Seyfullah Dede Türbesi Restore Edilecek

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Seyfullah Dede Türbesi Restore Edilecek
Haberin Tarihi: 18.2.2021 15:35:45 - Okunma Sayısı:1875 defa okundu.

Eğirdir Hamam Mahallesinde bulunan Mevlevihane Kültür Evi olarak yeniden işlevlendirilecek.

SEYFULLAH DEDE TÜRBESİ RESTORE EDİLECEK

Eğirdir Hamam Mahallesinde bulunan Seyfullah Dede Türbesi olarak bilinen Mevlevihanenin restore edilerek tarihi ve kültürel mirasımıza kazandırılması için çalışma başlatıldı.

Eğirdir Kaymakamı Adem Çelik ve Eğirdir Belediye Başkanı Veli Gök, Mevlevihaneyi ziyaret ederek incelemelerde bulundular.

ÖNEMLİ BİR GELENEKSEL SİVİL MİMARİ ÖRNEĞİ

Günümüzde oldukça harap durumda olan mevlevîhâne, geleneksel sivil mimari örneği olarak oldukça önemli bir yapı.

Daha önceki yıllarda Eğirdir Belediye Meclisi’nin kararıyla Mevlevihane’nin bitişiğinde bulunan metruk bina satın alınarak belediye bünyesine kazandırılmış  ayrıca Eğirdir Belediyesi tarafından yeniden işlevlendirilerek Eğirdir’e kazandırılması hedeflenen Mevlevihane’nin rölöve-restorasyon projeleri de hazırlanmıştı.

KÜLTÜR EVİ OLACAK

Kültür Evi olarak yeniden işlevlendirilecek yapının Eğirdir’de Mevlevi kültürünü yaşatarak, hem bölge halkına hem de bölgeyi ziyaret eden çok sayıda turiste hizmet vermesi amaçlanıyor.

13'NCÜ YÜZYILIN SONLARINDA KURULDUĞU DÜŞÜNÜLÜYOR

Bazı kaynaklara göre Hz. Mevlâna'nın amcazadesi, yeğeni olarak belirtilen Seyfullah Dede'nin türbesi ve Mevlevihane Hamam Mahallesi'nin anayoldan ilk girişine yakın bir yerde bulunuyor.

Eğirdir Mevlevîhânesi’nin arşiv kayıtlarına göre Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin oğlu Sultan Veled tarafından 13. yüzyılın sonlarında kurulduğu düşünülmektedir. 1925 yılında tekkelerin kapatılmasına kadar işlevini sürdüren mevlevîhâne, bu tarihten sonra işlevini kaybetmiştir.

 

- EĞİRDİR BELEDİYESİ BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER BÜROSU

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap