DOĞAL SAĞLIKLI İÇECEK: SİHİRKE

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,DOĞAL SAĞLIKLI İÇECEK: SİHİRKE
Haberin Tarihi: 25.5.2015 09:17:00 - Okunma Sayısı:1950 defa okundu.

Fermante Gıda Ambalaj Eğitim Danışmanlık San. Tic. Ltd. Şti. tarafından bölgemizde yetişen elma, nar, gül ve üzümlerden üretilen %100 meyve suyu kullanılarak geleneksel yöntemlerle doğal ve uzun süreli fermantasyon yoluyla üretilen elma, nar, gül ve üzüm sirkesi tüketicinin beğenisine sunuldu.

DOĞAL SAĞLIKLI İÇECEK: SİHİRKE

 

            Fermante Gıda Ambalaj Eğitim Danışmanlık San. Tic. Ltd. Şti. tarafından bölgemizde yetişen elma, nar, gül ve üzümlerden üretilen %100 meyve suyu kullanılarak geleneksel yöntemlerle doğal ve uzun süreli fermantasyon yoluyla üretilen elma, nar, gül ve üzüm sirkesi tüketicinin beğenisine sunuldu.                                             

            Kadın Girişimciler İcra Kurulu Üyesi ve Eğirdir Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme Bölümü Yrd. Doç. Dr. Nilgün BUDAK’ın kontrolünün de gerçekleşen projeyle ilgili bir açıklama yapan BUDAK: “SİHİRKE isimli 3 farklı tad ve aromada Elmalı, Güllü ve Sebzeli sirke içecekler Fermante Gıda Ambalaj Eğitim Danışmanlık San. Tic. Ltd. Şti. tarafından üretilmektedir. Bu sirke içeceklerinde farklı tad ve aromalar ile günlük alınması gereken sirke miktarı tüketiciye sunulmuştur. İçecekler katkı, koruyucu ve renk maddesi içermemektedir. SİHİRKE sirke içecekleri 250 mL lik şişelerde 6 aylık raf ömrüne sahiptir. Üretilen sağlık içecekleri gazlı ürünlere alternatif içecek niteliği taşımaktadır.

Firma tarafından bölgemizde yetişen elma, nar, gül ve üzümlerden % 100 meyve suyu kullanılarak geleneksel yöntemlerle doğal ve uzun süreli fermantasyon yoluyla elma, nar, gül ve üzüm sirkesi üretmektedir. Ürünlerin oluşması tamamen bilimsel temellere dayanmaktadır.

            Üretimler, Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği bölümünden Prof. Dr. Zeynep GÜZEL-SEYDİM ve Eğirdir Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme bölümünden Yrd. Doç. Dr. Nilgün BUDAK kontrolünde Göller Bölgesi Teknokenti binasında sürdürülmektedir. Çalışma, TÜBİTAK-TOVAG grubu tarafından 2009 yılında 1001 projesi olarak “Kontrollü Olarak Üretilen Üzüm ve Elma Sirkelerinin Fonksiyonel Özelliklerinin Belirlenmesi” isimli proje desteklenmiştir. Bu araştırma Süleyman Demirel Üniversitesinde multidisipliner olarak gerçekleştirilmiş ve uluslar arası “COST ACTION FAO602: Bioactive food components, mitochondrial function and health” (http://www.mitofood.eu/) projesine dahil olmuştur. Proje kapsamında geleneksel ve endüstriyel olarak elma ve üzüm sirkesi üretimi gerçekleştirilmiş ve gıda bileşen özellikleri (antioksidan aktivite, fenolik bileşen, aroma bileşenleri vb.) belirlenmiştir. Gıda bileşen özellikleri belirlenmiş sirkeler 7 hafta süresinde deney hayvanlarına gavaj yöntemi ile verilmiştir. Araştırma sonunda sirkenin sağlık üzerindeki etkileri aşağıdaki gibi belirlenmiştir.

            - Tüm sirke uygulamalarında kontrol grubuna göre kan trigliserid düzeyi düşmüştür. Ancak en fazla düşüren grup geleneksel elma sirkesi uygulanan grup olmuştur.

            - Geleneksel elma sirkesi örneklerinde HDL kolesterol düzeyinde yükselme tespit edilmiştir.

            - Elma sirkesi, üzüm sirkesine göre karaciğer fonksiyon testlerini (AST, ALT) anlamlı şekilde yükseltmiştir?

            - Kilo alımı bakımından kolesterol ilave edilen sıçanlarda kontrol grubuna göre kilo alımı gözlenirken, elma sirkesi ve kolesterol verilen gruplarda kolesterol uygulanmamış kontrol grubuna göre kilo kaybı gözlenmiştir.

            - Yine kolesterol içeren diyetle beslenen gruptaki sıçanların karaciğerlerinin patolojik incelemesi sonucunda kontrol grubuna göre yağlanma gözlenirken, elma sirkesi verilen gruptaki sıçanların karaciğer patolojik incelemesi sonucunda yağlanma gözlenmemiştir.

            - Uygulanan sirke dozu sıçanların midelerinde herhangi bir patolojik değişikliğe sebep olmamıştır.

            Proje sonunda doğal sirke içeceğiyle ilgili Türk Patent Enstitüsünden “Fonksiyonel Sirke İçeceği” isimli patent alınmıştır.

            Fermante Gıda Ambalaj Eğitim Danışmanlık San. Tic. Ltd. Şti. tarafından üretilen doğal sirkelerin diğer sirkelerden farkı endüstride kullanılan ve bir günde sirke üretebilen bakterilerin kullanılmaması; tamamen doğal mayalanma ile 60 gün gibi uzun bir sürede üretilmesidir. Üretimler konusunda uzman Süleyman Demirel Üniversitesi Öğretim Üyeleri tarafından üretimi gerçekleştirilmektedir. Üretilen sirkelerde koruyucu madde ve renk maddesi içermemektedir. Bu özel sirkeler 500 ml cam şişede ve kullanımı kolay kapağı ile birlikte tüketicilere sunulmaktadır.” dedi.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap