Eğirdir Evi'nde "Kadın Dostu Kentler" Konuşuldu

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Eğirdir Evi'nde "Kadın Dostu Kentler" Konuşuldu
Haberin Tarihi: 12.3.2015 09:16:00 - Okunma Sayısı:1785 defa okundu.

Eğirdir Kent İnisiyatifi tarafından Eğirdir Evi'nde "Kadın Dostu Kentler" konulu toplantı düzenlendi.

Eğirdir Evi’nde “Kadın Dostu Kentler” Konuşuldu

 

            Eğirdir Kent İnisiyatifi tarafından Eğirdir Evi’nde “Kadın Dostu Kentler” konulu toplantı düzenlendi.

            10 Mart 2015 Salı akşamı saat 19.30’da başlayan toplantıda bir açılış konuşması yapan Hande Özdamar Tığlı, “Kadın Dostu Kent  nedir?” konusuna açıklık getirerek.

“Kadınların

- Sağlık, eğitim ve sosyal hizmetlere

-  İstihdam olanaklarına

- Kaliteli, kapsamlı kentsel hizmetlere (ulaşım, konut, güvenlik, vb)

- Şiddete maruz kaldıkları takdirde haklarını güvence altına alacak mekanizmalara erişimini ve

- Yerel yönetimlerin planlama ve karar alma süreçlerine katılımını sağlayarak

- Erkekler ile birlikte kentsel yaşamın tüm alanlarında eşit bir biçimde yer almasını destekleyen KENTLERDİR.

            Özetle, kadın dostu kentler, kentin sunduğu ekonomik, sosyal ve siyasi fırsatlardan kentte yaşayan herkesin eşit bir biçimde yararlanabileceği kentlerdir. Bu kenti mümkün kılmanın tek yolu ise katılımcı yönetimi sağlayacak mekanizmaların yerel düzeyde oluşturulması, yerel yönetimlerin planlama ve karar süreçlerine kadınların ve toplumsal cinsiyet eşitliği bakış açısının dahil edilmesi ve yerel yönetimler ile kadın kuruluşları arasında diyalog ve işbirliği alanlarının gelişmesidir.” dedi.

            Tığlı, şöyle devam etti: “Kent nüfusunun yarısını oluşturmalarına rağmen kadınlar, yerel karar alma süreçlerine tam ve eşit bir biçimde katılamamaktadırlar. Halbuki kadınlar seçilmiş ve atanmış yerel yöneticilerin planlama ve yönetim sürecinde danışmaları gereken doğal ortaklardır. Kadınların karar alma mekanizmalarında eşit temsil talebi; anayasal bir haktır, demokrasinin vazgeçilmez unsurdur.

            Şehir planlamaları, geleneksel olarak erkekler tarafından yapılmakta ve kadınların ihtiyaçları göz önünde bulundurulmamaktadır. Oysa konut, güvenlik, ulaşım, eğitim ve sağlık gibi alanlarda alınan yerel kararlar, kadınları doğrudan etkilemekte, hayatlarını kolaylaştırmakta veya zorlaştırmaktadır. Kadınlar yerel meclislerde temsil edilmedikleri için bu kararları etkileyememektedirler.

            Örneğin kentin planlanması ve düzenlenmesinde kadınların bir araya gelebilecekleri mekanlar, her mahalleye bir kreş, gündüz bakımevi hizmetleri vs. genelde önceliklendirilmemektedir. İyi aydınlatılmamış sokaklar, uzak noktalara hizmet vermeyen belediye otobüsleri ve bu araçların güvenli olmayışı kadınların en temel haklarından biri olan seyahat özgürlüğünü kullanmasını engellemektedir. Üstgeçitler ve yüksek kaldırımlar, kadınların bebek arabaları ile kentin sokaklarını kullanımını zorlaştırmaktadır. Kentlerin kültürel, spor ve dinlence olanaklarından da en az yararlanan gruplarından birini yine kadınlar oluşturmaktadır. Ayrıca, kadınların şiddete uğradıklarında sığınabilecekleri mekanlar, ilgililere ulaşabilecekleri acil destek hatları da yine kent yönetiminin yaptığı planlarda göz ardı etmemesi gereken unsurlardandır.

            Kadın dostu bir kentin var olabilmesinin temel koşulu, kadınların ve kız çocuklarının kente dair gerek alt yapısal, gerek sosyal, gerekse mekânsal ihtiyaçlarının doğru şekilde analiz edilebilmesi ve bu ihtiyaçlar değerlendirilerek

            a) kadınlara özel kentsel hizmetler tasarlanması;

            b) tüm hizmetlerin toplumsal cinsiyet eşitliği açısından değerlendirilerek sunulmasıdır. Bu iki yaklaşım birbirine alternatif iki yaklaşım olmaktan öte, birlikte düşünülmesi gerekli paralel yaklaşımlardır.

            Özetle, kadın dostu bir kente ulaşmanın birinci adımı kentte yaşayan kadın ve kız çocuklarını tanımaktan, onların ihtiyaçlarını, sorunlarını ve olanaklarını doğru analiz etmekten geçmektedir. Bu adımı takiben de illerde toplumsal cinsiyete duyarlı stratejik planlar ve performans programları hazırlanmalı, il bütçeleri belirlenirken bütçelemenin toplumsal cinsiyete duyarlı yapılmasına dikkat edilmelidir. Kadın Dostu Kentler Birleşmiş Milletler Ortak Programı, planlamasında, yönetiminde ve günlük yaşamında kadınların aktif bir biçimde rol aldığı kadın dostu kentler oluşturulmasına destek vermektedir.”

            Belediye Başkanı Ömer Şengöl’ün de katıldığı ve sohbet havasında gerçekleşen toplantı saat 10.30’da sona erdi.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap