KASNAK MEŞESİ ORMANINDA YÜRÜYÜŞ ZAMANI...

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,KASNAK MEŞESİ ORMANINDA YÜRÜYÜŞ ZAMANI...
Haberin Tarihi: 4.11.2014 09:54:00 - Okunma Sayısı:1996 defa okundu.

Kasnak Meşesi Ormanında yürüyüş etkinliği 2 Kasım 2014 Pazar günü ETUDOSD (Eğirdir Turizm Tanıtma ve Doğa Sporları Derneği), GÖLDOSK (Göller Bölgesi Doğa Sporları Kulübü Derneği), ISTUDAK (Isparta Turizm Tanıtma ve Doğa Sporları Kulübü Derneği) kulüplerinin organizasyonuyla gerçekleşti. Yürüyüşe yaklaşık 90 doğasever katıldı.

KASNAK MEŞESİ ORMANINDA YÜRÜYÜŞ ZAMANI...

 

            Kasnak Meşesi Ormanında yürüyüş etkinliği 2 Kasım 2014 Pazar günü ETUDOSD (Eğirdir Turizm Tanıtma ve Doğa Sporları Derneği), GÖLDOSK (Göller Bölgesi Doğa Sporları Kulübü Derneği), ISTUDAK (Isparta Turizm Tanıtma ve Doğa Sporları Kulübü Derneği) kulüplerinin organizasyonuyla gerçekleşti. Yürüyüşe yaklaşık 90 doğasever katıldı.

            Eğirdir Yukarı Gökdere sınırları içerisinde bulunan Kasnak Meşesi ormanı gezisi iki parkur şeklinde gerçekleşti. Günlük yürüyüş yapanların katılabileceği kolaylıkta olan 8 km uzunluğundaki Kısa parkur; Kasnak Meşesi koruma alanı girişinden başlayarak, Oniki kardeşler, Efelerin Yurdu, St. Paul yolu üzeri, Uzunen, Kiraz Alanını takiben yürüyüş başlangıç noktasında bitti.

            Düzenli yürüyüş yapanların katılabileceği orta zorluk seviyesindeki 12 km lik uzun parkur ise yine; Kasnak Meşesi koruma alanı girişinden başladı, oniki kardeşler, Efelerin Yurdu, St. Paul yolu üzeri, Uzunen, Beşkuyular ve Kiraz Alanını takiben yürüyüş başlangıç noktasında bitti.

            Yürüyüşe katılanlar, sonbaharın bütün güzelliğinin sergilendiği ve kendine özgü renk cümbüşü içerisindeki Kasnak Meşesi Ormanı’nda güzel bir geçirmenin memnuniyetini belirtirken, Kasnak Meşesi Ormanı’na giden yolun oldukça bakımsız olmasını ve yollarda yön belirten hiçbir levhanın bulunmamasını, hayretle karşıladıklarını ifade ettiler.

            Öte yandan ETUDOSD yönetim kurulu üyesi Çetin Meydan, dernek olarak her haftasonu bir yere günübirlik gezi düzenlediklerini ifade ederek tüm hemşehrilerimiz yanısıra üniversiteli öğrencilerimizin de bu gezilere katılabileceğini dile getirdi. Etudosd’un tüm etkinlikleri Derneğin facebook sayfasından ilgililere duyuruluyor.

 

Kasnak Meşesi

Alanın Resmi Adı: Kasnak Meşesi Tabiatı Koruma Alanı

Coğrafik Konumu: 37° 41´ 35´´ Kuzey, 30° 49´ 56´´ Doğu koordinatları arasında, Eğirdir İlçesi Yukarı Gökdere Köyü hudutlarındadır.

Alanı: 1300 Ha = 13 Km_ Alanın Tanımı : Ülkemize has bir tür olan ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunan Kasnak Meşesinin korunması, genetik özelliğinin devamı ve bilimsel araştırma yapmak gayesiyle gelecek nesillere sunulması için Tabiatı Koruma Alanı adını almıştır.

Yasal Konum: 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu’nun 2.maddesinin 4.paragrafı gereğince 27.7.1987 tarih ve OGM.MP.1.TKA.II.16 sayılı Bakanlık Olur’u ile tefrik edilmiştir.

Toprak Envanteri: Saha, Orman Genel Müdürlüğü mülkiyeti olup, Devlet ormanıdır.

İnsan Nüfusu: Saha içerisinde, yaşayan veya ikamet eden bulunmamaktadır. Ulaşım ve Altyapı : Bağlı bulunduğu Isparta İline 57 Km., Eğirdir İlçesine 12 Km. mesafededir. Yukarı Gökdere Köyüne kadar asfalt, diğer kısım stabilize yolla yapılmaktadır. Sahada altyapı yoktur.

Fiziksel Özellikler

Kara Özellikleri: Saha II. Zamana ait kalker anakayadan oluşmuş, kırmızı akdeniz toprağı tipinde olup, killi balçık ve balçıklı kil tekstüründedir.

Flora ve Fauna Flora: Kocayemiş, Muşmula, Kürt ağacı, Yabani Gül, Tespih ağacı, Karamuk, Yabani nane, Kartal eğreltisi, Sığırkuyruğu, Papatya, Laden, Yemişen, Böğürtlen, Defne, Karaçalı, Keki, Geven, Sütleğen, Deve Dikeni, Kuzukulağı, Ayvadana, Bozçalba, Ada çayı, Yır otu, Acıyavşan, Yılan bıçağı, Ayı gülü, Oğlan otu.

Fauna: Ağaç sincabı, Porsuk, Yaban domuzu, Tilki, Sansar, Tavşan

Kült./Tarihsel Öz. : Tarihi ve kültürel bir değeri bulunmamaktadır.

Kullanım Amaçları: Saha sadece bilim ve eğitim amaçlı kullanılmaktadır. Mevcut Sorunlar : Dünyada orman olarak sadece bu yörede bulunan Kasnak Meşesi, Tabiatı Koruma Alanı olarak tefrik edilmesine rağmen çok büyük sorunumuz bulunmamaktadır.

            Kasnak meşesi, kayıngiller familyasından 25-30 m boya ulaşabilen geniş ve yaygın tepeli bir meşe türüdür. Türkiye'de endemik bir türdür. Kütahya, Konya, Afyon, Isparta Eğirdir, Sütçüler, Yukarı Gökdere yörelerinde bulunur.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap