ANILARDA ISPARTA (6.BÖLÜM)

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,ANILARDA ISPARTA (6.BÖLÜM)
Haberin Tarihi: 25.5.2021 13:05:53 - Okunma Sayısı:2826 defa okundu.

İlhan Şimşek yazdı...

BÖLÜM - 6

ACI GÜNLER

UÇAK VE HELİKOPTER KAZALARI

 

Havacılıkta kurallar kanla yazılmıştır!..”

                 Bunu her havacı bilir.

Isparta’nın gülen yüzüne bazen karanlık çizgilerin çekildiği zamanlar olmuştur. Konu başlığında verdiğimiz gibi Türkiye’de en çok uçak ve helikopter kazasının olduğu şehir belki de Isparta’dır.

Yıl 1946. Aylardan haziran. Eğirdir semalarında çift motorlu bir askerî uçak Eğirdir Gölü’ne doğru pike yapmış, düşüyor.

Eğirdirli tanıklar var. 1935 doğumlu öğretmen emeklisi ve yazar (20.8.2020 tarihi itibariyle hayatta(1) )olan Nuri Güngör anlatıyor,

“Sokakta oynuyorduk. Üstümüzde bir gürültü duyduk. Hepimiz göğe baktık. Kocaman bir uçak… Korktuk… Çünkü evlerin üzerinden silme geçiyordu. Faltaşı gibi açılmış gözlerimizi uçaktan ayıramadık. Uçak iyice alçaldı ve büyük bir gürültüyle Yazla Mahallesi’nde göle düştü. Sular minare boyu yükseldi. Oyunu bırakmış hepimiz göle doğru koştuk. Baktık bizimle beraber çarşıda ne kadar adam var onlar da göle doğru koşuyor. Biz göle varıncaya değin Allah’tan orada bulunan bir motorlu kayıkla pilotlar kurtarılmış kıyıya çıkıyorlardı. Bir ay zaman sonra duyduk ki uçak gölden çıkarılacakmış.  Eğirdirli, gölün kenarına yığılmış meraklı gözlerle çalışmayı takip ediyordu. Eğirdirlinin biri havada iken küçük görünen uçağı kıyıda kocaman görünce, ‘ Gaç anaam gaç… Tayyare bu kadar kocaman mı olur? Bu, suda dura dura şişmiş hellâm!..’ deyince hepimiz gülüştük!..”

19 Eylül 1976. İstanbul- Antalya seferini yapan Boeng yolcu uçağı akşam vakti Isparta üzerine geldiğinde Isparta’nın Karatepe’sine çarptı. Mürettebat dahil 154 yolcudan kurtulan olmadı. Derler ki pilot hatası… Nasıl?.. Isparta’nın ışıklarını Antalya zanneden pilotlar alçak uçuşa geçmiş. Ne var ki Karatepe karşılarına çıkar ve kaçınılmaz kaza meydana gelir. 133 turistin öldüğü ve Ispartalının yüreğini dağlayan bu kaza hâlâ unutulmadı. 

Yıl 2003. Bahar mevsimi… Isparta, kırların ve ağaçların çiçek açmasını beklerken Bedre yakınına düşen askerî helikopter tüm Isparta’yı yasa boğdu.

Bedre yakınında nasıl olduysa alçaktan uçan helikopter yüksek gerilim hattına takıldı ve düştü. Pilot dahil beş askerimiz şehit oldu.

30 Kasım 2007. Yine Boeng yolcu uçağı. Uçak Isparta Süleyman Demirel Havaalanına inmek için alçak uçuşa geçti. Keçiborlu Çukurca bölgesinde alçak uçuşa geçen uçak kanadını dağa çarptı. 50 yolcu ve yedi mürettebattan kurtulan olmadı. Isparta, Burdur ve Keçiborlu halkı kaza yerine koştu ama 57vatandaşımızın cansız bedeni ile karşılaştı. Yürekler yandı…

Dediler ki bu uçakta altı bilim adamı vardı. Bunlar Süleyman Demirel Üniversitesi’ne toryum madeni konulu toplantı için geliyorlardı. Kaza ile ilgili televizyon programlarında uçağın dış güçler tarafından bu altı bilim adamını öldürmek için gerçekleştirildiği anlatıldı, durdu(2).

Ocak 2018. Askerî uçak kazası. CASA denilen dev bir askerî nakliye uçağı eğitim uçuşu sırasında bilinmeyen bir nedenle Yalvaç’ın Kaşıkara bölgesine düştü. Üç pilot şehit oldu.

Havacılıkta kurallar kanla yazılmıştır!..”

Bunu her havacı bilir.

(1) 1935 Eğirdir doğumlu. Veziroğlu sülalesindendir. Gazi Üniversitesi Edebiyat mezunu. Daha sonra Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü mezunu. Emekli, eğitimci yazardır. Eğirdir Ansiklopedisi, 1212 Gün, Bekir Olayı, Doruk Hırsı, Gerçeğin Tatlı Sesi gibi öykü, tiyatro oyunları ve romanları vardır.

(2) Toryum, geleceğin en güvenli ve temiz enerjisi olarak değerlendiriliyor. Nükleer santrallerde kullanılarak tüm enerji kaynaklarının yerini tutabilecek güce sahip. Temiz olması yönüyle çevreye ve insanlara zararı yok. Türkiye, dünya toryum madeni yönüyle en zengin ülkelerden biridir.

- İlhan ŞİMŞEK

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap