EĞİRDİR’DE KENTSEL GELİŞİM – Ali SİNAN (BÖLÜM 7 / 10)

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,EĞİRDİR’DE KENTSEL GELİŞİM – Ali SİNAN (BÖLÜM 7 / 10)
Haberin Tarihi: 11.8.2022 17:35:10 - Okunma Sayısı:2506 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

EĞİRDİR’DE KENTSEL GELİŞİM – Ali SİNAN 10

               EĞİRDİR’E DAİR KİTAP KRİTİĞİ…

                                     Zeki TARHAN - ANKARA

                                            BÖLÜM 7 / 10

            Kent tüm hızıyla gelişirken, 1959’un 4 Mayısında çıkan yangın, tüm senaryoları değiştirmiş ve Cami Mahallesinin yok olmasına sebep olmuştu. Ve bu yangın; sadece kentin kurgulanmasında değil, hafızalarda da büyük etkiler yaratmıştı. Mahalledeki ahşap evlerin tümü yok olmuş, 200 aile açıkta kalmıştı. Kent, bir plan yerine mağdur olan insanlar için, hızlı üretilebilecek konut tipolojisi ile kolay konumlandırılabilecek alanlara göre kurgulanmıştı. Bu kurgu çerçevesinde, Hastane ile imar faaliyetinin başladığı kentin güney sahilinde yer alan tek katlı, bahçeli konutlar inşa edilir. Böylece, Yeni Mahalle imara açılıyordu…

                                                       ***

         Yok, olan Cami Mahallesi için, yeni imar planı çalışmalarına başlanmış, Mahallede; otel, banka, hükümet konağı, gazino, kütüphane gibi birimlerin yer aldığı ilk taslak plan, Mart 1960 tarihinde yaptırılmış, plan üzerinde bulunan tarihe bakıldığında da 11 Mayıs 1961 yılında bakanlık tarafından onaylanmıştır. Fakat kentin en önemli alanı olan bu mahallenin planı üzerinde Belediye Meclisi, uzun yıllar boyunca mutabık kalamamış, mahalle metruk bir biçimde kalmıştır.

          1927 yılında inşa edilen ZAFER İLKOKULU da yangından fazlaca zarar görerek yıkılmış, 1962 yılında tek katlı yeni okulun inşaatı tamamlanmıştır.                                       Kent; güneye olduğu kadar, kuzeybatısına doğru da genişlemiş, Yazla Mahallesinde yapılaşma yoğunlaşmıştır. İstasyon Mahallesinde ise, GAR KOMPLEKSİ’nin çevresinde savaş yıllarından kalan yapıların yıkılmayıp, tersine başka yapıların da  eklendiği görülmektedir.

          Bu kısımda yazar; Yangından sonrası Cami Mahallesi ve Yeni Mahallenin Fotoğrafı ile Eğirdir’in 1952 – 1963 arası yerleşimini gösteren Harita ve 1960 yılına ait Eğirdir’in Hava Fotoğrafına yer vermiş.

YARIN: 1. VE 2. SAHİL YOLLARI İLE ADA YOLU

              ( 1963 – 1981 Yılları arası )

Bu Haberi Paylaş


  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi

Yorum Yap