Ardıç üretiminde ilave katlama yöntemi sonuç Verdi

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Ardıç üretiminde ilave katlama yöntemi sonuç Verdi
Haberin Tarihi: 8.5.2014 09:47:00 - Okunma Sayısı:2386 defa okundu.

Isparta Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı Eğirdir Orman Fidanlık Müdürlüğünde çimlenme engeli probleminin çözülmesinden sonra yaklaşık 8 yıldır kitlesel olarak boz ardıç fidanı üretilmekteydi.

Ardıç üretiminde ilave katlama yöntemi sonuç Verdi

 

            Isparta Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı Eğirdir Orman Fidanlık Müdürlüğünde çimlenme engeli probleminin çözülmesinden sonra yaklaşık 8 yıldır kitlesel olarak boz ardıç fidanı üretilmekteydi. Ancak son yıllarda iklim değişikliklerinin etkisinde çimlenme oranında düşüş meydana gelmesi ile  yapılan araştırmalar sonucunda tohumun soğuklanma ihtiyacının daha fazla olduğu tespit edilerek bu kapsamda denemelerin yapılmasına karar verilmişti.

             Denemeler sonunda depo koşullarında tohumlara ilave olarak +4 C de soğuk katlama uygulanmasının çimlenme oranının yüzde 50 civarında arttırdığı görülerek bu yöntem 2014 yılında uygulanmaya başlanıldı.

            Ardıç ağacının odun strüktürünün sade ve homojen olması, ekstrem iklim koşullarına dayanıklılığı, sık ibre yapısı ve besi değeri yüksek kozalakları sahip olması, zor arazi şartlarına ve kuraklığa dayanabilmesi nedeniyle ülkemiz için önemli türlerdendir.

            2014 yılında Eğirdir Orman Fidanlığında 750 bin çıplak köklü boz ardıç, 44 bin çıplak köklü kokulu ardıç olmak üzere toplam 794 bin çıplak köklü, 45 bin tüplü ardıç üretilecek.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap