HAKAN KİRİŞ HOCANIN, "EĞİRDİR EVİ" DEĞERLENDİRMESİ:

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,HAKAN KİRİŞ HOCANIN, "EĞİRDİR EVİ" DEĞERLENDİRMESİ:
Haberin Tarihi: 10.7.2014 09:45:00 - Okunma Sayısı:1941 defa okundu.

SDÜ öğretim üyesi, değerli siyaset bilimcimiz Doç. Dr. Hakan KİRİŞ hocamız, EĞİRDİR EVİ toplantılarının ilkine katılmış, açık oturumda katkıda bulunmuştu

HAKAN KİRİŞ HOCANIN, “EĞİRDİR EVİ” DEĞERLENDİRMESİ:

 

            “ EĞİRDİR EVİ, BİZLERE BİR AİDİYET HİSSİ VERİYOR…”

-          EKİ; ÇAĞDAŞ EĞİRDİR’ İN TEMEL TAŞIYICI DİNAMİKLERİNDEN

            BİRİSİ.

-          EKİ; KISIR TARTIŞMA VE ÇEKİŞMELERDEN UZAK BİR GÖRÜNTÜ

            SERGİLİYOR.

-          EKİ FAALİYETLERİNİN EN ÖNEMLİ İŞLEVİ; TARTIŞILAN KONU

            VE SORUNLARIN KAYIT ALTINA ALINMASI, ÖNERİ VE

            DEĞERLENDİRMELERİN İSE, UYGULANABİLİRLİĞİ OLACAKTIR…

-          EĞİRDİR’ İN SAHİP OLDUĞU DEĞERLERİN POPÜLERLEŞTİRİLMESİ

            KAÇINILMAZ.

 
 
Zeki TARHAN - ANKARA
 
            SDÜ öğretim üyesi, değerli siyaset bilimcimiz Doç. Dr. Hakan KİRİŞ hocamız, EĞİRDİR EVİ toplantılarının ilkine katılmış, açık oturumda katkıda bulunmuştu…   Ayrıca, EKİ (=Eğirdir Kent İnisiyatifi ) ve bu platformun genel merkez olarak kullandığı fiziki mekân “EĞİRDİR EVİ” hakkında da genel bir değerlendirmede bulunan KİRİŞ, Eğirdir’in sahip olduğu tarihi, coğrafi, kültürel, sosyal ve ekonomik değerlerinin popülerleştirilmesi gerektiğini,”küresel düşün, yerel davran” ifadesinin, günümüz dünyasında popüler bir motto (=anlatı,özlü söz ) haline geldiğini dile getiriyordu…

***

            Hakan KİRİŞ  hocamızın değerlendirmesini, üç başlık halinde vereceğiz:

- DEĞERLERİN POPÜLERLEŞTİRİLMESİ

- EĞİRDİR EVİ

- EKİ (= Eğirdir Kent İnisiyatifi )

***

    DEĞERLERİN POPÜLERLEŞTİRİLMESİ :

  “…Eğirdir’in tarihi, coğrafi, kültürel, sosyal ve ekonomik değerleri var. Eğirdir’li olarak bizler bunları biliyoruz… Bu değerlerin, Eğirdir dışındakiler için de cazip hale gelmesi için, bunların popüler hale getirilmesi gerekir. Bu değerlerin popülerlik kazanması için, iyi hikâyelerin olması lâzım… Anlatılar, bir yandan bu değerleri Eğirdir dışında da var edeceği, tanıtacağı gibi, bir yandan da gelecek kuşaklara miras olacak…

       “GELİŞME” ve “KALKINMA” kavramlarını, sürdürülebilir bir çerçevede düşünmemiz lâzım. Bir yandan Eğirdir gelişip kalkınırken, diğer yandan da sahip olduğu doğa, çevre ve kaynaklar, mümkün olduğunca korunmalı…

        Kentsel Doku üzerine düşünülmeli… Eğirdir ve çevresinin bir “TAŞIMA KAPASİTESİ” var. Nüfus popülasyonu olarak, bina olarak, araç olarak bunları iyi düşünüp plânlamak lâzım. Eğer biz, Eğirdir’ de bir “KENT KİMLİĞİ” ni oluşturmak yada görünür kılmak istiyorsak, bütün bunları dengeli, birbirleriyle istikrarlı bir şekilde tutmak ve değerlendirmek zorundadır…”

          EĞİRDİR EVİ :

       “…Fiziksel olarak, Eğirdir’in geçmişini yansıtan, Eğirdir’in dünü’nü bugün’e taşıyan, eski kuşakların yani; analarımızın, babalarımızın, dedelerimizin, nenelerimizin bir sonraki kuşak için de, büyük nenelerimizin, büyük dedelerimizin yaşadığı yerleri tanımlarken, bize de bir “aidiyet” hissi veriyor… Bu açıdan “EĞİRDİR EVİ” önemli.”

            Hakan hoca burada; hafta sonu memleketi Uluborlu’ya gittiğini, ata yadigârı evlerini ziyaret ederek,  (2) yaşındaki Gülse Talya’nın ata yadigârı evi tanımasını ve aidiyet duygusunun, çocuğunda da oluşmasını sağladığını anlatıyordu…

            …Ve devam ediyordu sayın KİRİŞ:

      “…Tabii, günümüz dünyasında “aidiyet” çok önemli. Çünkü; Dünya bir yandan küçülüyor, küçüldükçe de daha karmaşık hale geliyor… İnsanların kendilerini tanımlayabilecekleri ve böylece küreselleşen dünyaya dahil olabilecekleri bu tür özelliklerin önemi giderek artıyor…

            “KÜRESEL DÜŞÜN, YEREL DAVRAN” ifadesi, günümüz dünyasında popüler bir motto (=anlatı,özlü söz ) haline gelmiş durumda.”

 EKİ (= Eğirdir Kent

İnisiyatifi )

            “…Bizde yeni yeni gelişen ama, çağdaş toplumların temel taşıyıcı dinamiklerinden biri olan “SİVİL TOPLUM” düşüncesini daha iyi anlamamız lâzım. İşte, EĞİRDİR KENT İNİSİYATİFİ (=EKİ), böyle bir girişim. Kentini, geleceğini, çevresini düşünen, sahiplenen insanların bir araya gelmesi, konu ve sorunlara kafa yormaya başlaması, yerel ve mülkî idarecilerin de bu sürecin içinde yer alması, meslekî kuruluşların, Derneklerin, STK’ ların da katılımcı olmaları, hep olumlu göstergeler…

        Üstelik EKİ, kısır tartışma ve çekişmelerden uzak bir görüntü sergiliyor… “EKİ” faaliyetlerinin en önemli işlevi ise; şüphesiz tartışılan konu ve sorunların kayıt altına alınması, öneri ve değerlendirmelerin ise, uygulanabilirliği olacaktır.”0

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap