EĞİRDİR GÖLÜ’NDE TARİHİ KEŞİF

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,EĞİRDİR GÖLÜ’NDE TARİHİ KEŞİF
Haberin Tarihi: 16.8.2022 11:03:18 - Okunma Sayısı:1451 defa okundu.

İlçe merkezine yaklaşık 5 km mesafede yer alan küçük adacıkların kıyısında, Geç Roma Dönemine ait ve yaklaşık 2500 yıllık olduğu tahmin edilen bir mezar sistemi bulundu.  Antik mezar taşını bölgede yüzerken keşfeden Eğitimci -

EĞİRDİR GÖLÜ’NDE TARİHİ KEŞİF

Binlerce yıllık tarihi ve eşsiz doğal güzellikleriyle Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden olan Eğirdir'imizde yeni ve şaşkınlık verici bir arkeolojik keşif daha yapıldı. Bir kaç yıldır su seviyesi hızla düşen Eğirdir Gölü’nde bu durum endişe yaratırken bir yandan da önemli bir tarihi eser su üstüne çıktı. İlçe merkezine yaklaşık 5 km mesafede yer alan küçük adacıkların kıyısında, Geç Roma Dönemine ait ve yaklaşık 2500 yıllık olduğu tahmin edilen bir mezar sistemi bulundu. 

Antik mezar taşını bölgede yüzerken keşfeden Eğitimci - Yazar Murat Ural' ın, Emekli Astsubay Mustafa Karşu ile birlikte Isparta Müze Müdürlüğü’ne başvurusu sonucunda bölgeye gelen arkeoloji uzmanları, mezar taşının bulunduğu adacıkta yaptıkları araştırmada Roma Dönemine ait bir yapılaşmaya ait izler tespit ederek Geç Antik Çağdan kalma kiremit parçaları buldular. Üzerlerinde antik bir yerleşim alanı olduğu düşünülen adacıklardaki keşifle ilgili bilgi veren Isparta Müze Müdürü Mustafa Akaslan,  konunun Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne iletildiğini, uzmanların incelemesinin ardından bölgenin Tarihi SİT alanı olarak  ilan edilebileceğini ifade etti.

Bölgede yüzerken bu tarihi keşfi gerçekleştiren Eğitimci- Yazar  Murat Ural kendisiyle yaptığımız görüşmede, Eğirdir Gölü’ndeki hızlı su çekilmesinin ciddiyetine dikkat çekerek şunları söyledi : “30 yıldır yüzdüğüm bu bakir bölgede böyle bir tarihi keşif yaptığım için çok mutluyum, bir yandan da üzgünüm çünkü gölün su seviyesi bu kadar düşmeseydi bu eser de su yüzüne çıkmayacaktı. Bu toprakların hem altındaki hem de üstündeki değerler bizim. Ama alttaki değerlerimizi keşfetmek için üstteki değerlerimizi kaybetmeyi beklememeliyiz. Eğirdir Gölü Türkiye'nin eşsiz bir hazinesidir ona tüm milletçe sahip çıkmalıyız.”

Türkiye'nin en büyük içilebilir tatlı su havzası olan Eğirdir Gölü başta Isparta Ovası olmak üzere çevresindeki tüm tarım faaliyetlerine hayat verirken bir yandan da kendi hayat mücadelesi için yetkililerden umutsuzca destek bekliyor. 

 

Bu Haberi Paylaş


  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi

Yorum Yap