Eğirdir'den Kiraz İhracatı Başladı

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Eğirdir'den Kiraz İhracatı Başladı
Haberin Tarihi: 28.5.2020 14:35:21 - Okunma Sayısı:1919 defa okundu.

Geçen yıl 9 bin ton ile rekor kıran kirazda, bu yıl da bereketli bir ihracat sezonu bekleniyor.

         EĞİRDİR'DEN KİRAZ İHRACAATI BAŞLADI

         Dalları kiraz bastı. Üretici hasada başladı. Kaliteli ve bol ürün ihracatçıyı umutlandırdı. Geçen yıl 9 bin ton ile rekor kıran kirazda, bu yıl da bereketli bir ihracat sezonu bekleniyor.             

         Eğirdir'de kurulu; KÖKLÜ TARIM, Köprübaşı'nda bulunan tesislerinde, ANA FRUIT Mücevre mevkiindeki tesislerinde ve ANI TARIM ise Eğirdir Serpil Köyündeki tesislerinde standartlarına uygun tasnifleme, paketleme, ambalajlama yapılarak; frigofrik araçlarla yurtdışı pazarlarına sunuluyor.

            Halen İzmir Kemalpaşa ilçesinden, ilçemize getirilen Napolyon cinsi kirazlar, ilçemizde faaliyetini sürdüren ANA FRUIT, ANI TARIM ve KÖKLÜ TARIM tarafından tasniflenip paketlendikten sonra başta Rusya olmak üzere Almanya, İsveç, Norveç, Hollanda ve Çin'e ihraç ediliyor.

         Ülkemizde ilk turfanda kiraz Mayıs ikinci haftasında İzmir Kemalpaşa yöresi ile başlayıp, en son Ağustos ikinci haftasında Karaman Hadim ve Ermenek, Niğde Ulukışla bölgesi ile son bulmaktadır. Yani bu periyod 3 ayı kapsamaktadır. Isparta ilimiz bu periyodun ortalarına rastlamakta ve piyasaya kiraz arzının en fazla olduğu haziran ikinci yarısı ile temmuz ayında hasat edilmektedir. 

         Isparta İl Tarım ve Orman Müdürlüğü verilerine göre; Kiraz ihracatımız geçtiğimiz yıl 9 bin ton ile rekora ulaşmıştı. Çeşit anlamında üreticimizin Napolyon diye adlandırdığı 0900 Ziraat çeşidi kirazın İhracatının yapıldığı ülkelere bakıldığında geçtiğimiz ilk sırayı 5 bin 800 ton ile Almanya,  ikinci sırayı bin 475 ton ile Rusya,  üçüncü sırayı 795 ton ile İtalya, dördüncü sırayı 523 ton ile Çin almıştı. Bunlardan başka Hong Kong, Singapur, Dubai, Malezya Hindistan, Fransa, İsveç, G.Afrika ülkelerine ihracat gerçekleşmişti.

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap