AKIN GAZETESİ ARŞİVİNDEN MAVİGÖL OTEL…

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,AKIN GAZETESİ ARŞİVİNDEN MAVİGÖL OTEL…
Haberin Tarihi: 9.4.2021 17:31:12 - Okunma Sayısı:2063 defa okundu.

Mavigöl Otel ile ilgili Eğirdir Akın Gazetesi arşivinde yer alan haberleri derledik sizler için...

AKIN GAZETESİ ARŞİVİNDEN MAVİGÖL OTEL…

       Mülkiyeti Eğirdir Belediyesine ait olan Mavigöl Otel satılığa çıkarıldı.

       Bir çok kongreye, bilimsel toplantıya ev sahipliği yapmış, birçok misafir ağırlamış, binlerce öğrencinin yetişmesinde önemli rol oynamış, Eğirdir'in en güzel yerinde konuşlanmış Mavigöl Otel...

       Eğirdir ekonomisine ve turizmine katkı sağlayacağı düşüncesiyle Eğirdir Belediyesi tarafından satın alınan, daha sonra Eğirdir'de Turizm Meslek Yüksek Okulu ve başka branşların açılması şartıyla Süleyman Demirel Üniversitesi'ne cüz'i bir rakamla kiraya verilen Mavigöl Otel...  

       SDÜ’ye sembolik bir bedelle kiralanan Yeşilada’daki Mavigöl Uygulama Otelinin kira sözleşmesini Eğirdir Belediyesinin tek taraflı feshetmesi üzerine, Üniversite ile Belediye arasında yaşanan kriz...

       Mavigöl Otel ile ilgili Eğirdir Akın Gazetesi arşivinde yer alan haberleri derledik sizler için... İşte o haberler...

***

MAVİGÖL OTEL VE EĞİRDİR RESTAURANT’I GÖLBELDE ŞTİ. LTD. ŞTİ. SATIN ALDI

       Eğirdir Belediyesince daha önce satışı kararlaştırılan Belediyeye ait işyerlerinin satışı geçtiğimiz Salı günü saat 15.00’de Belediye Meclis salonunda açık artırma suretiyle yapıldı.

       Kalabalık vatandaş topluluğunun ilgi ve merakla izlediği açık artırmada halen Sağlık Ocağı olarak kullanılan Sosyal İş Hanının ikinci katı Eğirdir Şoförler Odası tarafından, 701 milyon lira bedelle, Sümerbank Satış Mağazası olarak kullanılan kısım da Hakan Demirel tarafından 551 milyon lira bedelle satın alındı.

       Aynı binada bulunan halen Mehmet Günay’ın eczane olarak kullandığı iş yerini İsmail Gülbudak 460 milyon liraya satın alırken, Avukat Ersun Ergöz ile merhum Doktor Adil Altunay’ın kullandıkları kısmı 740 milyon liraya ayrıca Osman Çetinkaya’nın müstecirliğini yaptığı Eğirdir Restaurantı da 3 milyar 100 milyon liraya GÖLBELDE Ltd. Şti. satın aldı.

       Yüzde 95 Eğirdir Belediyesi, yüzde 5 Sarıidris Belediyesi katılımıyla kurulan GÖLBELDE Limited Şirketinin Pazartesi günü de icra yoluyla satışa çıkarılan Yeşilada’daki Mavigöl Otel binasını 2 milyar 900 milyon liraya satın aldığı bildirildi.

       Mavigöl Otel binasının Süleyman Demirel Üniversitesinin belirlenecek bir branşına cüz’i  bir bedelle kiraya verileceği ve Eğirdir ekonomisine turizmine katkı sağlayacağı belirtiliyor. (Akın Gazetesi - Tarih: 8 Ekim 1993 Cuma - Sayı: 5259)

***

EĞİRDİR OTELCİLİK VE TURİZM MESLEK YÜKSEK OKULU AÇILMASI KESİNLEŞTİ…

       Süleyman Demirel Üniversitesine bağlı Eğirdir Otelcilik ve Turizm Meslek Yüksek Okulu’nun ilçemizde açılması kesinleşti.

       Eğirdir Belediyesince daha önce satın alınan, Yeşilada’daki Mavigöl Otel’in Eğirdir Otelcilik ve Turizm Meslek Yüksek Okulu’na sembolik bir bedelle kiraya verileceğini bildiren Belediye Başkanı Ömer Şengöl, Okulun 1995-96 Öğretim yılında, eğitim ve öğretime başlayacağını söyledi.

       Öte yandan konu ile ilgili olarak kendileriyle görüştüğümüz ilgililer, Eğirdir Su Ürünleri Fakültesinin ikinci dönem başında Köprübaşındaki kampus binasına taşınacağını, halen kullanılan binanın da (eski hükümet binası) Eğirdir Otelcilik ve Turizm Meslek Yüksek Okulu’na tahsis edilmesinin düşünüldüğünü açıkladılar.

       Bu binanın eğitim ve öğretim için kullanılacağını söyleyen ilgililer, Belediyeye ait Mavigöl Otel’in de okulun uygulama oteli olarak kullanılmasının planlandığını ifade ettiler. (Akın Gazetesi - Tarih: 2 Kasım 1994 Çarşamba- Sayı: 5363)

***

 “MAVİGÖL OTEL DEVREDİLDİ…”

       SDÜ Senatosunun geçtiğimiz Perşembe günü aldığı kararla Eğirdir ilçesine Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksek Okulu açılması kararlaştırıldı. Alınan kararla birlikte İlçemizde bulunan 38 odalık Mavigöl Otel de 15 yıllığına SDÜ’ye kiraladı.

       SDÜ’den yapılan açıklamaya göre “Bölgenin turizm potansiyeli dikkate alınarak İlçemizde açılacak olan Meslek Yüksek Okulu Turizm ve Otelcilik programında Eğitim ve öğretim yapılması ve programa ilk etapta 40 öğrenci alınacak.

       Eğirdir Belediyesinin katkıları sonucunda Turizm ve Otelcilik programının uygulanması amacı ile Eğirdir Belediyesi tarafından Mavigöl Oteli sembolik bir rakam karşılığı 15 yıllığına Meslek Yüksek Okuluna kiralandı. Beş katlı ve toplam 2242 metrekare örtülü alana sahip olan otelde 38 oda, 86 kişilik yatak ve 150 kişilik yemek ve toplantı salonu bulunuyor.

       SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Gürbüz, Eğirdir Belediyesi tarafından Üniversiteye kiralanan Mavigöl Otel’inin Eğirdir’e açılacak olan Turizm Meslek Yüksek Okulu tarafından uygulamalı olarak işletileceği açıkladı.

       1995 – 1996 Eğitim ve Öğretim yılında faaliyette olan Meslek Yüksek Okulu’nun Turizm ve Otelcilik programı ile bölgenin en önemli gelir kaynaklarından ve istihdam alanlarından biri olan Turizm ve Otelcilik sektörüne Otel işletmeciliği, turizm rehberliği ve turizm acenteliği gibi mesleklerde iyi eğitilmiş nitelikli ara elamanı yetiştirilmesi amaçlanıyor. (Akın Gazetesi - Tarih: 25 Ocak 1995 Çarşamba - Sayı: 5385)

***

EĞİRDİR MESLEK YÜKSEK OKULUNUN AÇILIŞI TÖRENLE YAPILDI

       Süleyman Demirel Üniversitesine bağlı Eğirdir Meslek Yüksek Okulunun açılışı dün saat 10.00’da Okul Binasında (Yazla’da) törenlerle yapıldı.

       Isparta Valisi M. Ertuğrul Dokuzoğlu, S.D.Ü. Rektörü Prof. Dr. Hasan Gürbüz, Isparta Emniyet Müdürü Metin Alp, Kaymakam Haluk İmga,  Belediye Başkanı Ömer Şengöl, Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Aksoylar, daire amirleri, misafirler ve öğrencilerin katıldığı törenin açılış konuşmasını Okul Müdürü Yard. Doç. Dr. Yaşar Kibici yaptı. (Açılış konuşmasını ayrıca yayınlıyoruz)

       Açılış töreninde bir konuşma yapan Belediye Başkanımız Ömer Şengöl, belediye olarak Üniversitenin ve eğitim kurumlarının her zaman yanında olduklarını ve artan bir gayretle desteklerinin süreceğini söyledi.

       Kaymakam Haluk İmga ise konuşmalarında son yıllarda pek çok il ve ilçenin üniversite ve yüksek okullara kavuştuğunu, Okulun turizm açısından Akdeniz Bölgesi içerisinde büyük önem kazanan ilçemize önemli yararlar sağlayacağını ve belediyece Yeşilada’da tahsis edilen otelin Uygulamalı Otel olarak örnek bir tesis olacağını belirtti.

       Daha sonra konuşan S.D.Ü. Rektörü Prof. Dr. Hasan Gürbüz S.D.Ü.’de üç yıl içerisinde 12 bölümün açıldığını ve S.D.Ü.’nün 35 birimlik bir üniversite haline geldiğini söyledi. ( Akın Gazetesi - Tarih: 17 Kasım 1995 Cuma - Sayı: 5465)

***

MAVİGÖL OTEL BÖLGE TURİZMİNDE İDDİALI…

       İlçemiz ve bölgemiz turizmine büyük katkılar sağlayan SDÜ Mavigöl Uygulama Oteli geçtiğimiz Cumartesi günü verdiği iftar yemeği ile Otelin tanıtımını yaptı. Yeniden yapılan SDÜ Mavigöl Otelinin verdiği iftar yemeğine; Isparta Valisi H. İbrahim Daşöz, Vali Yardımcıları Nedim Özırmak, Uğur Aladağ, Isparta Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin İnce, SDÜ Rektörü Prof. Dr. Lütfi Çakmakçı, Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, Jandarma Alay Komutanı Kd. Albay Ömer Karabulut, SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yaşar Aksoylar, SDÜ Genel Sekreteri Ahmet Tevfik Köse, İl Müftüsü Namık Hisar, Eğirdir Belediye Başkanı Tacettin Gençay ve Basın Mensupları eşleriyle birlikte katıldı.

       SDÜ Mavigöl Uygulamalı Otelin genç müdiresi Serap Aslan iftar yemeği sonrası yaptığı konuşmada amacın Mavigöl Otel’in Isparta halkına daha iyi tanıtılması olduğunu söyleyerek kendilerine her türlü desteği sağlayan SDÜ Rektörü Prof. Dr. Lütfi Çakmakçı’ya teşekkür etti.

       Nezih bir ortamda titizlikle hazırlanan iftar yemeği İl Müftüsü Namık Hisar’ın dualarıyla sona erdi.

       SDÜ Mavigöl Uygulamalı Oteli 70 yatak kapasiteli, 26 adet çift kişilik, 4 adet 3 kişilik, 2 adet süit odası bulunan otelin odalarında mini bar, uydu TV, telefon, devamlı sıcak su bulunuyor. Otel’de ayrıca Eğirdir    Gölü’nün harika manzarasının izlenebildiği geleneksel Türk mutfağı ile 160 kişilik restaurant, 150 kişilik Cafe, 100 kişilik Discobar ve 50 kişilik toplantı salonu yer alıyor.

       Yeni bir anlayışla ilçe ve bölge turizmine hizmet vermeye başlayan Mavigöl Uygulamalı Oteli’nin genç ve çalışkan müdiresi Serap Aslan’a ve Otel personeline başarılar diliyoruz. (Akın Gazetesi - Tarih: 6 Aralık 2000 Çarşamba - Sayı: 5963)

***

S.S.K. BORCUNA KARŞILIK MAVİGÖL OTEL…

       Eğirdir Belediyesi Sosyal Sigortalar Kurumuna olan borçlarını ve gecikme faizlerini ödeyebilmek için Yeşilada’da belediyeye ait Mavigöl Otel’i SSK’ya devretmek için girişimde bulundu.

       Eğirdir Belediyesinin Sosyal Sigortalar Kurumuna 1 trilyon 300 milyar lira civarında prim ve faiz borcu bulunduğunu söyleyen Başkan Gençay, halen SDÜ bünyesinde ilçe ve bölge turizmine hizmet veren Mavigöl Otel’in borca karşılık teklif edildiğini konunun SSK Genel Müdürlüğünde değerlendirilmekte olduğunu ifade etti.

       Değer Tespit Komisyonunca Mavigöl Otel’e 1 trilyon 700 milyar lira fiat biçildiğini anlatan başkan Gençay, SSK’nın borca karşılık olarak başka bir gayrimenkulü kabul etmediğini de bildirdi.

       Yeşilada’daki Mavigöl Otel’in belediye tarafından SDÜ’ye 15 yıllığına kiraya verildiğini ve bu meclis kararının geçerli olacağını belirten başkan Gençay, Mavigöl Otelin böylelikle 7-8 yıl daha SDÜ bünyesinde hizmete devam edeceğini açıkladı. (Akın Gazetesi - Tarih: 28 Kasım 2001 Çarşamba - Sayı: 6060)

***

1500 ÖĞRENCİNİN EĞİRDİR DIŞINDAKİ MESLEK

YÜKSEK OKULLARINA AKTARILMASI DÜŞÜNÜLÜYOR!..

EĞİRDİR SU ÜRÜNLERİ FAKÜLTESİ ve EĞİRDİR MYO

KAPANMA AŞAMASINDA!..

       Eğirdir Belediye Başkanı O. Nuri Özmeral başkanlığında 6 Ekim 2009 Salı günü toplanan Belediye Meclisinin, Mavigöl Uygulama Oteli’nin sözleşmesini tek taraflı olarak oy çokluğu ile iptal etmesi üzerine, SDÜ’den çok sert bir açıklama geldi.

       Meclis toplantı gündeminin 4. maddesinde görüşülen “2886 Sayılı Devlet İhale Kanununun 64. maddesine göre 10 yılı aşan süreyle kiraya verilen altı adet taşınmazlar için alınan meclis kararlarının iptal edilmesi konularının görüşülerek karara bağlanması” maddesi 8 kabul, 6 red oyuyla kabul edilerek, SDÜ Mavigöl Otel’in sözleşmesinin de tek taraflı olarak iptal edilmesi kararı alınmıştı.

       Bu karar üzerine Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörlüğü 14 Ekim 2009 tarihinde SDÜ web sayfasında “SDÜ’den Önemli Açıklama” başlığı ile bir açıklama yaptı.

       İlçe gündemine bomba gibi düşen bu haber üzerine hemşehrilerimiz adeta şaşkına döndü.

       SDÜ’nün açıklaması şöyle:

       SDÜ’DEN ÖNEMLİ AÇIKLAMA

       “Eğirdir ilçesi yerel basınında yayımlanan bazı haberlerden Eğirdir Belediyesi tarafından daha önce Üniversitemize sembolik bir fiyatla kiralanan Mavi Göl Uygulama Oteli’nin sözleşmesinin Eğirdir Belediyesi’nce tek taraflı olarak iptal edildiği duyumu alınmıştır.

       Söz konusu Mavi Göl Uygulama Oteli’nin binası Üniversitemizin kurulduğu ilk yıllarda Eğirdir ilçesinde bir Meslek Yüksekokulu kurulması ve bu okulda turizm ve otelcilik programının yer alması ve öğrencilerimiz turizm otelcilik eğitimi için gerekli uygulama alanı şeklinde kullanılabilmesi için Eğirdir Belediyesi tarafından gönüllü olarak kiralanmış durumdadır.

       Üniversitemiz bu binanın eğitim ve uygulamaya elverişli bir duruma getirilmesi için yıllar içersinde çok büyük miktarlarda harcamalar yaparak, adeta yeniden inşa etmiş ve donatmıştır. Okulumuzun öğrencileri bu sayede uygulamalı bir eğitim görme imkanı elde etmişlerdir.

       Gazetelere yansıyan bu konuyla ilgili haberlerin yanlış olmasını ümit ederiz. Ancak bu haberler doğru ise Üniversite olarak, Isparta ve Eğirdir kamuoyunun şu hususu çok açık olarak bilmesini arzu ederiz:

       Eğirdir Gölü’nün bu ilçedeki Su Ürünleri Fakültesi açısından önemi ne ise, Mavi Göl Uygulama Oteli’nin de Eğirdir Meslek Yüksekokulu açısından önemi ve işlevi aynıdır. Dolayısıyla uygulama imkanları ortadan kalktığı taktirde Eğirdir Meslek Yüksekokulu’nun bu ilçedeki varlık nedeni de ortadan kalkacak ve bu okulumuzun bin civarındaki öğrencisi büyük olasılıkla bahar yılından itibaren başta Isparta il merkezi olmak üzere Üniversitemize bağlı diğer meslek yüksekokullarının uygun programlarına aktarılmak zorunda kalacaktır.

       Üniversite olarak yerel yönetimlerden köstek değil, aksine destek beklediğimizi bir kez daha ifade eder, bu açıklamamızın Isparta ve Eğirdir kamuoyunu doğru şekilde bilgilendirmeye yönelik olduğunu saygıyla duyururuz.” (Akın Gazetesi - Tarih:16 Ekim 2009 Cuma - Sayı: 7482)

***

Rektör Prof. Dr. M. Lütfi Baydar:

“1 ŞUBAT’TAN İTİBAREN EĞİRDİR’DE SU ÜRÜNLERİ FAKÜLTESİ VE MESLEK YÜKSEK OKULU’NDA TEK ÖĞRENCİ KALMAYACAK!...”

       14 Ekim 2009 Çarşamba günü SDÜ web sayfasında “Önemli Açıklama” başlığı ile yayınlanan, Eğirdir gündemine bomba gibi düşerek hemşehrilerimizi kahreden haber üzerine dün telefonla görüştüğümüz SDÜ Rektörü Prof. Dr. M. Lütfi Baydar, dün (15 Ekim 2009 Perşembe) günü yaptıkları yönetim kurulu toplantısıyla, Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi ile Eğirdir Meslek Yüksek Okulunun tüm öğrencilerini, 1 Şubat’tan itibaren Isparta’nın diğer ilçelerine kaydırma kararı aldıklarını söyledi.

       “Biz kurumlarla hareket ederiz. Eğirdir Belediyesi Meclis toplantısında üniversitemize 30 yıllığına tahsis edilen Mavi Göl Uygulama Oteli’nin tahsis kararını iptal etmiş. Mavi Göl Uygulama Oteli olmadan öğrencilerimizin Eğirdir’de öğrenim görmesi mümkün değildir. İstenmediğimiz, destek görmediğimiz yerde kalamayız. Yenişarbademli Belediye Başkanı beni arayarak “belediye binasını boşaltalım, hocam buraya bir bölüm açalım” diyor. Eğirdir Belediyesi de bu bina Üniversiteye peşkeş çekilmiş diyor.

       Öğrencilerimi asla mağdur etmem, bu kararımızda asla değişmeyecek ve 1 Şubat 2009 tarihinden sonra Eğirdir’de tek öğrenci kalmayacaktır.” ifadelerini kullanan SDÜ Rektörü Prof. Dr. M. Lütfi Baydar, “bir belediye başkanı gelsin destek olsun, diğeri gelsin peşkeş çekildi desin. Mavi Göl Oteli kiralamaktan da vazgeçiyoruz. Mavi Göl Otel, süresiz, şartsız, kirasız üniversiteye tahsis edilmediği sürece kararımızdan asla vazgeçmeyeceğiz. Eğirdir halkı da bunu görecektir.” dedi. (Akın Gazetesi - Tarih:16 Ekim 2009 Cuma - Sayı: 7482)

***

       Isparta Milletvekili Mevlüt Coşkuner ve Eğirdir Esnaf Odası Başkanı Şeref Yorgancıoğlu, Eğirdir Belediyesi ile SDÜ arasında yaşanan Mavi Göl Otel krizini değerlendirdi.

EĞİRDİR ESNAF ODASI BAŞKANI YORGANCIOĞLU;

“ÖĞRENCİLERİMİZ BİZİM BAŞ TACIMIZ...”

       Eğirdir Esnaf Odası Başkanı Şeref Yorgancıoğlu, Eğirdir Belediye Başkanı ile Süleyman Demirel Üniversitesi arasında yaşanan Mavi Göl Otel krizini değerlendirdi ve şunları söyledi:

       “Eğirdir’in Isparta ekonomisine bilimsel ve turizm yönünden çok büyük katkısı vardır. Belediye başkanı bu kararında akli selim davranmalı. Karardan dönülebilir. Somut bir şekle gelmedi. Yaşananlar hoş bir şey değil. Ekonomide sıkıntılıyız zaten. Elmamız para etmedi. Eğitimde de sıkıntılı hale gelmek istemiyoruz. Öğrencilerimiz ve hocalarımız bizlerin baş tacıdır. Çünkü bizim ekmek kapımızdır. İlçemize, Üniversitemizin çok faydası oldu. Valimizin de bakış açısı çok olumlu ve Eğirdir’i seviyor.”

CHP MİLLETVEKİLİ MEVLÜT ÇOŞKUNER:

 ‘ÖZMERAL’İN ABS’Sİ EKSİK’

       CHP Milletvekili Mevlüt Çoşkuner, Eğirdir Belediye Başkanı ile Süleyman Demirel Üniversitesi arasında son iki gündür yaşanan Mavi Göl Otel krizini değerlendirdi.

       Milletvekili Coşkuner Belediye Başkanı Özmeral’in yaşattığı krizle ilgili olarak ‘Başkan Özmeral’in ABS’si eksik. Bir araba gibi nerede duracağını bilmiyor. İşte yeni bir örneği’ dedi.

       Milletvekili Mevlüt Çoşkuner, Eğirdir’de yaşanan SDÜ Mavi Göl Oteli krizine ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi:

       ‘Eğirdir ilçemiz Cumhuriyetin Kapıkulesidir. Dünya’ya mesaj gönderecek yapısı var. Eğirdir Belediye Başkanı Özmeral buna benzer krizler yaşatacağının sinyallerini daha önceden vermişti.  Plajda alkol ve mangal yakılmasına ilişkin yasaklama teşebbüsünde bulunması bunun ilk sinyalleri olmuştur.  Şimdide yeni bir krizin eşiğindedir. Eğirdir için çok önemli olan SDÜ Turizm Otelcilik Meslek Yüksek Okulu’nun ilçeye sosyal katkısının yanında önemli ekonomik katkısı tartışılamaz. Yıllar önce Eğirdir Belediyesi tarafından sembolik rakamlarla SDÜ bünyesine kazandırılan Mavi Göl Uygulama oteli şimdiki zihniyet tarafından peş keş çekilme iddiaları ile geri alınmaya çalışılıyor. Bu bir peşkeş değildir. Burada para konuşulmamalıdır. Eğirdir’in geleceği olan Turizm Meslek Yüksek Okulu elden çıkarılmamalıdır. Bu noktada Belediye Başkanının aldığı bu karar kesinlikle yanlıştır ve bu karardan tez elden geri adım atmalıdırlar.  Okulun varlığını sürdürebilmesi için bu tesise ihtiyaç vardır. Rektör Bey bu hususta kesinlikte haklıdır. Eğirdir kazanımlarını kaybetmemelidir. Bu hususta Eğirdir Belediye Meclis üyelerini daha sağduyulu düşünmeye davet ediyorum’.  (Akın Gazetesi , Tarih:16 Ekim 2009 Cuma - Sayı: 7482)

***

Eğirdir Esnaf Odası Başkanı Şeref Yorgancıoğlu:

“OLUMLU ve SOMUT AÇIKLAMALAR BEKLİYORUZ…”

       Eğirdir Belediye Meclisinin 6 Ekim 2009 tarihinde yaptığı meclis toplantısında aldığı ve tek taraflı olarak Mavigöl Otel’in kira sözleşmesini feshetmesi kararı üzerine, yaklaşık 1500 öğrencinin Eğirdir’den kaydırılacağı haberine tepkiler sürüyor.

       Dün saat 14:00’de Eğirdir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şeref Yorgancıoğlu, konu ile ilgili bir basın açıklaması yaptı.

       “Hastanemizin durumu ile ilgili olarak hastanemizde yapılan son toplantıya basınımızın gösterdiği hassasiyete teşekkür ediyorum. Çok güzel işlediniz, çok güzel duyurdunuz. Olumlu sonuçları inşallah birlikte paylaşırız. Ancak ilçemizdeki bazı gazetelerin duyarsız kalmalarına gerçekten üzüldüm” ifadelerini kullanan Başkan Şeref Yorgancıoğlu’nun Mavigöl krizi ile ilgili basın bildirisi ise şöyle:

       “Eğirdir Belediyesinin Yeşilada Mahallesinde bulunan Mavigöl Uygulama Oteli’nin Belediye Meclisince kira sözleşmesinin feshedilmesi ile başlayan olumsuzluktan Eğirdir esnafı olarak üzüntü duyduk.

       Bu süre içerisinde daha ilk günden bugüne kadar, Belediye Başkanımızla, Isparta Milletvekilimiz Said Dilek beyefendi ile Kaymakamımız H. Serdar Cevheroğlu ve SDÜ Eğirdir Meslek Yüksek Okulu Müdürümüz Doç. Dr. Ali Çoşkan hocamızla görüştük.

       Yeşilada’da bulunan SDÜ Eğirdir Meslek Yüksek Okulunca kullanılan Mavigöl Uygulama Oteli konusundaki olumsuzlukların ortadan kaldırılması için çalıştıklarını ifade ettiler.

       SDÜ ile Belediyemiz arasındaki olumsuzluğun halkımız ve esnafımızı üzdüğünü biliyoruz.

       Baştan beri esnafımıza ve halkımıza sabırlı olmalarını tavsiye ettik.

       Bundan sonraki gelişmelerde Esnaf Odası olarak Eğirdirimizle ilgili gelişmeleri yakından takip etmeye devam edeceğiz.

       Fakültemiz ve Meslek Yüksek Okulumuz hakkında yetkililerden ve devlet büyüklerimizden OLUMLU ve SOMUT olarak esnafımızı rahatlatacak açıklamalar bekliyoruz”. (Akın Gazetesi – Tarih: 20 Ekim 2009 Salı - Sayı: 7483)

***

Mustafa Hobanoğlu:

“BU OTELİN VARLIĞI TAMAMEN EĞİRDİR’E HİZMETTİR…

200 TL’YE DEĞİL, BEDAVAYA VERİLMELİ…”

       Eğirdir Esnaf Odası Başkanlığınca dün saat 14:00’de düzenlenen basın toplantısında görüşlerini aldığımız HAS Su Ürünleri Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı İşadamı hemşehrimiz Mustafa Hobanoğlu, konu ile ilgili olarak kendisi yurt dışında iken SDÜ Rektörü Prof. Dr. M. Lütfi Baydar’ın kendisini telefonla aradığını, üzüntülerini dile getirerek, Belediye Meclisinin aldığı kararın üniversiteyi rencide edici bir karar olduğunu söylediklerini anlattı. Rektör Baydar’ın alınan meclis kararının ve öğrencileri kaydırma işleminin YÖK’e iletildiğini söylediğini dile getiren Hobanoğlu, özetle şunları söyledi: “Rektör Prof. Dr. M. Lütfi Baydar hocaya çok acele bir karar aldıklarını söyledim. Vazgeçilmez bir karar olmadığı düşüncesindeyim. Hastanemiz konusunda olduğu gibi konuyu belediye başkanı ve rektörle konuşmak lazım. Belediye Başkanı bu bina 200 liraya kiraya verilmiş diyor. Bu şekilde kiraya verilemeyeceği ortada. Bunun iyi değerlendirilmesi lazım. Eksik değerlendirme yapıldığı kanaatindeyim. Bu Eğirdirimizin geleceği için kötü bir karar. Keşke 200 TL ye değil, bedavaya verilse. Öğrencinin Eğirdir’e getirisi düşünülmelidir. Bu otelin varlığı tamamen Eğirdir’e hizmettir. Eğirdir’deki fakülte arkasındaki binaların bile belediyece yapılıp, üniversiteye kampus alanı olarak verilmesini arzu ederdim. Aksu Belediyesi oturduğu binasını tahsis etti. Kendileri de baraka denilecek bir yerde hizmet vermeye çalışıyorlar. Bunlar fedakarlık isteyen şeylerdir.

       Demokrat Parti’nin olağanüstü toplantı talebini duydum, memnum oldum. İnşallah belediye bunu dikkate alır. Binanın kirası 200 TL. diye düşünülmemeli. Eğirdir’e hizmet getirdiği kanaatindeyim. Bize düşen bir vazife varsa, hastane örneğinde olduğu gibi hazırız…”

       EĞİRDİR GÖLÜ DERNEĞİ BAŞKANI HÜSEYİN KARTAL: “BELEDİYE MECLİSİNİN ALDIĞI KARAR YANLIŞ VE YERSİZDİR.”

       Eğirdir Gölü Derneği Başkanı Hüseyin Kartal ise, “öğrencilerimiz burada staj görüyorlar. Zaten uygulama oteli denmesinin sebebi budur. Belediye meclisinin aldığı karar yanlış ve yersizdir” dedi.

       ESNAF KEFALET KOOPERATİFİ BAŞKANI OSMAN ASLANTÜRK: “BU OLAYI MADDİ GÖZLE GÖRMEK, BU ŞEKİLDE DEĞERLENDİRMEK YANLIŞTIR.”

       Esnaf Odasının basın toplantısı sonrası konuşan Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı Osman Aslantürk ise, Mavigöl Uygulama Oteline belediyenin bakış açısının çok yanlış olduğunu söyledi. Belediyenin Esnaf Odasına bir yazı yazarak 2007-2008 ve 2009 yıllarında Mavigöl Otel’in rayiç kira bedelini sorduğunu dile getiren Aslantürk, “bu olayı maddi gözle görmek, bu şekilde değerlendirmek yanlıştır” dedi.

       EĞİRDİR ŞOFÖRLER ODASI BAŞKANI İSA DEMİRALAY: “KARAR UYGULANIRSA EĞİRDİR ESNAFI AYDA 600-700 MİLYAR ZARAR EDECEK.”

       Eğirdir Şoförler Odası Başkanı İsa Demiralay ise, okul öğrencilerinin il ve ilçelere kaydırılmasının en çok şoför esnafını etkileyeceğini söyledi. “Karar uygulanırsa Eğirdir esnafı ayda 600-700 milyar zarar edecek. Şehir içi ve Eğirdir - Isparta minibüsleri en az yüzde elli zarar görecek. Eğirdir esnafı felç olur, Eğirdir’de evler boşalır. 1300 öğrenciyi çektiğiniz zaman Eğirdir sarsılır… Keşke bir otel binası daha yapıp hibe etsek…” dedi. (Akın Gazetesi – Tarih: 20 Ekim 2009 Salı - Sayı: 7483)

***

EĞİRDİR ESNAFI:

 “GEREKİRSE MAVİGÖL OTEL’İN KİRASINI BİZ ÖDEYELİM…”

       Belediye Başkanı O. Nuri Özmeral başkanlığında 6 Ekim 2009 Salı günü yapılan Eğirdir Belediye Meclis toplantısında SDÜ Eğirdir Meslek Yüksek Okulu’na sembolik bir kira ile verilen (aylık 200 TL.) Yeşilada’daki Mavigöl Uygulama Otelinin kira sözleşmesinin belediyece tek taraflı feshi üzerine, SDÜ Rektörlüğünün tepkisi ve “1 Şubat 2010 tarihinde Eğirdir’de tek üniversite ve yüksekokul öğrencisi kalmayacak” şeklindeki uyarısı üzerine Başkan Özmeral ile meclis üyelerine tepkiler büyüyor.

       16 Ekim 2009 Cuma günü gazetemizde yayınlanan haberler üzerine gazetemizi arayan hemşehrilerimiz, “Eğirdir’de neler oluyor, bizler büyüme, gelişme beklerken ilçemiz, alınan bir kararla köye mi dönüyor” şeklinde tepkilerini dile getirdiler.

       Bizler gibi, hiçbir hemşehrimiz de bu gelişmelerden, gereksiz sürtüşmelerden memnun değil. (Akın Gazetesi – Tarih: 20 Ekim 2009 Salı - Sayı: 7483)

***

GÖZÜMÜZ AYDIN!..

SAĞDUYU GALİP GELDİ...

MAVİGÖL OTEL KRİZİ, TATLIYA BAĞLANDI...

       6 Ekim 2009 Salı günü düzenlenen meclis toplantısında daha önce SDÜ'ye sembolik bir bedelle (aylık 200 TL) 30 yıllığına kiraya verilen Mavigöl Otel’in kira sözleşmesini, meclisin tek taraflı olarak feshetmesi üzerine yaşanan kriz tatlıya bağlandı.

       6 Ekim tarihli meclis toplantısında alınan karar üzerine 14 Ekim 2009 Çarşamba günü SDÜ web sayfasında "Önemli Açıklama" başlığı ile SDÜ Rektörü Prof. Dr. M. Lütfi Baydar'ın "Eğirdir Gölü'nün bu ilçedeki Su Ürünleri Fakültesi açısından önemi ne ise, Mavigöl Uygulama Oteli’nin de Eğirdir Meslek Yüksek Okulu açısından önemi ve işlevi aynıdır.

       Dolayısıyla uygulama imkanları ortadan kalktığı takdirde Eğirdir Meslek Yüksek Okulu’nun bu ilçedeki varlık nedeni de ortadan kalkacak ve bu okulumuzun bin civarındaki öğrencisi büyük olasılıkla bahar aylarından itibaren başta Isparta il merkezi olmak üzere üniversitemize bağlı diğer Meslek Yüksek Okullarının uygun programlarına aktarılmak zorunda kalacaktır. Üniversite olarak yerel yönetimlerden köstek değil, aksine destek beklediğimizi bir kez daha ifade eder, bu açıklamamızın Isparta ve Eğirdir kamuoyunu doğru şekilde bilgilendirmeye yönelik olduğunu saygı ile duyururuz...” şeklindeki açıklamaları ilçe gündemine bomba gibi düşmüş, okulun kapatılacağı, öğrencilerimizin alınacağı kaygısı tüm ilçemizi tedirgin etmişti...

       Bu gelişmelerle ortaya çıkan SDÜ, Eğirdir Belediyesi arasındaki krizin tatlıya bağlandığı haberi dün Kaymakamımız H. Serdar Cevheroğlu tarafından gazetemize edilen bir telefonla müjdelendi.

       Kaymakam H. Serdar Cevheroğlu, Isparta Milletvekili Sait Dilek ile görüştüklerini, Sayın Dilek’in SDÜ Rektörü Prof. Dr. M. Lütfi Baydar ve Eğirdir Belediye Başkanı O. Nuri Özmeral ile görüştüklerini ve yanlış anlaşılmadan kaynaklanan sorunun ortadan kalktığını bildirdi.

       Isparta Milletvekili Sayın Sait Dilek’i telefonla aradık. Sayın Dilek, Kaymakam H. Serdar Cevheroğlu’nun söylediklerini doğruladı. SDÜ Rektörü Prof. Dr. M. Lütfi Baydar ve Eğirdir Belediye Başkanı O. Nuri Özmeral ile görüştüklerini, krizin her iki taraf içinde yanlış anlaşılmadan kaynaklandığını belirtti.

       “Olay yanlış anlaşılmalardan krize dönüşmüş. Sayın Rektör ve Sayın Başkanla görüştüm. Olay tatlıya bağlandı. Biz Isparta milletvekilleri olarak SDÜ’ye büyük destek veriyor ve katkılar sağlıyoruz. Üniversitemizi ilk 4-5’e soktuk. Bunun yansımaları Eğirdir’de de görülecektir. Eğirdir gözbebeği bir ilçemiz. Eğirdir’e daha fazla öğrenci getirmeye çalışacağız” diyen Isparta Milletvekili Sait Dilek, yarın ilçemize geleceklerini de söyledi.

       İlçemizi son derece tedirgin ve huzursuz eden SDÜ - Eğirdir Belediyesi arasında yaşanan krizin olumlu şekilde sonuçlanmasından duyduğumuz memnuniyeti belirtir, Isparta Milletvekilimiz Sayın Sait Dilek’e teşekkür   eder, saygılarımızı sunarız. (Akın Gazetesi – Tarih: 23 Ekim 2009 Cuma - Sayı: 7484)

***

BAŞKAN ÖZMERAL, KAYMAKAMLIĞIN

“YENİDEN GÖRÜŞÜLME” TALEBİNİ REDDETTİ...

       Belediye Başkanı O. Nuri Özmeral başkanlığında, 6 Ekim 2009 Salı günü yapılan Belediye Meclis toplantısında gündemin 4. maddesinde yer alan “2886 Sayılı Devlet İhale Kanunun 64. maddesine göre 10 yılı aşan süreyle kiraya verilen altı adet taşınmazlar için alınan meclis kararlarının iptal edilmesi konularının görüşülerek karara bağlanması” maddesi 8 kabul, 6 red oyuyla kabul edilmiş ve aralarında SDÜ Eğirdir Meslek Yüksek Okulu’na sembolik bir bedelle (aylık 200 TL) kiraya verilen Yeşilada Mavigöl Otel’in kira sözleşmesi de tek taraflı olarak iptal edilmişti.

        Belediye meclis kararlarının ilçe kaymakamlığına ilgili kanun gereği gönderildiği ancak Eğirdir Kaymakamlığının bu kararı “kamu yararı görülmediği, ilçede eğitim ve öğretim gören 1500 öğrencinin gitmesinin ilçeye sosyal ve ekonomik zararlar verebileceği ve ihale yasasının 64. maddesinin turistik yerlere 10 yıldan fazla kiralamaya müsade ettiği” gerekçesiyle, tekrar görüşülmek üzere Eğirdir Belediye Başkanlığına geri gönderdiği belirtildi.

       Eğirdir Kaymakamlığının söz konusu maddenin “yeniden görüşülmesi” talebinin Eğirdir Belediye Başkanı O. Nuri Özmeral imzasıyla aynı gün “GEREK GÖRÜLMEMİŞTİR...” ifadeleriyle reddedilerek Kaymakamlığa geri gönderildiği öğrenildi. (Akın Gazetesi – Tarih: 23 Ekim 2009 Cuma - Sayı: 7484)

***

EĞİRDİR BELEDİYESİ İLE SDÜ ARASINDA YAŞANAN “MAVİ GÖL” KRİZİNDE YENİ BİR AŞAMAYA GELİNDİ…

ISPARTA VALİSİ ÖNER, TARHAN’A KONUŞTU:

VALİ ÖNER: “MAVİ GÖL KONUSUNU,

TARAFLARLA MÜŞAVERE EDECEĞİM…”

       SDÜ Eğirdir Meslek Yüksek Okulunun NİS’teki (=Yeşilada) uygulama oteli olan MAVİ GÖL konusunda yaşanan ve Eğirdir Belediyesi ile SDÜ arasında, kurumsal gerginliğe yol açan, son tahlilde “KRİZ”e dönüşen MAVİ GÖL’de yeni bir aşamaya gelindi… Gelinen bu aşamaya; “MÜŞAVERE AŞAMASI” denilebilir…              

       Çünkü, Isparta milletvekilimiz sayın DİLEK’ten sonra, devreye Isparta valisi sayın ÖNER girmiş bulunuyor… Milletvekilimiz Dilek’in girişimleri, krizin çözümünde mutlaka bir yumuşama getirmiştir. Hatta, Akpınar’da yaptığı basın toplantısında; Eğirdir Belediyesince dillendirilen “borç batağı ve her şeyimiz hacizli” türü söylemleri sevmediğini ve bu tür söylemlerin, yerel yönetimin hizmet üretmesinde bir gerekçe olarak kullanılmaması gerektiğini söylüyor ve kendi partisine mensup Belediye Başkanını da bu şekilde nazikçe uyarıyordu…

****

       Eğirdir Belediyesi, bir zihniyet değişikliğine gitmek zorundaydı. Aldığımız son bilgiler, ne yazık ki umut vermekten uzaktı. Eğirdir Yerel Yönetiminin seçimle gelen ayağı, Üniversitemizin bilimsel özerkliğini kabullenirken, kamu tüzelkişiliğine sahip oluşunu, içine sindiremiyor gibi bir yaklaşım sergiliyordu… Anayasamıza göre; Belediyeler, seçmenler tarafından seçilerek oluşturulan kamu tüzel kişileri idiler. Yani; tıpkı Üniversitelerin olduğu gibi.

       Bir kamu tüzel kişiliği, bir başka kamu tüzel kişiliğine, MAVİ GÖL’ü peşkeş çekmişti öyle mi?!!! Bu, nasıl bir mantalitedir, bu nasıl bir yerel yönetim anlayışıdır böyle?!!!

****

       Macun, tüpten çıkmıştır bir kere!!! Tekrar tüpün içine sokmak, abesle iştigaldir. Elektronik ortamdaki deşifre ve çözümlemeler, yadsınamaz bir gerçeği ortaya çıkarmıştır. Bu gerçeği kabullenmekten başka da bir çare yoktur.

****

       Üç Osmanlıca Lügatta “PEŞKEŞ” sözcüğü taraması yaptım. Bir de Türk Dil Kurumu’nun Türkçe Sözlüğünde… “Peşkeş” sözcüğünün, farklı anlamlarda kullanıldığı zaman, beşeri ilişkilerde de farklı tutum ve davranışların sergilendiği yada, buna göre taktik ve stratejilerin belirlendiği bir süreci yaşıyor Isparta ve  Eğirdir.

       “Peşkeş”, Farsça bir sözcük. Hediye, armağan anlamına geliyor. Başkasının malını birine bağışlamak. Verilmemesi lâzım olan şeyi başkasına vermek. Karşılıksız vermek. “Pişkeş” olarak da yazılıp telaffuz ediliyor ve hibe anlamına da geliyor. PİŞ-KEŞ olarak da yer alıyor Osmanlıca’da ve hediye, hibe, tuhfe anlamlarına geliyor. HEDİYYETEN sözcüğü ise; Arapça kökenli bir zarf. Hediye suretiyle, armağan olarak anlamına geliyor.

       Türk Dil Kurumu’nun Türkçe Sözlüğünde ise, “PEŞKEŞ” sözcüğü, şu şekilde anlamlandırılıyor: is. Far. “Armağan” demek olup 1) “başkasının malını birine bağışlamak” ve 2) “verilmemesi gereken bir şeyi, uygunsuz bir erekle veya yersiz olarak birine vermek” anlamına gelen peşkeş çekmek deyiminde geçer: Benim malımı elâleme ne hakla peşkeş çekersin? Benim kimseye peşkeş çekecek malım yok!

****

       Pazar akşamı; Rektör Baydar, Vali Öner ve SDÜ Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Öznur Diler ile konuştum. İlk önce, Prof. Diler ile, çok uzun bir konuşma gerçekleştirdim. Rektör Baydar ve Vali Öner’le konuşmalarımız kısa oldu.

       Sayın Rektörümüz, yurt dışından henüz dönmüştü ve sayın valimizin kendilerinin yurda dönmelerini beklediğini, MAVİ GÖL olayını ele alacaklarını anlattım. Rektör Baydar, gelinen bu yeni safha için, hiçbir yorumda bulunmadı. Herhangi bir tepki de göstermedi. Tepkisizliğin de bir yorumu vardı elbette: MAVİ GÖL krizi sürüyordu…

****

       Sayın valimizi, akşam saatlerinde aramıştım. “Zeki bey, şu anda müsait değilim, size döneceğim” diyordu. Ve gece 21.30 sularında vali Öner aradılar. “Buyurun Zeki Bey” diyordu vali Öner. Ve şöyle diyordum: “Sayın valim, halkımız sizden çok şey bekliyor… Kurumlar arasındaki gerginliğin giderilmesinde, krizin sona erdirilmesinde size çok güveniyor… Olaya ne şekilde el koyacaksınız?...”

       Sayın valimiz, aynen şöyle diyordu:

       “…MAVİ GÖL konusunu müşavere edeceğim… Bu şekilde yazabilirsiniz Zeki Bey. Müşavere edeceğim…”

       Müşavere; Arapça bir sözcüktü ve danış anlamına geliyordu. Danış ise; Önemli bir iş üzerinde, birkaç kişinin, uzun ve ayrıntılı olarak görüşmesiydi…

       Vali ÖNER; Taraflarla görüşecekti elbette. Yani; SDÜ Rektörü BAYDAR, Eğirdir Belediye Başkanı ÖZMERAL. Tabii, Eğirdir Kaymakamı CEVHEROĞLU da bu müşavere sürecinde, bileşenlerden biri olarak bu görüşmede bulunacak…

****

       Ramazan ayında, Mavi Göl’de iftar yemeği… Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. DİLER, Eğirdir Belediye Başkanı ile Üniversite muhabbeti yaparlar… Söz, döner dolaşır MAVİ GÖL’e gelir. Reis şunu der: “…Eğer Üniversite, MAVİ GÖL’ü almak istiyorsa, satalım alsın.”

       …Evet, mantalite bu!!! Vali ÖNER’in işi, baya zor.

 (Akın Gazetesi – Tarih: 10 Kasım 2009 Salı- Sayı: 7489)

***

MAVİ GÖLOTELİ SORUNU GİDERİLDİ

       Eğirdir Belediye Meclisinin 6 Ekim 2009 Salı günü yaptığı Meclis toplantısında SDÜ’ye sembolik bir bedelle kiralanan Yeşilada’daki Mavigöl Uygulama Otelinin kira sözleşmesini tek taraflı feshetmesi üzerine, Üniversite ile Eğirdir Belediyesi arasında başlayan kriz dün sona erdi.

       SDÜ Rektörü Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar’ın dün yaptığı basını bilgilendirme toplantısında Mavigöl Otel krizi tekrar gündeme gelmiş ve Rektör Baydar “Eğirdir Belediyesinin Üniversitemize özür borcu var, yoksa kararımızdan vazgeçmeyeceğiz…” demişti.           

       Dün saat 13:30 sıralarında sona eren basın toplantısından sonra, saat 15:00 sıralarında SDÜ web sayfasından Eğirdir halkının beklediği olumlu haber geldi. SDÜ  web sayfasında “Mavigöl Oteli Sorunu Giderildi” başlığı ile yayınlanan haberde, Belediye Başkanı O. Nuri Özmeral’in SDÜ Rektörü Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar’ı telefonla aradığı, Mavi Göl Oteli ile ilgili olarak belediye meclis kararı almadan önce üniversiteyi haberdar etmemenin yanlış olduğunu ama bunun bilinçli bir hareket olmadığını ifade ettiği belirtildi.

       SDÜ web sayfasında “Mavi Göl Oteli Sorunu Giderildi” başlığı ile yayınlanan haber şöyle:

       “Eğirdir Belediyesi’nin üniversitemiz tarafından eğitim ve uygulama amaçlı olarak kullanılan Mavi Göl Uygulama Oteli’nin daha önceki yıllarda yapılan kiralama işlemini tek yanlı olarak iptal etmesi ve bunun da basına haber olarak yansıması üzerine üniversitemiz ile Eğirdir Belediyesi arasında ortaya çıkan ve günlerdir kamuoyunu meşgul eden sorun giderildi.

       Eğirdir Belediye Başkanı Osman Nuri Özmeral 12 Kasım 2009 tarihinde üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar’ı arayarak Mavi Göl Oteli ile ilgili olarak belediye meclis kararı almadan önce üniversiteyi haberdar etmemenin yanlış olduğunu ama bunun bilinçli bir hareket olmadığını ifade etmiştir. Üniversiteye karşı olumsuz bir tutumlarının olmadığını söyleyen Özmeral aksine üniversitenin Eğirdir’deki birimlerinin daha da gelişmesi için hiçbir fedakarlıktan kaçınmayacaklarını belirtmiştir.

       SDÜ Rektörü Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar Eğirdir Belediyesinin bu yaklaşımından sonra üniversitenin Eğirdir’deki birimlerle ilgili herhangi bir yer değişikliği yapmayacaklarını ve sorunun ortadan kalktığını söyledi. Rektör Baydar Eğirdir’in üniversite için son derece önemli olduğunu ve buraya daha çok yatırımlar yapmayı arzu ettiklerini sözlerine ekledi.” ( 13 Kasım 2009 Cuma - Sayı: 7490)

***

EĞİRDİR HALKI TEK VÜCUT OLDU…

SDÜ REKTÖRÜ PROF. DR. M. LÜTFİ BAYDAR İLE GÖRÜŞME BEŞ SAAT SÜRDÜ…

       REKTÖR BAYDAR:

-      “EĞİRDİR MYO’NUN GELİŞMESİ İÇİN GENİŞ BİR KAMPÜS ALANI GEREKİYOR..”

-      “SDÜ YÖNETİM KURULU EĞİRDİR SU ÜRÜNLERİ FAKÜLTESİ’NİN 1 ŞUBAT’TAKİ

-      TAŞINMA OLAYINI GÖZDEN GEÇİRİP, DERS YILI SONUNA ÖTELEYEBİLİR!..”

       VALİ ÖNER:

“FAKÜLTENİN KAYBINI FAZLASIYLA TELAFİ EDECEK BİR ÇALIŞMA YAPILABİLİR…”

       Aylardır Eğirdir kamuoyunu meşgul eden ve halkımızı derinden üzen, Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi öğrencilerinin 1 Şubat 2010 tarihinden itibaren Isparta’da öğretim görme konusunu değerlendirmek ve görüşmelerde bulunmak üzere SDÜ Rektörü Prof. Dr. M. Lütfi Baydar’dan alınan randevu üzerine, dün saat 18.30’da SDÜ Rektörlüğünde bir toplantı düzenlendi.                                            Kaymakam H. Serdar Cevheroğlu, Belediye Başkanı O. Nuri Özmeral, İl Genel Meclisi Üyeleri M. Kamil Göncü, Muhammet Dikmen, Esnaf Odası Başkanı Şeref Yorgancıoğlu, siyasi partilerin ilçe başkanları, belediye meclis üyeleri, Ziraat Odası Başkanı Süleyman Kılınç, Has Su Ürünleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Musafa Hobanoğlu, mahalle muhtarları ve esnaflarımızdan oluşan yaklaşık 350 vatandaşımız saat 18.30’da Oditoryum B Salonuna alındı.

       SDÜ Rektörü Prof. Dr. M. Lütfi Baydar, Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Öznur Diler, Eğirdir MYO Müdürü Doç. Dr. Ali Coşkan’ın da yer aldığı ilk görüşmelerde Eğirdir MYO Müdürü Doç. Dr. Ali Coşkan, Eğirdir Meslek Yüksek Okulu’nun stratejisi ve geleceği ile ilgili bir sunum yaptı. Önceliğin eğitim olduğunu anlatan Coşkan, fiziki mekânların yetersiz olduğunu, öğrencilerin barınma sorunu bulunduğunu, sosyal ve kültürel çalışmalarda yerel yönetimden destek göremediklerini, lise tarzında bir binada 3000 m2 alanda 1000 öğrencinin eğitim gördüğünü belirtti. Eğirdir Lisesi, Anadolu Lisesi, Kız Meslek Lisesi ve Spor salonunun yer aldığı 23.000 m2 lik alanın SDÜ’ye tahsis edilmesi halinde öğrenci sayısının artacağını dile getiren Coşkan, buraya yeni binalar yapılabileceğini, öğrenci erozyonunun önleneceğini ve MYO’nun tercih edilen okul olma özelliğini sürdüreceğini söyledi.

       Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Öznur Diler ise vizyonlarının bilimsel düzeyi artırmak ve tercih edilen bir fakülte olmak olduğunu belirtti. Fakültenin geçmiş dönemleri ile ilgili bilgiler de veren Dekan Diler, yeni bir yemekhane ile sosyal tesislere, spor alanlarına ihtiyaçları olduğunu, ulaşım sıkıntısı yaşadıklarını ve öğretim görevlileri yanı sıra öğrencilerin de Isparta’ya taşınmak istediklerini anlattı. Aylık 5.000 TL. Enerji, 10.000 TL. Belediyeye su parası ödediklerini dile getiren Dekan Diler, yeni uygulama alanlarına ihtiyaç bulunduğunu, Milas tesislerinin fakülteye tahsisinin gerçekleşmekte olduğunu da dile getirdi.

       Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi öğrenci temsilcisi Bilge Kaan Uzunmehmetoğlu konuşmasına “250 öğrencinin sıkıntılarını aktarıyorum” diye başladı. Ulaşım sıkıntısı yaşadıklarını, Altınkum mahallesindeki bir öğrencinin fakülteye gitmek için iki kez otobüs  ücreti  ödediğini, eğitim açısından yan dal imkânı bulamadıklarını, barınma sorunu yaşadıklarını, lise havasında eğitim aldıklarını, sosyal ve kültürel faaliyetlerden yoksun olduklarını dile getiren Uzunmehmetoğlu,  Eğirdir’de çok iyi insan ve esnaflar yanı sıra öğrenciye sadece “maddi kazanç” olarak bakan insanların da bulunduğunu söyledi.

       Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi öğrencileri; Buket Yazıcıoğlu, Ecem Bercis Yıldız ve Özge Çaylı da konuşmalarında yaklaşık aynı sorunları dile getirirken Eğirdir MYO öğrenci temsilcisi Ömer Çelikoğlu, Eğirdir halkı ve esnafı için haddini aşan sözler söyleyince tepki aldı…

       Hemşerilerimiz Mehmet Büyükçetin, Yaşar Güçlü, Burhan Ersöz ve Abdullah Dürüst’ün öğrencilerimiz hakkında haklı ve olumlu konuşmalarından sonra Rektör  Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar, Kaymakam H. Serdar Cevheroğlu ve Belediye Başkanı O. Nuri Özmeral’e burada konuşma imkanı sağlamayarak, 15-20 kişilik temsilciyi rektörlük binasına davet etti.

       Toplantının ikinci bölümü başlamadan önce önce Kanal 32 televizyonuna açıklamalarda bulunan Kaymakam Cevheroğlu, Eğirdir’in monoton bir yer olmadığını, askeri birliği, fakültesi, eğitim kurumları, iki araştırma enstitüsüyle, yazın ve kışın farklı ortamlarıyla, terörsüz, huzurlu bir ortamıyla, turizm değerleriyle pekçok yerden daha iyi konumda olduğunu vurguladı. Eğirdir’deki öğrencilere ücretsiz internet evi ve kütüphane imkânlarının da sunulduğunu söyleyen Kaymakam Cevheroğlu, gündeme getirilen “psikolojik sıkıntılar” ifadesi üzerine de “Dokuz intihar girişimi olmuş… İncelendi, yedi tanesi kız-erkek arasında yaşanan problemlerden… Sadece Eğirdir’e özgü değil, her yerde yaşanabilir olaydır bu” dedi.

       Belediye Başkanı O. Nuri Özmeral’de Kanal 32 mikrofonuna, burada Rektör Baydar’ın kendilerini dinlemediğini söyledi. SDÜ kurulmadan önce Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi’nin kurulduğunu belirten Özmeral, “Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Eğirdir’in tapu senetlerinden birisidir…” dedi. (Akın Gazetesi - 29 Aralık 2009 Salı - Sayı: 7501)

***

REKTÖR BAYDAR İSTEKLERDE SINIRSIZ, BAŞKAN ÖZMERAL UYUMSUZDU!

       Toplantının ikinci aşaması Rektörlük katında devam etti. Yaklaşık on beş hemşehrimizin katıldığı ikinci toplantıda gergin anlar yaşandı.

       SDÜ Rektörü Prof. Dr.  Metin Lütfi Baydar, Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi’nin Isparta’ya taşınması konusuna açıklık getirip, Rektörlük olarak istek ve beklentilerini dile getirmesi üzerine toplantıya katılanlar uyumlu bir hava içerisinde olumlu sonuç beklerken, Belediye Başkanı O. Nuri Özmeral’in  gündem dışı konuşmaları ve SDÜ’nün iç işlerine karışması ortamın gerilmesine neden oldu.

       Isparta Valisi Ali Haydar Öner’in de toplantıya katılmasıyla ortam biraz olumlu hale gelirken Vali Öner, 1 Şubat 2010 tarihinin öğrencileri sıkıntıya sokabileceğini,  odun-kömür alan, ev kirasını peşin ödeyen öğrencilerin  mağdur olabileceğini söyledi.

       Isparta Valisi Ali Haydar Öner’in ve Kaymakam H. Serdar Cevheroğlu’nun olumlu yaklaşımları sonucu gerilen ortam yumuşarken Vali Öner, tahsis edilecek geniş bir alana, Özel İdare’nin de katkılarıyla yeni bir okul binası yapılabileceğini, Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi öğrencilerinin kaybının fazlasıyla telafi edilecek bir çalışma yapılabileceğini vurguladı.

       SDÜ Rektörü Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar ise Eğirdir’i, Eğirdirlileri çok sevdiğini tekrarlayarak “Boşa konuşmadım. İngilizce Tıp Fakültesi’nin Eğirdir’de açılması için çalışmalarımız sürüyor. Ancak sizler de destek olmalısınız. Eğirdir MYO’ya yeni ve geniş bir kampus alanı gerekiyor. Eğirdir Belediyesi Su Ürünleri Fakültesi karşısındaki alana, öğrencinin gezip dolaşabileceği bir park yapılmalıdır. Fakülte yanındaki yemekhane şantiye yemekhanesinden farksız… Oraya yeni bir yemekhane ve sosyal tesisler yapılmalıdır.

       Yeni bir Meslek Yüksek Okulu binası yapılırsa, şimdiki bina diğer öğretim kurumlarına verilebilir… Benim samimiyetime inanın… İyi niyetli olalım… Fakülte binasının yerine dört yıllık Eğirdir Su Ürünleri Yüksek Okulu açılabilir. Yoksa çok sevdiğim Eğirdir’e yazık olur.” dedi.

       İkinci toplantının sonunda Kanal 32 televizyonuna ve basına açıklamalarda bulunan SDÜ Rektörü Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar “uzun saatler süren toplantımızda değerlendirme fırsatı bulduk. Eğirdir Meslek Yüksek Okulu’nun geliştirilmesi için geniş bir kampüs alanına ihtiyacımız var. Tahsis edilirse Tip projeyi uygulayıp okulu geliştirebiliriz. Fakülte yanındaki yemekhane barakaları yıkılarak yeni bir yemekhane ve sosyal tesisler yapılmalı. Bunlar gerçekleşirse SDÜ yönetim kurulu olarak, Fakültenin şubat ayında taşınma olayını gözden geçirebileceğimizi ifade ediyorum…” dedi.

       Dün saat 17.00’de belediye önünde toplanarak saat 18.30’daki toplantıya katılan yaklaşık 350 kişilik Eğirdir sevdalısı vatandaşımız, gece 23.00’de biten toplantı sonunda umutsuz ve hüzünlü şekilde ilçemize geri döndü.

       Umarız sürtüşmeler, haddini aşmalar, gerginlik yaratmalar Eğirdir’e zarar vermez…

       İçten dileğimiz.

(Akın Gazetesi - 29 Aralık 2009 Salı - Sayı: 7501)

Bu Haberi Paylaş


  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi

Yorum Yap