DAĞ TURİZMİ PLANLI GELİŞİMLE EKONOMİYE KATKI SAĞLAR

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,DAĞ TURİZMİ PLANLI GELİŞİMLE EKONOMİYE KATKI SAĞLAR
Haberin Tarihi: 28.5.2014 09:49:00 - Okunma Sayısı:3285 defa okundu.

Bu hafta sonu yapılan 18. Dedegöl Dağcılık Şenliğinin Isparta ekonomisine katkısını inceleyen Eğirdir Meslek Yüksekokulu Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölüm Başkanı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Çuhadar ve ETUDOSD Yönetim Kurulu üyesi olan Öğretim Elemanı Okutman Çetin Meydan’ın araştırması Dedegöl’ün yanı sıra Isparta çevresindeki diğer dağların ekonomiye ve turizme daha fazla katkı yapabileceğini ortaya koydu.

‘DAĞ TURİZMİ PLANLI GELİŞİMLE EKONOMİYE KATKI SAĞLAR’

 

Dağ turizminin ekonomiye katkısının artırılması için yapılması gerekenler:

- Tarım ve turizm bir arada değerlendirilebilmeli.

- Yerel üretim değerleri turizm faaliyetine entegre edilmelidir.

- Dağ turizmine yönelik yeme-içme başta olmak üzere hizmet kalitesi yükseltilmeli.

- Dağ turizmi etkinlikleri planlı bir biçimde diğer alternatif turizm türleri ile birleştirilip

ziyaretçilerin bölgede daha uzun süreli konaklamaları sağlanabilir.

- Yılda bir kez gerçekleştirilen Dedegöl Dağcılık Şenliği, yılda birkaç defa ve daha

uzun süreli olarak paket turlar olarak geliştirilip pazarlanabilir.

- Tanıtıma amacıyla sanatsal, sportif ve bilimsel içerikli organizasyonlar düzenlenip

ulusal basın yayın organlarında yer alması sağlanabilir.

                        ETUDOSD Yönetim Kurulu üyesi olan Okutman Çetin Meydan, Dedegöl Dağcılık Şenliğinin Isparta’nın dağ turizmi potansiyelini açığa çıkardığını söyledi. Meydan, Ağrı dağında olduğu gibi yıl içinde zamana yayılan turlarla Isparta ekonomisine katkı yapılabileceği söyleyerek “Isparta, sahip olduğu geniş dağlık alanları ve kültürel özellikleriyle dağ turizmi açısından önemli bir potansiyele sahiptir” dedi. 

            Bu hafta sonu yapılan 18. Dedegöl Dağcılık Şenliğinin Isparta ekonomisine katkısını inceleyen Eğirdir Meslek Yüksekokulu Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölüm Başkanı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Çuhadar ve ETUDOSD Yönetim Kurulu üyesi olan Öğretim Elemanı Okutman Çetin Meydan’ın araştırması Dedegöl’ün yanı sıra Isparta çevresindeki diğer dağların ekonomiye ve turizme daha fazla katkı yapabileceğini ortaya koydu.

            EKONOMİK KATKI ARTIRILABİLİR

            Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi yayınlanan ‘Dedegöl Dağcılık Şenliği katılımcılarının harcama profili ve Isparta ekonomisine katkılarına yönelik bir araştırma’ başlığı ile yayınlanan makalenin sonuç bölümünde Dedegöl Dağcılık Şenliğinin Isparta ekonomisine katkısının nasıl geliştirilebileceği ele alındı.

            Araştırmanın sonuç ve öneriler bölümünde Dedegöl başta olmak üzere Isparta çevresindeki dağların özellikleri anlatılarak yapılabilecek çalışmalar şu şekilde anlatıldı. “Gelişmekte olan dağlık bölgelerin birçoğunda tarım ve turizm, o yörelerde yaşayan insanların başlıca iki gelir kaynağını oluşturmaktadır. Tarımsal ve turizm faaliyetlerinden birlikte ve birbirinin tamamlayıcısı olarak yararlanıldığı takdirde bölge ekonomisi üzerinde etkili olabilir.

            YEREL ÜRETİMLER DAĞ TURİZMİ İLE

            PAZARLANABİLİR

            Dağ turizmi, sistemin yerleştiği ve iyi işlediği bölgelerde turistler için masraflı, buna karşın yerel halk için de gelir getirici bir sektör konumundadır. Dağlık bölgelerin turizm amaçlı ziyaret edilmesi süreci ulaşım masrafları, konaklama, yeme-içme, yerel servislere erişim gibi pek çok gideri olan, bunun yanı sıra bu alanlarda gerçekleştirilecek turizm türüne göre de ek harcamaların karşılaşılabileceği bir süreçtir. Bu süreçte turistler tarafından yapılan harcamalar eğer yerel üretim sistemlerine entegre edilebilirse diğer bir anlatımla yerel potansiyeller turizmde değerlendirildiği takdirde dağlık alanların turizm sektöründen önemli faydalar sağlayabileceği söylenebilir.

            ISPARTA DAĞLARI ÖNEMLİ

            POTANSİYELE SAHİP

            Örneğin, Ağrı Dağı ve diğer dağlara yönelik paket turlarda, gelen ziyaretçilere tüm hizmetler dağ şartlarında ve doğal ortamda verilmektedir. Yiyecek-içecek ve konaklama gibi tüm hizmetler kamp çadırlarında yapılmaktadır. Bu hizmetler verilirken, mutfak çadırları kurulmakta, profesyonel aşçılar tarafından her türlü yemek hazırlanmaktadır. Sabah, öğle ve akşam yemeklerinde konuklara yiyecek-içecek hizmetleri sunulmaktadır.

            Isparta, sahip olduğu geniş dağlık alanları ve kültürel özellikleriyle dağ turizmi açısından önemli bir potansiyele sahiptir. Isparta ili sınırları içerisinde yer alan Dedegöl (2.998 m.), Davraz (2.635 m.), Barla (2.798 m.), Akdağ (2.420 m.), Eğirdir Sivrisi (1.749 m.) Sarp Dağ (2.548 m.) ve Bozburun (2.109 m.) gibi dağlar, hem dağcılık hem de kış sporları açısından sahip oldukları çekicilikleri ile ziyaretçilere eşsiz deneyimler sunmaktadır.

            YIL İÇİNDE TEKRARLANAN VE

            ZAMANA YAYILAN FAALİYETLER

            Türkiye’nin gül bahçesi olarak tanınan Isparta’nın dağları, yaylaları, gölleri, doğal güzellikleri, milli ve tabiat parkları üzerinde birçok turizm faaliyeti gerçekleştirilebilmesine imkân tanımaktadır. Isparta ilinin yamaç paraşütçülüğü, av turizmi yayla turizmi, kuş gözlemciliği ve endemik bitki gözlemciliği gibi alternatif turizm türleri açısından da zengin kaynaklara sahip olması nedeniyle, dağ turizmi etkinlikleri planlı bir biçimde diğer alternatif turizm türleri ile birleştirilip ziyaretçilerin bölgede daha uzun süreli konaklamaları sağlanabilir.

            Çalışma sonuçlarından, Dedegöl Dağcılık Şenliklerine katılan katılımcıların, Isparta ve çevresindeki konaklama, yeme-içme, market, hediyelik ürün ve benzeri işletmelerden alışverişe yaptıkları ve bölge ekonomisine katkı sağladıkları görülmektedir. Ancak, Şenliğin kısa sürmesi ve yılda bir kez gerçekleştiriliyor olması nedeniyle şenliğin Isparta ekonomisine katkılarının sınırlı olduğu dikkat çekmektedir. Yılda bir kez gerçekleştirilen Dedegöl Dağcılık Şenliği, yılda birkaç defa ve daha uzun süreli olarak, içerisinde konaklama, yeme-içme, ulaşım ve diğer hizmetleri de barındıran paket turlar olarak geliştirilip pazarlanabilir.

            YAYLA TURİZMİNE KATKI

            Dedegöl Dağı ve dağcılık Şenliklerinin daha geniş kitlelere tanıtılması amacıyla sanatsal, sportif ve bilimsel içerikli organizasyonlar düzenlenip ulusal basın yayın organlarında yer alması sağlanabilir.

            Dağcılık etkinliklerine ilave olarak özellikle yaz-bahar aylarında yayla turizmi imkânları oluşturularak özellikle güney illerinden turistlerin bölgeye çekilmesi mümkün olabilir. Dağ turizmi açısından ön plana çıkan turizm değerlerinin, özel sektör ve kamu yönetimlerince kolektif bir yaklaşımla tanıtılması ve pazarlanması, bölge ekonomisi ve sürdürebilir turizm açısından büyük önem arz etmektedir. Sayılan önerilerin, Dedegöl ve Isparta ilindeki diğer dağlara yönelik dağ turizmi imkânlarını geliştireceği ve bu sayede az gelişmiş kırsal bölgelerin ekonomik gelişimine ve bölgelerarası gelişmişlik farklarının giderilmesine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

            PLANLI GELİŞME SAĞLANMALI

            Birçok sektörde olduğu gibi turizmde de plansız gelişme, daha sonra çözümü zor problemleri de beraberinde getirmekte ve doğal kaynakların tüketilmesine neden olabilmektedir. Plansız olarak turizmin geliştirilmeye çalışıldığı bölgelerde çevresel sorunların ortaya çıkabileceği, ortaya çıkabilecek muhtemel sorunların o bölgede yaşayan yerel halka zarar verdiği gibi ziyaretçilerin de bölgeden memnun kalmadan ayrılmasına yol açabileceği gerçeği gözden uzak tutulmamalıdır.

            Son söz olarak; dağlık bölgelerde hizmetlerin geliştirilmesi ve ekonomik yaşamın çeşitlendirilmesinin; yerel potansiyellerin kapasiteleri de dikkate alınarak koruma kullanma dengeleri çerçevesinde değerlendirilmesinin Dedegöl Dağı için de önemli olduğunu söylemek mümkündür.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap