"EĞİRDİR GÖLÜNÜ KURTAR II" TOPLANTISI YAPILDI

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,"EĞİRDİR GÖLÜNÜ KURTAR II" TOPLANTISI YAPILDI
Haberin Tarihi: 2.2.2015 16:39:00 - Okunma Sayısı:1824 defa okundu.

1 Şubat 2015 Pazar günü Eğirdir Gölü için sondan bir önceki hareket olarak nitelendirilecek "EĞİRDİR GÖLÜNÜ KURTAR II" toplantısı yapıldı.

“EĞİRDİR GÖLÜNÜ KURTAR II” TOPLANTISI YAPILDI

 

            1 Şubat 2015 Pazar günü Eğirdir Gölü için sondan bir önceki hareket olarak nitelendirilecek “EĞİRDİR GÖLÜNÜ KURTAR II” toplantısı yapıldı. Toplantıya konuşmacı olarak katılan Yrd. Doç Erol Kesici, bilimsel verilerle Eğirdir Gölü’nde kirliliğin had safhaya geldiğini bildirdi. Toplantının çok önemli konukları mevcuttu. Toplantıya davet edilen 23. dönem Milletvekili Haydar Kemal Kurt, MHP Milletvekili Süleyman Nevzat Korkmaz, Yazar Zeki Tarhan, ISVAK Ankara Başkanı Bekir Çelik yoğun çalışmaları nedeniyle katılımcılara selam ve sevgilerini iletirken diğer Isparta milletvekilleri, Valilik, Isparta, Eğirdir Belediyesi ve bürokratik bazı önemli mevkilerden yanıt alınamadığı bildirildi.

            İstanbul'da bulunan Ispartalılar Konfederasyonu olarak adlandırılan Ispartalılar Gönül Birliği Derneği 17 dernek ve 2 vakıf toplantıda hazır bulundu. Isparta bürokrasisinin görmezlikten geldiği ve Isparta üzerine etkileri yadsınamaz derecede güçlü kişi ve kuruluşlardan oluşan bu yapı olaya el koydu. Gelecekte etkilerin çok güçlü olacağının haberini verdiler. 

                               

            Toplantıda, Gölün kirlenmesinde sona yaklaşılan bu günlerde toplu hareket planı yapıldı. Bu plan dahilinde Sivil toplum dernekleri olarak ilk etapta Göl civarında yerleşimli belediyeleri harekete geçirebilecek bir dizi hareket planı oluşturuldu. Bunu uygulamak için çok kısa sürede icra mekanizması çalıştırılacak.                         Bu konuda daha bilinçli hareket için okullarda ve eğitim kurumlarında bir dizi bilgilendirme çalışmaları planlandı. Olayın kamu oyuna taşınması için bir dizi hareket planı oluşturuldu. Yurt dışından önemli katılımcılarla olay daha geniş platformlara yansıyacağı sinyalleri verildi. Bir önceki toplantı manifestosundaki yapılan tespitlerin, uygulamaya konmak üzere ilgili mercilerin çalışmasının sağlanması için gerekenler tespit edildi ve icraya karar verildi.

            Eğirdir Gölü’nü Kurtar Toplantısı-2 İstanbul'da Eğirdirliler Yardımlaşma Derneği’nde sabah 9:30’da Kahvaltı ile başladı. Bir araya gelen hemşehriler hasret giderdiler, Gölle ilgili paylaşımlarda bulundular.

            Günün anısına ve emekleri için Yrd. Doç. Dr. Erol Kesici’ye Eğirdirliler yardımlaşma Derneği Başkanı Op. Dr. Ahmet Şirin plaket takdim ederek teşekkür etti.

 

EĞİRDİRLİLER YARDIMLAŞMA DERNEĞİ

''EĞİRDİR GÖLÜNÜ KURTAR”

TOPLANTILARINDA KONUŞULANLAR;

            • Eğirdir Gölü’nü Kurtar toplantısında çok önemli kararlar etrafında birleşildi. Herkes yakında gerçekleşmesi beklenen yaptırımlar konusunda hemfikir oldu. Gölle ilgili yapılmış önceki toplantılarda anlaşılmamış sonuç bulmamış noktalar belirli kaidelere oturtuldu.

            • Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın 8 Mayıs 2012/1635 Bakanlık onaylı sayılı Özel hükümler ilgili oluşturulan miladi tarih verildiği halde kararların uygulanmadığı ortaya çıktı. İl ve ilçe düzeyinde Devlet kademelerinin başta vilayet ve ilgili müdürlüklerinin hem insan hem de doğa zararların boyutlarının her geçen gün artması nedeniyle bir an önce uygulamalara geçmesi gerektiği vurgulandı.

            • Arıtma tesislerinin (katı ve sıvı) gerçek biyolojik ve fizyolojik arıtmanın bir an önce yapılması gerektiği vurgulandı. Kısa, Orta, Uzun planlar dahilinde korumanın gerçekleştirilmesine karar verildi.

            • Gölün havzası ile değerlendirilmesi gerektiği, tüm ilçeler ve Isparta düzeyinde havza koruma çalışmaları yapılması gerektiği vurgulandı. Bu korumada Eğirdir’in % 95'i damla sulama sistemine dahil iken pek çok ilçelerde bu sistemlerin olmadığı vurgulandı. Bir an önce bu sistemlerin zorunlu kılınması gerektiği vurgulandı.

            • Aynı zamanda civar ilçelerin hala kanalizasyon şebekelerinin olmadığı ve göle akıtıldıkları ortaya çıktı. 81 yerleşim sistemine kanalizasyon sistemi ile entegre edilmesi ve atıklarında ilgili kanun hükümlerince göl dışında olmaları gerektiği vurgulandı.

            • Zirai ilaçlama ile yoğun ilaç kullanımlarının yılda gene özel hükümlerince verilen 3 'ü geçmeyecek şekilde olması gerektiği vurgulandı. İlaçlamanın çılgınlık boyutuna ulaştığı yılda 10-12 bulduğu kalite verimi de bu durumun etkilediği artık elmanın yeterli ekonomik girdi ve doğanın korunmasında yeri olamayacağı vurgulandı. Gerçek ekolojik tarıma yaptırımsal geçilmesi gerektiği vurgulandı.

            • Kirlenmenin devam etmesi halinde, gelecekte Akdeniz'in su deposu olabilecek gölün korunma sınırlarında istenmese dahi zorunlu bu gidişatın yaşanacağı bilimsel konuşmalar ve dayanak noktaları ile ispatlandı. Bu durum Dünya Sağlık Örgütü ve imzaladığımız Avrupa Birliği hükümlerinde yer aldığı ülkemizde de hükumetimizin bu konuda karar aldığı vurgulandı. Çok yakın zamanda Dünya sağlık örgütü ve içme suyu olan göl bölgelerinden alınan numuneler sonucunda istense de istenmese de bir yaptırıma gidileceğinin kesin olduğu ortaya kondu.

            • Gölde kimyasal kirlenmenin ve hastalık ve kansere neden olan arsenik, ağır metal gibi maddelerin Dünya Sağlık Örgütü su yönetmeliklerinin üstünde olduğu ortaya kondu. Su içilmeye devam ederse arsenik açısından arıtma tesislerinin yapılması gerektiği bildirildi. Isparta genelinde geçen yıllara göre iki katına çıkan kanser olgularının belki de bu nedene bağlanabileceği vurgulandı.

            • Elmanın dışında yeni tarım arayışlarına gidilmesi gerektiği, göl kıyısında bulunan elma bahçelerinin farklı tarımsal alanlara dönüştürülmesinin önlenmesi gerektiği, bu konuda çiftçilere devletin destek politikalarının oluşturulması gerektiği vurgulandı.

            • Göl kot seviyesi tartışıldı anlaşılmayan noktalar çözüm buldu. Gölün su seviyesini korumak için Göle deşarj edilen su kaynaklarının (Irmak, Gölet vs.) dinlendirilip çamur çökeltilerinden arındırılıp göle verilmesi için gerekli tedbirlerin alınmasına karar verildi.

            • Göl dibi mekanik temizlenmenin yapılması, Göl kıyısı işgalinin önlenmesi, Regülatör problemlerinin çözülme kavuşması gerektiği bildirildi.

            • Göl kıyı şeridi suyu az kullanan ve ilaçlama gerektirmeyen ağaç seçim kriterleri (Bilimsel) konuşuldu.

            • Ekolojik denge ile uyumlu balıklandırma seçimleri konuşuldu.

            • Göl akımını etkileyen geçmişte blok dolgu ile yapılan ada bağlantı yoluna köprülü çözüm bulunması gibi pek çok konu ayrıntılarıyla konuşulup çözüm üretildi.

            • Kamuoyu daha detaylı bilgilendirilmesine ve bu konuda toplumun eğitim çalışmalarına başlatılması gerektiği bildirildi.

            İstanbul'da bulunan Ispartalılar Gönül Birliği Derneği (Konfederasyon) Başkanı Ali Faik aşçı; 17 Isparta derneği ve 2 vakıf olarak, göl konusunda birlikte hareket edeceklerini ve yaptırımlarda aktif rol oynayacaklarını bildirdi.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap