En Çok Mantar Eğirdir'de Üretiliyor...

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,En Çok Mantar Eğirdir'de Üretiliyor...
Haberin Tarihi: 24.12.2019 16:07:49 - Okunma Sayısı:5845 defa okundu.

İlimizde, yaklaşık 10-12 yıl önce Eğirdir ilçesi Serpil Köyü ve Sarıidris Kasabasında başlayan mantar üretimi, hızla yayılmaya devam ediyor.

En Çok Mantar Eğirdir'de Üretiliyor...

İlimizde, yaklaşık 10-12 yıl önce Eğirdir ilçesi Serpil Köyü ve Sarıidris Kasabasında başlayan mantar üretimi, hızla yayılmaya devam ediyor.

Günlük mantar üretimi yaklaşık %60'ı Eğirdir İlçesinde, %25'i Merkez ve Atabey'de, %15'i ise diğer İlçelerimizde yapıldığı bildirildi.

Mantar üretimi konusunda açıklama yapan İl Tarım ve Orman Müdürü Enver Murat Dolunay: "Mantar üretim alanları Isparta'da son yıllarda Tarım ve Orman Bakanlığının teknik ve ekonomik destekleri (Genç Çiftçi Projesi ve TKDK) ile hızla artmıştır.

Bugün itibari ile kültür ve istiridye mantar üretimi; Isparta Merkez ilçe ve köyleri, Atabey İlçe ve Köyleri, Eğirdir İlçe ve Köyleri, Gelendost İlçe ve Köyleri ile  Yalvaç İlçe ve Köylerinde yoğun olarak yapılmakta olup günlük Kültür Mantarı Üretimi yaklaşık 15-18 tona yıllık  4.500-5.000 tona ulaşmıştır.

Diğer ilçelerde de küçük aile işletmeciliği şeklinde mantar üretimi yapılmakta ve hızla yayılmaktadır. İlimizde yaklaşık olarak 53.000 m2 alanda kültür istiridye mantar üretim alanı bulunmakta, yaklaşık 300 çiftçimiz bina ve çadır altında mantar yetiştiriciliği yapmaktadır. Ayrıca 2016-2018 yıllarında Tarım ve Orman Bakanlığının uyguladığı genç çiftçi projesi kapsamında 32 çiftçimiz bu projeden yararlanmıştır" dedi.

 İl Tarım ve Orman Müdürü Enver Murat Dolunay "İlimizin mantar üretiminin büyük çoğunluğu Kültür Mantarı olup az miktarda istiridye mantarı üretilmektedir.

Günlük mantar üretimimizin yaklaşık %60 ı Eğirdir İlçesinde, %25 i Merkez ve Atabey'de, %15 i ise diğer İlçelerimizde yapılmaktadır.

Üretimi gerçekleştirilen bu mantarlardan Bakanlığımız hasat öncesi pestisit denetimi projesi kapsamında numuneler alınmakta ayrıca üreticilerimiz pestisit kullanımı konusunda bilgilendirilmekte ve bilinçlendirilmektedir" dedi.

Dolunay, "Çiftçilerimiz mantar yetiştiriciliğine, pazar sorununun olmaması, üretimin kısa zamanda gerçekleşmesi ve ürünün parasının kısa zamanda dönmesinden dolayı rağbet göstermektedir.

Bu sebeplerden dolayı önümüzdeki yıllarda da mantar üretim alanlarının artacağı düşünülmektedir" diye konuştu.

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap