ENVANTER VE İZLEME PROJESİNE YENİ KAYITLAR EKLENDİ

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,ENVANTER VE İZLEME PROJESİNE YENİ KAYITLAR EKLENDİ
Haberin Tarihi: 16.8.2014 09:41:00 - Okunma Sayısı:1898 defa okundu.

"Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi"kapsamında 2013 yılında başlamış olan Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme çalışmaları hızla devam ediyor.

ENVANTER VE İZLEME PROJESİNE YENİ KAYITLAR EKLENDİ

 

            Türkiye değişik iklim, habitat çeşitliliğine ve engebeli topoğrafyaya sahip olması; yedi coğrafik bölgeye ayrılması; farklı coğrafyaların kesiştiği bir alanda yer alması; Avrupa ve Asya kıtaları arasında geçiş bölgesinde bulunması; birçok cinsin gen merkezi olması; deniz, göl, akarsu, bataklık gibi değişik sucul ortamlara sahip olması gibi nedenlerle biyolojik çeşitlilik  bakımından çok zengindir. Böyle bir biyolojik ve genetik çeşitliliğin korunması,  sürdürülebilir yönetimi, gelecek kuşaklara aktarılması büyük önem arz ediyor. ‘’Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi’’ kapsamında 2013 yılında başlamış olan Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme çalışmaları hızla devam ediyor.

            ‘’Burdur İli’nin Karasal ve İç Su Ekosistemleri Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi’’ çalışmaları kapsamında İç Su Balıkları uzmanları Doç. Dr. Fahrettin KÜÇÜK & Doç. Dr. İskender GÜLLE  tarafından Ülkemizde nesli tükenme tehlikesi altında olan Kırmızı Benekli Alabalık, Burdur İl sınırları  içerisinde Altınyayla İlçesi Eşen Çayı Karanlık Deresi Mevkisin de ve Bucak İlçesi Kızıllı Deresi Elmalıbük Mevkisin de   yalnızca iki habitat içinde küçük bir popülasyon olarak belirlediler.

            Doç. Dr. Fahrettin KÜÇÜK & Doç. Dr. İskender GÜLLE, Bulunduğu suların ve karasal çevrenin ekolojik dengesinin, su kalitesin, doğallığın ve yaşanabilirliliğinin göstergesi olan doğal alabalıklarının yaşatılması geleceğimiz açısından son derece önem arz ettiğini kaydettiler.

            Yine  Burdur ilinde devam eden çalışmalar kapsamında Çift Yaşarlar Uzmanı Doç. Dr. Eyüp Başkale tarafından yapılan arazi çalışmalarında Anadolu Kurbağası - Beyşehir Kurbağası (Pelophylax caralitanus) 2 lokaliteden kayıt edildi.

            Bu türün göller bölgesinde yaşamakta ve en yakın kayıtın Isparta Gölcük'te tespit edildiği ve Burdur İli için yeni kayıt olduğu bildirildi. Doç. Dr. Eyüp Başkale “Ülkemize endemik bir türdür ve karın kısmındaki turuncu lekelerle diğer su kurbağalarından ayrılır. IUCN’e göre NT kategorisinde ve popülasyon eğilimi azalıyor gözükmektedir.” dedi.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap