Öğrencilere Ardıç Ağacı Anlatıldı

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Öğrencilere Ardıç Ağacı Anlatıldı
Haberin Tarihi: 5.11.2021 16:31:08 - Okunma Sayısı:854 defa okundu.

Ardıç türündeki çimlenme engelinin ilk olarak bu fidanlıkta Hazin Cemal Gültekin tarafından giderildiğini anlatan Eğirdir Orman Fidanlık Müdürü Cumhur Gaffar, ardıç fidanının kitlesel üretiminin artık kolaylıkla yapıldığını belirtti.

"Eğirdir yeniden ardıç kokacak" projesi kapsamında

ÖĞRENCİLERE ARDIÇ AĞACI ANLATILDI

 

         "Eğirdir yeniden ardıç kokacak" sloganıyla hayat bulan, Eğirdir Gölü çevresinin ardıç ağaçlarıyla yeşillenmesini amaçlayan Ardıç Gönüllüleri ile Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi'nin birlikte hazırladığı sosyal sorumluluk projesi kapsamında 5 Kasım 2021 Cuma günü Mavigöl Kız Meslek Lisesi, Turan Yazgan Anadolu Lisesi ve Eğirdir Endüstri Meslek Lisesi öğrencilerine, yönelik sunum ve tanıtımlar gerçekleştirildi.

         Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü (MAREM) toplantı salonunda  gerçekleştirilen hrogramın açılış konuşması Ardıç Gönüllüsü Ali Taş tarafından yapıldı. Ali Taş, konuşmasında küresel iklim değişikliğine dikkat çekerek ormanların önemini anlattı ve bu anlamda hazırlanan "Eğirdir yeniden ardıç kokacak" isimli projenin önemli bir adım olduğunu söyledi.

         Programda bir konuşma yapan Eğirdir Orman Fidanlık Müdürü Cumhur Gaffar, Orman Fidanlık Müdürlüğü çalışmaları, ardıç fidan üretim alanları ve ardıç ağacının önemi hakkında bilgiler verdiği konuşmasında yalnızca ardıç kuşunun dışkısında çimlenerek yetişebilen ardıç ağacının Orman Yüksek Mühendisi H. Cemal Gültekin’in devrim gibi buluşuyla dünyada ilk defa insan eliyle üretilmeye başlandığını söyledi. Ardıç türündeki çimlenme engelinin ilk olarak bu fidanlıkta Hazin Cemal Gültekin tarafından giderildiğini anlatan Gaffar, ardıç fidanının kitlesel üretiminin artık kolaylıkla yapıldığını belirtti.

            Ardıç ağacının kanaatkar bir tür olduğunu anlatan Cumhur Gaffar, “Ardıç ağacı koruma altına alınmış, gençleştirme yapılamayan bir durumdaydı,  H. Cemal Gültekin, yaptığı çalışmalar sonucunda tohumdan fidan aşamasına geçmesini başardı. Şimdi Eğirdir denince akla ardıç geliyor. Yurt içinde birçok bölgenin yanı sıra yurtdışına da ardıç fidanı gönderiyoruz.

            Çok dayanıklı, sert, sağlam bir ağaç türü olan ardıç, yavaş büyüyen bir ağaç. Üç çeşit ardıç var. Bunlar, Boz, Kokulu ve Diken Ardıç diye adlandırılıyor. Boz ardıç, normal toprakta yetişebilen yağış isteği az olan bir cins. Kokulu ardıç, soğuğa en dayanıklı ardıç cinsi. Diken ardıç ise erozyon sahalarına dikiliyor.” dedi.

         Ardıçın üretim aşamalarını da katılımcılarla paylaşan Eğirdir Orman Fidanlık Müdürü Cumhur Gaffar, ardıçın ormancılık açısından önemini vurguladı.

         Programa konuşmacı olarak katılan Eğirdir Orman İşletme Müdür Yardımcısı Zeynel Domaç da Orman ve Ormancılık konularında bilgiler paylaştı.

         Proje kapsamında  8 Kasım'da Turizm Lisesi, İmam Hatip Lisesi ve Sağlık Meslek Lisesi öğrencilerine, 9 Kasım'da Eğirdir Meslek Yüksek Okulu, SDÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu ve Turizm Fakültesi öğrencilerine yönelik sunum ve tanıtımlar gerçekleştirilecek.

         9 Kasım 2021 tarihinde 15.00-17.00 saatleri arasında da Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü (MAREM) toplantı salonunda  herkese açık bir sunum programı gerçekleştirilecek.

         11 Kasım tarihinde ise Ardıç dikim alanında tüm  halkımızın katılabileceği fidan dikim töreni gerçekleştirilecek.

- Emel TURAN KARTAL

Bu Haberi Paylaş


  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi

Yorum Yap