Isparta Lavanta Üretiminde İddialı

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Isparta Lavanta Üretiminde İddialı
Haberin Tarihi: 28.3.2015 09:10:00 - Okunma Sayısı:1615 defa okundu.

Dünya gül yağı ihtiyacının yüzde 60'ını tek başına karşılayan Isparta, lavanta üretiminde de iddialı.

Isparta Lavanta Üretiminde İddialı

 

            Dünya gül yağı ihtiyacının yüzde 60'ını tek başına karşılayan Isparta, lavanta üretiminde de iddialı. Lavanta üretiminin devleri Fransa ve Bulgaristan ile mücadele eden Isparta’da  geçen yıl 240 ton lavanta çiçeğinden, 5 ton lavanta yağı çıkarıldı.

Türkiye'nin gül vadisi Isparta'da 2000'li yıllardan itibaren üretimi yaygınlaşan lavantanın ekonomiye kazandırılması için çalışmalar yapılıyor. Tamamı özel sektör olmak üzere kentte 1750 dekar alanda lavanta üretimi yapılıyor. Fransa ve Bulgaristan kozmetik sanayinin hammaddesi olan lavanta üretiminde zirvede bulunurken, Isparta bu alanda söz sahibi olmak için mücadele ediyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından da sağlanan desteklerle son yıllarda lavanta üretiminin artırıldığı kentte, geçen yıl 240 ton lavantadan 5 ton lavanta yağı üretildi.

            Isparta'da gül hasadı haziran ortasında sona eriyor. Lavantalar ise haziranda tomurcuklanıp temmuz başında çiçeklenmeye başlıyor. Temmuz ortasından ağustos ortasına kadar biçiliyor. İlk hasat kuru çiçekte kullanılırken, yağ üretimi için geç biçim yapılıyor. Lavantada güldeki gibi koku kaybetme endişesi, erken saatte hasat zorunluluğu yok. Yağı çıkarılacaksa lavanta biçimden sonra hemen damıtıma gönderiliyor. Kuru çiçek yapılacaksa demetlenip asarak ya da temiz zemine serilerek kurutuluyor. 1 haftada işlem tamamlanıyor. Güneşte kalanlar koku ve rengini kaybedince pazar değeri düşüyor. Bu nedenle lavanta yarı gölgede kurutuluyor. Sonra demetler dövülüyor, elekten geçiriliyor, kuru çiçek elde ediliyor. Yüksek kalitenin işareti ise kendine has mavi renk ve keskin koku. 5 kilogram taze saplı lavanta demetinden 1 kilogram kadar kuru lavanta çiçeği üretilebiliyor.

            Son 5 yılda üretimine hız verilen lavanta daha çok Isparta'nın Keçiborlu, Eğirdir ve Gelendost ilçelerinde yetiştiriliyor.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap