Kızılay, Eğirdir’de Kök Hücre Bağışı Kampanyası Düzenledi

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Kızılay, Eğirdir’de Kök Hücre Bağışı Kampanyası Düzenledi
Haberin Tarihi: 14.7.2021 14:39:06 - Okunma Sayısı:983 defa okundu.

Kızılay Antalya Batı Akdeniz Bölge Kan Merkezi 14 Temmuz 2021 Çarşamba günü Eğirdir Çınaraltı meydanında kök hücre bağışı aldı.

Kızılay, Eğirdir’de Kök Hücre Bağışı Kampanyası Düzenledi

Kızılay Antalya Batı Akdeniz Bölge Kan Merkezi 14 Temmuz 2021 Çarşamba günü Eğirdir Çınaraltı meydanında kök hücre bağışı aldı.

Kök hücre Medya Uzmanı Eren Uzun ve Kök hücre hemşiresi Tarık Kayoz, Eğirdir Çınaraltı meydanında gönüllü bağışçılardan kan aldı.

Kök hücre bağışının kan bağışından farklı olmadığını dile getiren Kök hücre hemşiresi Tarık Kayoz, bağışın detayları ile ilgili şu bilgileri verdi: "İki çeşit kök hücre toplama yöntemi var. Biri kemik iliği yöntemi diğeri perperik yöntem.  Bugüne kadar tür kökte iki bine kadar nakil yapıldı.  Bunların neredeyse yüzde 90'ı perperik yöntem, yani kan verir gibi iki koldan bir cihaza bağlanıyor bir koldan kan ve kök hücre toplanıyor, diğer koldan bağışçıya geri kan veriliyor, işlem kısa süre ve acısız. Kemik iliği bağışçılar, daha az talep etmekte. Bu seçeneği sunuyoruz.  Kemik içindeki ameliyat şartlarında, yarım saatlik, maksimum bir saatlik bir operasyonla, kalça kemiğinden kemik iliği toplanıyor ve hastaya nakil ediliyor. Lösemi hastalarında daha çok kullanılıyor. Tanı konulduktan sonra hastanın şifresi çalışılıyor, daha sonra Türkiye'nin bir veri bankası var. Doktor oradan sisteme giriyor, eşleşen bağışçı var mı yok mu? görüyor. Eğer eşleşen bir bağışçı varsa Sağlık Bakanlığı, bunu Kızılay'a bildiriyor, arkadaşlarımız tekrar görüşüp, numune alıyor ve kemik iliği nakli yapılıyor.

18-50 yaş arasında kronik bir rahatsızlığı olmayan, kanser tanısı almamış, bulaşı hastalığı olmaya kişiler Kızılay'ın olduğu her yerde gelip formu dolduruyorlar, kendilerinden kan örneği alıyoruz.  Herhangi bir bulaşıcı rahatsızlığı yoksa bakanlığa gönderiyoruz, maksimum bir hafta on gün içerisinde sisteme kaydoluyor, bir hastayla eşleşiyor mu diye taramaya girmekte.  Kan bağışına gelen kişiden ekstradan kan da alınmıyor. Kök hücre bağışı da kan verme işlemi gibi. Kök hücre bağışının kan bağışından farkı yok."

Kök hücre Medya Uzmanı Eren Uzun, kan ve kök hücrenin her an hepimize lazım olabileceğine vurgu yaparak, “Eğirdir'in değerli insanlarını bu kampanya ya destek olmaya davet ediyorum” dedi.

Kan bağışı kampanyası saat 19.00’a kadar devam edecek.

Bu Haberi Paylaş


  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi

Yorum Yap