Okçuluk İl Birinciliği Müsabakaları Sona Erdi

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Okçuluk İl Birinciliği Müsabakaları Sona Erdi
Haberin Tarihi: 26.4.2014 09:16:00 - Okunma Sayısı:1291 defa okundu.

Isparta Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen Okçuluk İl Birinciliği Müsabakaları sona erdi.

Okçuluk İl Birinciliği Müsabakaları Sona Erdi

 

            Isparta Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen Okçuluk İl Birinciliği Müsabakaları sona erdi.

            Okullar arası Okçuluk İl Birinciliği Müsabakaları 24 Nisan 2014 tarihinde Atatürk Stadyumunda 10.00 - 16.00 saatleri arasında İlimizde ilk kez düzenlenen bir organizasyonla gerçekleştirildi.

            Isparta Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen okçuluk il birinciliği müsabakaları Minikler, Küçükler, Yıldızlar, Gençler (Kız - Erkek) kategorilerinde yapıldı. Atatürk Stadyumunda gerçekleştirilen Okullar arası Okçuluk İl Birinciliği Müsabakaları 20 sporcunun katılımıyla tamamlandı. Okçuluk İl Temsilcisi Yalçın ÜNSAL gözetiminde gerçekleşen müsabakalarda sporcular ilimizi temsil edebilmek için kıyasıya yarıştı.

            Dereceye giren sporculara ödüllerini Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Murat GEVREK verdi. Ödül töreninde konuşan İl Müdürü Murat GEVREK' Okçuluk sporunu Isparta'da daha yaygın hale getirip yeni Şampiyonlar çıkartacağız. Bunun için var gücümüzle çalışıyoruz' dedi.

            Okçuluk

            Kökeni insanoğlunun avcılık günlerine dayanan, oku bir yay aracılığıyla hedefe göndermeyi amaçlayan spor dalı. Okçuluk ilk kez 1904 Yaz Olimpiyatları'nda olimpik programa alınmış, 1972'den beri aralıksız olarak programlarda yer almaktadır. Bu branşta ilk dönemlerde Fransa, Belçika ve Büyük Britanya söz sahibiyken, daha sonraki dönemlerde ABD, Rusya, İskandinav ülkeleri, İtalya ve Kore bu ülkeleri izlemiştir. 1931'de kurulan ve halen 140 ülkenin üye olduğu Uluslararası Okçuluk Federasyonu (FITA - Fédération Internationale de Tir a l'Arc) okçuluk dalında en büyük otoritedir.

            Ekipman ve kurallar

Yaylar(yaygın kullanılan türleri için bkz: Olimpik yay,Makaralı yay), fiber, ahşap, karbon veya çelikten imal edilir. Yayın esnek maddesi solar kauçuktan yapılır. Buna mirsin adı verilir. Bilinen ilk kompozit (çok parçalı) katı yay Hunlar tarafından yapılmıştır. Oklar ise fiber, karbon, alüminyum tahta veya çelikten olabilir. Oklar kompozit olarak birkaç malzemenin birlikte kullanılması ile de yapılabilir. Okun arkasında oku yönlendiren 3 tane tüy bulunur. Oklar 60 ila 71 cm uzunluğunda, ağırlıkları ise 20 ila 28 gram arasında olmalıdır. Hedef, çember çizgilerle beş renge boyanır. Bu renkler merkezden dışa doğru sırasıyla sarı, kırmızı, mavi, siyah ve beyazdır. Her renk şerit de ikiye ayrılır. Böylece hedef içten dışa doğru 10'dan 1'e inen sayılarla numaralanır. 122 cm çapındaki hedef 70, 60,20 metre atışlarında, 80 cm çapındaki hedef ise 50 ve 30 metre atışlarında kullanılır. Salon yarışlarında; 25 metre uzaklıktaki hedefin çapı 60 cm, 18 metre uzaklıktaki hedefin çapı ise 40 cm olmalıdır.

            Her ok hedefte vurduğu yere göre puan alır. Bir ok halkaları ayıran çizginin tam üzerine saplanmışsa daha yüksek olan puanı alır. Uluslararası yarışmalarda erkekler iki turda 144'er ok atarlar. Her turda okçu 70, 50 ve 30 metreden hedefe üçer düzine ok atar. Bayanlarda 4 ayrı mesafeden 3'er metredir. Okçular her seferinde sayılarını okumadan önce 6 atış yaparlar. 50 ve 30 metreden daha küçük hedefe yaptıkları atışlarda ise 3 atışta bir sayı okunur. Bir yarışmada her sporcu toplam 288 atış yapar.Hedefin çapı ok atış uzaklığına göre belirlenmiştir. Yarışmanın birincisi toplam puana göre belirlenir. Kol ve sırt kaslarını , göz koordinasyonunu geliştiren bir spordur

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap