Başkan Tural: ‘Esnafımız Ahilik İlkelerini Yaşatmaya Devam Ediyor’

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Başkan Tural: ‘Esnafımız Ahilik İlkelerini Yaşatmaya Devam Ediyor’
Haberin Tarihi: 13.9.2021 16:33:21 - Okunma Sayısı:1183 defa okundu.

Bu yıl 13-19 Eylül tarihleri arasında kutlanacak olan Ahilik Haftası etkinlikleri başladı.

Başkan Tural: ‘Esnafımız Ahilik İlkelerini Yaşatmaya Devam Ediyor’

Ahiliğin ticari hayatın düzenlemesi yanında milli birlik ve beraberliğimizin de teminatı olduğunu belirten Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Ahmet Tural, “Yüzyıllardır kardeşlik ve hoşgörünün merkezi olan ilimizde esnaf ve sanatkârlarımız, ahilik ilkelerini yaşatmaya devam etmektedir” dedi.

Ahilik kültürünü yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla bu yıl 13-19 Eylül tarihleri arasında kutlanacak olan Ahilik Haftası etkinlikleri başladı. Ahilik Haftası kutlamaları kapsamında esnaf odaları ve esnaf kefalet kooperatiflerinin başkan ve yöneticileri, Ser-Tur ve Halk Otobüsleri kooperatifi üyeleri ve oda genel sekreterleri Birlik binası önünden açılış programının yapılacağı 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’na yürüdü. Burada saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Ahmet Tural tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk sunuldu. Açılış programına Vali Vekili Ömer Faruk Ateş,  Belediye Başkan Yardımcısı Fahrettin Gözgün, ITSO Başkanı Mustafa Tutar, kamu kurum müdürleri ve bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. 

AHİLİK HEDEFLERİMİZE ÖNCÜLÜK EDECEK

Ahiliğin önemine ilişkin konuşma yapan Birlik Başkanı Ahmet Tural “Ahilik, çeşitli meslek erbabını bünyesinde barındıran AHİ –EVRAN-I VELİ önderliğinde Anadolu’dan, Balkanlar, Ortadoğu ve Kafkaslara kadar yayılan köklü bir yapılanmanın adıdır.  Birlik, beraberlik, kardeşlik gibi önemli değerleri içerisinde barındıran, meslek etiğinin ve çalışma prensiplerinin temelini oluşturan Ahilik dünyada eşi benzeri bulunmayan Türk kültürüne özgü önemli bir kültür hazinesidir. Ahilik Teşkilatının yardımlaşma ve dayanışma prensiplerini kendine şiar edinen esnaf ve sanatkârlarımız, ihtiyaç sahiplerine her zaman destek olmuştur. Yüzyıllar boyunca ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan gelişimimizi sağlayan Ahilik Teşkilatı, ticari hayatın düzenlemesi yanında milli birlik ve beraberliğimizin de teminatlarından birisi olmuştur. Yüzyıllardır kardeşlik ve hoşgörünün merkezi olan ilimizde de esnaf ve sanatkârlarımız, bu ilkeleri yaşatmaya devem etmektedir. Bizler de Ahilik Teşkilatının günümüzdeki temsilcileri olarak, bu değerli mirasın bayrağını taşımaktan onur duyuyoruz. Ticaret ve ekonomi alanında esnaf ve sanatkârımıza olduğu kadar sosyal ve kültürel alanda da halkımıza yol gösterici olan Ahilik, 2023 ve 2053 ve 2071 hedeflerimize de öncülük edecektir” dedi.  

 

2021 AHİ EVRAN YILI

2021 yılının Cumhurbaşkanı kararıyla  'Ahi Evran Yılı' ilan edildiğini anımsatan Başkan Tural “Doğumunun 850. yılı olan 2021 yılında Ahi Evran'ı anmak, ahilik müessesesini en doğru şekilde anlatmak ve kutsal emaneti sonraki nesillere aktarmak amacıyla bu yıl Ahilik Haftası kutlamaları bizler için daha çok önem arzetmektedir. İnşallah düzenlenecek etkinliklerle ahilik kültürümüz yeniden tazelenecek, kardeşlik birlik, beraberlik ve dayanışma duygularımız yeniden pekişecektir. Ahilik kültürünü toplumumuza anlatıp benimsetmeyi amaçlayan, sosyal yaşamı renklendiren ve geleneklerimizin yaşatılmasını sağlayan bu tür etkinliklerin devamını diliyorum. Bu vesileyle ahilik haftamızın birlik, beraberlik, kardeşliğimize; ülkemiz ve tüm insanlığa güzellikler getirmesini diliyor, tüm katılımcılara saygılarımı sunuyorum” dedi.

AHİLİK İLKELERİNE BAĞLI KALARAK

ÇALIŞMALARIMIZI SÜRDÜRÜYORUZ

Çelenk sunma törenin sona ermesinin ardından Birlik Başkanı Tural beraberinde  Belediye Başkan Yardımcısı Fahrettin Gözgün, ITSO Başkanı Mustafa Tutar, Ticaret İl Müdürü Mehmet Akif Ülger, oda ve kooperatif başkanlarıyla birlikte Vali Vekili Ömer Faruk Ateş’i ziyaret etti. Birlik Başkanı Tural, ziyarette yaptığı konuşmada ahiliğin kardeş, konuksever, yiğit, cömert gibi anlamlara geldiğini belirterek Ahiliğin temelleri 13. yüzyılda Ahi Evran Veli tarafından atılan ekonomik ve kültürel hayatı düzenleyen yapılanma olduğunu kaydetti. Başkan Tural “ Yüzyıllardır devam eden ahilik geleneği halen esnaf ve sanatkarlarımız tarafından sürdürülmekte olup esnaf odaları, birlikler ve çatı kuruluşumuz TESK  ahilik ilkelerine bağlı olarak çalışmalarını devam ettirmektedir.” dedi. Başkan Tural, ilimizde hafta boyunca ahilik kültürünü tanıtmak için çeşitli etkinlikler düzenleneceğini sözlerine ekledi.

AHİLİK KÜLTÜRÜ BAŞKA MEDENİYETTE YOK

Vali Vekili Ömer Faruk Ateş de esnaf ve sanatkarların Ahilik Haftasını kutlayarak “Sizler de birer ahisiniz. Ustasınız, çıraksınız. Esnaflarımızın hepsi bunun bir temsilcisi. Ahilik kültürü başka bir medeniyette yok. Saygı sevgi usta çırak ilişkisi ile güzel bir örnek. Zaten dünya bu örneğe sahip olsa çok daha başka olurdu. Bizler bu kültürü devam ettireceğiz” dedi. 

ESNAFA KARANFİLLİ KUTLAMA

Valilik ziyaretinin ardından, Vali Vekili Ömer Faruk Ateş, Birlik Başkanı Ahmet Tural ve beraberindekiler Ahi Lokması ikramı öncesi  Üzüm Pazarında esnafı ziyaret edip, karanfil takdim ederek, esnafın Ahilik Haftası’nı kutladılar  

VATANDAŞA AHİ LOKMASI İKRAMI

Ahilik Haftası kutlamaları kapsamında Kaymakkapı Meydanı’nda da etkinlik düzenlendi. Mehter takımını gösterisi sonrası ahrete irtihal eden esnaf ve sanatkarlar için dua edildi ardından vatandaşlara ahi lokması ikram edildi.

Yılın Ahisi kaftan giydi
Ahilik Haftası kutlamaları kapsamında Vali Yardımcısı Ayşe Karaca, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ahmet Tural tarafından 55 yıldır marangozluk mesleğini sürdüren Mehmet Tatar’a yılın ahisi olarak ahilik kaftanı giydirildi ve plaket takdim edildi. Oto elektrik sektöründe faaliyet gösteren Ramazan Çalışır’a yılın kalfası kuaförlük sektöründe faaliyet gösteren Rana Şişman’a da yılın çırağı olarak plaketleri takdim edildi.

Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Toplantı Salonunda, Yılın Ahisine kaftan giydirme yılın kalfası ve çırağına plaket töreni düzenlendi. Törene Vali Yardımcısı Ayşe Karaca, Ticaret İl Müdürü Mehmet Akif Ülger, ITSO Başkanı Mustafa Tutar, KOSGEB İl Müdürü Yurdun Yıldırım, Çıraklık Eğitim Müdürü Mehmet Erçelik katıldı.

AHİLİK GELECEK NESİLLERE AKTARACAĞIMIZ EN DEĞERLİ MİRASTIR
Törende bir konuşma yapan Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Ahmet Tural, ahiliğin ticari ve sosyal hayatta doğruluk, güzel ahlak, alçak gönüllülük, kardeşlik, yardımseverlik, dayanışma gibi değerleri içeren köklü kurumsal bir yapı olduğunu söyledi. Ticaret ile ahlakı buluşturan bir hayat düsturu olan Ahilik kültürünün, günümüzün esnaf ve sanatkâr birlikleri için yol gösterici olduğunu kaydeden Başkan Tural “ Yüzyıllardan beri süregelen ahilik geleneği, günümüzde yasal düzenlemelerle kurulan esnaf teşkilatları tarafından devam ettirilmektedir. Bugün şed kuşanma yerine diploma verilmekte, esnaf ve sanatkarlarımızın ve çalışanlarının hakları Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlikleri ve Konfederasyonlarca korunmaktadır. Ahilerin kurduğu esnaf ve sanatkar birliklerinin koyduğu ana ilkeler, daha sonraları bu alanda hazırlanan yasaların ve tüzüklerin temelini oluşturmuştur. Isparta Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği olarak, Ahiliğin insana değer veren, dayanışmayı özendiren ve adaleti amaçlayan temel ilkelerinden yararlanıyor, insanlığın ortak erdemleri olan sevgi, bilgi, dostluk, adalet ve dayanışma gibi değerlere önem veriyoruz. Bu anlamda esnaflığın ahi ahlakıyla korunması ve geliştirilmesi her zaman ilk hedefimizdir. Çünkü ahilik hem geçmişimizden beri süregelen gururumuz hem de gelecek nesillere aktaracağımız en değerli mirastır. Bugün düzenlediğimiz yılın ahisine kaftan giydirme yılın kalfası ve çırağına plaket takdimi etkinliğiyle de geleneğimizde çok önemli bir yere sahip olan esnaf ve sanatkârlarımız arasında bulunan usta-kalfa-çırak ilişkisini diri tutarak aradaki manevi bağı daha da artırmayı hedefliyoruz” dedi.
YILIN AHİSİ MEHMET USTA
Birlik Başkanı Tural’ın konuşmasının ardından kaftan giydirme törenine geçildi. Vali Yardımcısı Ayşe Karaca, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ahmet Tural tarafından 22 yaşında mesleğe başlayan ve 55 yıldır marangozluk mesleğini sürdüren Mehmet Tatar’a yılın ahisi olarak kaftanı giydirildi ve plaket verildi. Ayrıca 2017 yılından bu yana oto elektrik sektöründe kalfa olan Ramazan Çalışır’a yılın kalfası, kuaförlük sektöründe faaliyet gösteren Rana Şişman ‘da yılın çırağı olarak plaketle ödüllendirildi.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap