BALIKLAR NEDEN ÖLÜYOR?

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,BALIKLAR NEDEN ÖLÜYOR?
Haberin Tarihi: 11.6.2015 09:51:00 - Okunma Sayısı:2435 defa okundu.

Geçtiğimiz günlerde; Eğirdir Gölü'nün bir çok yerinde büyük yığınlar halinde kümelerin görülmesi üzerine gölün su aynası ve kıyı kesiminde yapılan araştırmalarda bu kümelerin binlerce balık ve sinek ölümlerinden oluştuğu belirlendi.

BALIKLAR NEDEN ÖLÜYOR?

 

            Geçtiğimiz günlerde; Eğirdir Gölü’nün bir çok yerinde büyük yığınlar halinde kümelerin görülmesi üzerine gölün su aynası ve kıyı kesiminde yapılan araştırmalarda bu kümelerin binlerce balık ve sinek ölümlerinden oluştuğu belirlendi.  

            Konu ile ilgili olarak gazetemize açıklama yapan Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Eğirdir- Isparta Temsilcisi Yrd. Doç. Dr. Erol Kesici, “Son 10 yıl içerisinde Eğirdir Gölü’nde bu tür balık ölümlerine sıklıkla rastlanmakta olup, son yıllardaki balık ölümlerinde çok ciddi oranlarda artış söz konusudur.” dedi.

            Balıkların karada değil!, doğal yaşam ortamlarında-adreslerinde- ölmeleri…!!!???

            Kesici şunları söyledi: “Yapılan araştırmalarımızda; gölde kümeler halinde bulunan gölde renk değişimine neden olan on binlerce balık; doğal-balıklandırma (yem balığı) göle bırakılan; Dişli sazancık, Küçük kayabalığı, Çöpçü balığı ve az sayıda Gümüş Balığından oluşmaktadır.

            CANLI! YAŞAM! EKONOMİKLİK! PARA HER ŞEYDİR! “ÖLEN BALIĞIN ÖNEMİ YOK”!

            Geçen yıllarda aynı şekilde oluşan balık ölümlerine gölü yönetenler, yetkililer, ‘küçük yavrular dalgaların etkisi ile sahile vurmakta…’ bu balıkların hiçbir  ekonomik değeri, önemi yoktur….’ gibi açıklamalarda  bulunulmuştu (Basından).

    Göldeki; kümeler oluşturan binlerce balık ölümleri; Eğirdir Gölü’nün kirliliğinin ‘göl yüzüne’ çıkmasıdır. Ölen türler belli, zamanı belli, nedeni belli… Nelerin yapılması gerektiği de belli … Belli de… Niye önlem almazlar?

            Balık ölümlerinin en büyük nedeni geçen yıllarda yaptığımız araştırma sonuçlarına göre göldeki kimyasal ve biyolojik kirlilikten kaynaklanmaktadır…  Yıllardır çok sayıda “BİLİM İNSANI” söylemekte.. Ama ‘gölün her şeyinden sorumlu’ olanlar, Eğirdir Gölü ‘temizdir’, ‘en temizdir’ …. Para eden balıklar değil, para etmeyen balıklar ölmüştür(!) demek,  akla, vicdana, ilme sığmayan açıklamalar(!) değil midir?.. İşin kolayı….”

            “Doğanın ekonomisinde birim

            PARA, değil YAŞAMDIR”

   Kesici, “İnsanlardan başka canlıların da olduğu yeryüzünde, canlının, sazancığın, kaya, çöpçü balığının…. yaşamının ‘ekonomiklik derecesini’ kim! belirlemekte?” ifadeleriyle serzenişte bulunurken, “Onlar gibi ‘ekonomikle belirlenen!’ bitki ve hayvanlar  yoksa… insan da yok… yaşam da… su da.. besin de… Doğada, gölde yaşayan-yer alan her canlı TL, Dolar vb. endekslenmemelidir, para her şey değildir... Biyolojik çeşitlilik; dünyanın  yaşanabilir olmasının nedenidir. Canlı çeşitliğinin azalması; yaşamın azalması demektir. Doğal olan, var olan her canlının var oluş nedeni söz konusudur. ‘Dalgadan’ da, denilmekte dalga da yok…! Göl temiz, sorun yoksa…!; gölde yaşayan bu balıklar NEDEN ÖLMEKTE…!” diye konuştu.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap