Turizm’de İlk Sinyaller Geliyor

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Turizm’de İlk Sinyaller Geliyor
Haberin Tarihi: 27.4.2020 12:35:36 - Okunma Sayısı:13517 defa okundu.

Mehmet Demirel yazdı...

Turizm’de İlk Sinyaller Geliyor

Covid-19, corona virüsü sonrasında turizm sektörü hareketlenecektir. Hareket başlamadan tedbir alınması şarttı. Bu tedbirler bireysel olmamalıydı. Merkezi yönetim tarafından sağlık ve bilim kurulunun önereceği yol haritasına göre olmalıdır.

Turizm Bakanımız beklenen açıklamaları yapmaya başladı ve ilk açıklamalar şu şekilde;

  • Yurt içi turizm hareketliliği Mayıs ayı sonunda başlayabilir
  • Açık büfe uygulaması bitecek
  • Her şey dâhil sistem yerine butik hizmete geçiş
  • İşletme girişlerinde sağlık kontrolü
  • Personellerin özel kıyafetler ile hizmet etmesi
  • Tıbbı eldiven ve maske kullanımı
  • Mevcut kapasitenin yarıya düşürülmesi
  • İşletmelerde 7/24 sağlık personellerinin bulundurulması

Evet, Bakanımız ilk açıklamaları bu şekilde yaptı. Fakat resmi bir statü, uygulama talimatı henüz yoktur. Tıpkı virüs mücadelesinde Bilim Kuruluna ihtiyaç olduğu gibi Turizm Sektörünün de Bilim ve İstişare kuruluna ihtiyacı vardır. Bu kurulda sektörün her kademesinden temsilci olması gerekmektedir. Ortak akıl ve uygulanabilir kararların sağlıklı olabilmesi bence buna bağlıdır.

Virüs bizlere sağlıklı bir tatil, doğal ortam şartı sunmuştur. Bu ortam küçük ve butik işletmeleri, küçük ve orta ölçekli doğal yerleri ön plana çıkaracaktır. İlk açıklama da yer alan maddelerin küçük ve butik işletmelerde uygulanabilirliği ve yansımaları göz önüne alınmalıdır.

Turizm sektörü her kademesi ve eşdeğer yardımcı sektörleri ile bir bütünlük sağladığı gibi ekonomik kalkınmanın da taşıyıcı unsurlarındandır.

Atılacak adımlar, alınacak kararlar Sağlık yönünden faydalı olabileceği kadar Bilimsel olarak da geçerliliği olması gerekmektedir.

Bu noktada virüs sonrası Türk Turizminin öncelikle dünyada genelinde oluşacak Sisteme mi adapte olacağı yoksa Türk Turizmi olarak kendine özgü bir sistemi dünyaya alternatif olarak sunacağının kararı verilmelidir.

Akabinde yukarıda dediğim gibi Bilimsel Heyet ile sürdürülebilir adımlar atılmalıdır. Üstelik yurt içi hareketliliği Mayıs ayı sonu gibi harekete geçebilir olarak görüyorsak, bir an evvel harekete geçilmelidir.

Küresel tehdit ile turizm sektörü en acı dönemlerini yaşamaktadır. Acil kana ihtiyaç olduğu gibi zaman kaybı olmadan kesin tedaviye geçilmesi gerekmektedir.

Bu düşünce ve temennileri sektör içinde emek veren biri olarak söylüyorum.

Umudumuzu kaybetmedik, sağlığımız için evde kalmaya devam ediyoruz…

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap