ETUDOSD'UN EĞİRDİR VE YÖRE EKONOMİSİNE OLAN KATKISI TESPİT EDİLDİ

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,ETUDOSD'UN EĞİRDİR VE YÖRE EKONOMİSİNE OLAN KATKISI TESPİT EDİLDİ
Haberin Tarihi: 5.4.2014 09:32:00 - Okunma Sayısı:2805 defa okundu.

Etudosd'un Düzenlediği Dedegöl Dağcılık Şenliği'nin Eğirdir'e Olan Ekonomik Katkısı Sadece 2013 Yılında 171.800 TL...

ETUDOSD’UN EĞİRDİR VE YÖRE EKONOMİSİNE OLAN KATKISI TESPİT EDİLDİ

Etudosd’un Düzenlediği Dedegöl Dağcılık Şenliği’nin Eğirdir’e

Olan Ekonomik Katkısı Sadece 2013 Yılında 171.800 TL...

 

            ETUDOSD’un yöre ekonomisine olan katkısı Eğirdir Meslek Yüksekokulu Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölüm Başkanı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat ÇUHADAR ve aynı zamanda ETUDOSD Yönetim Kurulu üyesi olan Öğretim Elemanı Okt. Çetin MEYDAN’ın  yaptıkları çalışma ile tespit edildi.

 o Etudosd’un düzenlediği Dedegöl Dağcılık Şenliği’nin Eğirdir’e Olan Ekonomik Katkısı Sadece 2013 Yılında 171.800 TL.

 o Türkiye’nin köklü doğa sporları derneklerinden olan Eğirdir Turizm Tanıtma ve Doğa Sporları Derneği (ETUDOSD)nin1997 yılından günümüze kadar her yıl düzenlediği Dedegöl Dağcılık Şenliği’ne geçen 17 yıl içerisinde 10515’i il dışından 1243’ü il içinden olmak üzere toplamda 11788 kişi katıldı.                         

            İl dışından katılımcılara yönelik olarak  düzenlenen ampirik çalışmayı gerçekleştiren SDÜ Eğirdir Meslek Yüksekokulu Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölüm Başkanı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat ÇUHADAR ve aynı zamanda ETUDOSD Yönetim Kurulu üyesi olan Öğretim Elemanı Okt. Çetin MEYDAN  yaptıkları çalışma ile ETUDOSD Derneği’nin 1997 yılından 2013 yılı sonuna kadar şenliğini Eğirdir ekonomisine katkılarını ortaya koydular.

            Yapılan çalışmanın bulguları ise; “Dedegöl Dağcılık Şenliği Katılımcılarının Harcama Profili Ve Isparta Ekonomisine Katkılarına Yönelik Bir Araştırma”  ismi ile  Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi’nde

( Y.2014, C.19, S.1, s.207-221. ) yayımlandı.

            Türkiye’nin köklü doğa sporları derneklerinden olan ETUDOSD’un 1997 yılından günümüze kadar her yıl düzenlediği Dedegöl Dağcılık Şenliği’ne geçen 17 yıl içerisinde 10515’i il dışından 1243’ü il içinden olmak üzere toplamda 11788 kişi katıldığı tespit edildi.

            Çetin MEYDAN, Araştırma ile ilgili olarak şu bilgileri verdi: “Çalışma sonucunda yapılan 324 anket üzerinden elde edilen verilerin analizleri, frekans dağılımları, karşılaştırmalı frekans analizleri ve ki-kare testleri ile gerçekleştirilmiştir. Yapılan analizler neticesinde, Dedegöl Dağcılık Şenliği katılımcılarının, konaklama, yiyecek-içecek, hediyelik eşya, market ve diğer işletmelerde kendi bütçelerinden yaptıkları harcama miktarları ortaya konulmuştur.

            Yapılan çalışmalar sonucunda il dışı katılımcıların kişi başı ortalama 110.482.-TL harcama yaptıkları tespit edilmiştir. Bu ortalama üzerinden ise 2013 yılı şenliğe katılan 1555 kişinin ekonomiye katkısının 171.800.-TL olduğu, geçmiş yıllara yönelik bir hesaplama yapılması ile günümüz parasal karşılığı olarak 19997 yılından 2013 yılı sonuna kadar ETUDOSD tarafından gerçekleştirilen Dedegöl Dağcılık Şenliği’nin Eğirdir ekonomisine katkısının 1.161.718.-TL olduğu anlaşılmaktadır.

            Çalışmanın sonuç ve öneriler bölümünde ise; “Çalışma sonuçlarından, Dedegöl Dağcılık Şenliklerine katılan katılımcıların, Isparta ve çevresindeki konaklama, yeme-içme, market, hediyelik ürün ve benzeri işletmelerden alışverişe yaptıkları ve bölge ekonomisine katkı sağladıkları görülmektedir. Ancak, şenliğin kısa sürmesi ve yılda bir kez gerçekleştiriliyor olması nedeniyle şenliğin Isparta ekonomisine katkılarının sınırlı olduğu dikkat çekmektedir. Yılda bir kez gerçekleştirilen Dedegöl Dağcılık Şenliği, yılda birkaç defa ve daha uzun süreli olarak, içerisinde konaklama, yeme-içme, ulaşım ve diğer hizmetleri de barındıran paket turlar olarak geliştirilip pazarlanabilir. Dedegöl Dağı ve dağcılık şenliklerinin daha geniş kitlelere tanıtılması amacıyla sanatsal, sportif ve bilimsel içerikli organizasyonlar düzenlenip ulusal basın yayın organlarında yer alması sağlanabilir. Dağcılık etkinliklerine ilave olarak özellikle yaz-bahar aylarında yayla turizmi imkânları oluşturularak özellikle güney illerinden turistlerin bölgeye çekilmesi mümkün olabilir. Dağ turizmi açısından ön plana çıkan turizm değerlerinin, özel sektör ve kamu yönetimlerince kolektif bir yaklaşımla tanıtılması ve pazarlanması, bölge ekonomisi ve sürdürebilir turizm açısından büyük önem arz etmektedir. Sayılan önerilerin, Dedegöl ve Isparta ilindeki diğer dağlara yönelik dağ turizmi imkânlarını geliştireceği ve bu sayede az gelişmiş kırsal bölgelerin ekonomik gelişimine ve bölgelerarası gelişmişlik farklarının giderilmesine katkı sağlayacağı düşünülmektedir” ve “Son söz olarak; dağlık bölgelerde hizmetlerin geliştirilmesi ve ekonomik yaşamın çeşitlendirilmesinin; yerel potansiyellerin kapasiteleri de dikkate alınarak koruma kullanma dengeleri çerçevesinde değerlendirilmesinin Dedegöl Dağı için de önemli olduğunu söylemek mümkündür” denilerek koruma kullanma dengelerine dikkat çekilmiştir.”

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap