında eski bir trafo binası vardı. Sağ olsun kaymakamımız, paşamız ve birlikte olabildiğimiz arkadaşlarla 28 Ekim 2013 günü çelenk sunma programına yetiştirmek üzere hızlı bir şekilde çalışarak gördüğünüz gibi mütevazi bir Atatürk Anıtını burada vücut buldurduk. Hem düşünceleriyle  hem de icraatlarıyla her kim olursa olsun emeği geçenlere huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Şehirler meydanları ile anılır. Biliyorsunuz ki önceden iki karayolunun arasında sıkıştırılmış, hem şekil hem de mekan bakımından uygun olmayan yerlerde merasimlerimizi yapıyorduk. Bugün çok şükür hem yağış olmadı hem de geniş meydanımızda Atatürk’ümüzün Eğirdir’e gelişinin 84. Yıldönümünü kutlama fırsatını bulduk. Bundan dolayı da çok sevinçli olduğumuzu belirtmek isterim. İnşallah bu meydanımızı bizden sonra arkadaşlarımız daha güzel hale getireceklerdir. Sabırla ve iyi düşüncelerle dantel gibi işlenecektir. Ama bilelim ki artık bu meydanımızda bir Atatürk anıtımızın vücut bulduğunu hep birlikte görüyoruz. Bugünün mana ve önemi gerçekten Eğirdir’imiz için çok önemlidir.

Tarihi Ne Kadar Doğru

Bilirsek O Kadar

Faydalı Olur

            Değerli misafirler; Niçin bugünü kutlamakta olduğumuzu hem de doğru bilgileri aktarmakta fayda görüyorum. Çok önceleri, kutlanırken  değişik bilgilerde aktarılabiliyordu. Ama doğruları bizim aktarmamız lazım. Tarihi ne kadar doğru bilirsek o kadar faydalı olur. Gazi Mustafa Kemal Atatürk 5 Mart 1930 günü İzmir’den Beyaz Treni ile yolculuğa çıkar. Hedef Isparta, Burdur ve Antalya seyahatidir. Beyaz tren Denizli’den geçer. Daha sonra Dinar’a gelir. Sütlaç Tren İstasyonunda Atatürk bir ara nefes darlığından rahatsızlık geçirir. Beraberinde bulunan hekimler göl havasının ve temiz oksijen bol olan bir yerin faydalı olacağını tavsiye ederler. Bu görüş kabul görür ve Sütlaç Tren İstasyonundan Beyaz Tren hareket    eder. Isparta’ya gelmez. Çünkü Isparta Tren İstasyonunun açılışı 1936 yılıdır. Eğirdir’imizde Tren İstasyonu varken Isparta’da henüz yoktu. O zaman nereden geçecek Kuleönü’nden. Kuleönü İstasyonu’na yaklaşır ve İstikamet Eğirdir olur. Hareket halindeki beyaz tren 6 Mart 1930 günü gece yarısı 02:45 sıralarında Eğirdir’imize gelir. Loş ışıklar ve sakin bir hava içerisinde Atatürk istirahata geçer. Sabahleyin 10:30 civarında o günün belediye Başkanı Süleyman Sukuti Yiğitbaşı ve halkımızdan genci yaşlısı bütün duyanlar İstasyon caddesi dediğimiz yoldan koşar adımlarla çırpınırcasına istasyona doğru yol alırlar. Yine Isparta’dan duyan insanlar tren istasyonumuza gelirler. Burada büyük bir topluluk olur. Beyaz Trenden Atatürk’ümüz pencereden tebessüm ederek halkı selamlar ve daha sonra geri döner. Ama burada bir özellik var. 146 metre göl manzaralı ve Türkiye’de ilk olan bir tren köprümüz var. Tren köprüsünden geçerken büyüleyici manzara karşısında Gazi Mustafa Kemal Atatürk ‘Ne Muhteşem Manzara’ ifadesiyle Eğirdir’imize güzel bir hatıra bırakmıştır. Atatürk ile alakalı olarak bir de Canadamız var. Atatürk’ümüz uğurlandıktan sonra aradan üç yıla yakın bir zaman geçer. 1 Şubat 1933’te Canadamız o gün reis olarak Hüseyin Cahit Efendi Tapu’dan Atatürk’e verilmiş oluyor. Bu Canadamız çok önceleri bir papazın bahçesi imiş, daha sonra belediyeye intikal etmiş daha sonra da Atatürk’ümüze ve 1939 yılında da kız kardeşi olan Makbule Boysan hanımefendiye kanuni mirasçısı olduğu için intikal ediyor. 1947 yılında da bir vatandaşa 1500 lira karşılığında veriliyor. 1980/12 Eylül sonrasında da belediye tarafından Atatürk Dinlenme Tesisleri olarak kamulaştırılıyor. Ve şu anda da tapusu Eğirdir Belediyesinin üzerinde bulunuyor” dedi. 

            Belediye Başkanı Özmeral’in konuşmasının ardından Bağlar Ortaokulu öğrencisi Tuğçe Bıyıklıoğlu “Doğdu Güneşim Eğirdir’e” isimli şiiri, Anadolu Sağlık Meslek Lisesi öğrencisi Şerife Çetin “Ata Eğirdir’de” isimli kompozisyonu, Anadolu Sağlık Meslek Lisesi öğrencisi Kürşat Demirhan “Mustafa Kemal’e Giden Yol” isimli şiiri okudular.

            6 Mart Atatürk’ün Eğirdir’e gelişinin 84’ncü yıldönümü Eğirdir Halk Eğitim Merkezi Halk Oyunları ekibinin gösterilerinin ardından, ödül töreni ile sona erdi.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap