TOROS’LARIN YÖRÜK KÜLTÜRÜNDEN ANAMAS ÇAYIR YAYLASINA… ( ÜÇÜNCÜ BÖLÜM)

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,TOROS’LARIN YÖRÜK KÜLTÜRÜNDEN ANAMAS ÇAYIR YAYLASINA… ( ÜÇÜNCÜ BÖLÜM)
Haberin Tarihi: 16.7.2022 17:44:55 - Okunma Sayısı:2706 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

TOROS’LARIN YÖRÜK KÜLTÜRÜNDEN ANAMAS ÇAYIR YAYLASINA…

                                    Zeki TARHAN – ANKARA

                                                        ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

                   Yörükler 6 ay şehir merkezinde, altı ay da yaylada olduklarından, ekim- dikim / tarla işleriyle uğraşmayıp, sadece kendi yaşam tarzları ve kültürleri olan hayvancılıkla uğraşıyor… Milli mücadele döneminde, sığınmacı olarak nitelendirilen muhacirler (=Giritliler ), o dönemde Yörükler en iyi yerlere konuşlandığı için, BATAKLIK ve Sazlık olan / su basan yerlere Muhacirler yerleşir. Günümüzde ise, o dönemin en kötü olan yerleşkesi, günümüzün en değerli yerleşkesi olmuştu…

                                                  ***

                 Şu anda, tatilimizi geçirdiğimiz Serik’in Turizm Beldesi BELEK’ in Boğazkent mevkiinin Manavgat tarafında, Köprülü Kanyon’dan gelen AKSU ÇAYI (=Köprü Irmağı) nın Akdeniz’e döküldüğü yerdeydik. (Not: Bu Çay; KESME’ den sonra “KÖPRÜ IRMAĞI” olarak anılır. Bu da; Beş Konaktaki ROMA KÖPRÜSÜ’ n den dolayı “KÖPRÜ IRMAĞI” adını alır. )

                                                  ***

                DAMATLARA NE VERİLMİŞ (=”DAMAT” FİKRİ NE DEMEK? )

               Bataklık ve Sazlık ve de Pirinç tarlası olan yerler, şimdi günümüzün TURİZM CENNETİ olmuştu… SERİK’ in “BOĞAZKENT “ mevkii… Eskiden sahil kısımları bataklık olduğu için, yerel halk, evlerinin ve ekip biçtikleri tarım arazilerinin, sahilden epey geride olmasından dolayı ve de  arazileri Deniz suyu ve Irmak suyu basmadığı için, TARIM ARAZİLERİ’ni genelde oğullarına, su basan, Denize yakın / Irmağa yakın arazilerini de kızlarına verirlermiş.

              …Ve günümüze geldiğimizde ise; Bataklık olan yerler, bugün en değerli, en gözde TURİZM BELDESİ haline geldiğini görüyoruz… Bunun adını koyarsak; TOROS KÜLTÜRÜ, Postmodern Turizm kültürüne evrilmekle birlikte, Yörük kültürü ile de harmanlandığını görüyoruz…

                                          ***

DEVAM EDECEK…            

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap