Sütçüler Kekiğinin In-Sıtu Koşullarda Kültüre Alma Çalışmaları Başladı

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Sütçüler Kekiğinin In-Sıtu Koşullarda Kültüre Alma Çalışmaları Başladı
Haberin Tarihi: 13.10.2022 17:24:20 - Okunma Sayısı:1760 defa okundu.

Tohum çimlendirme protokolü sağlanarak sağlıklı Sütçüler Kekiği fidelerinin elde edilmesi başarıldı.

Sütçüler Kekiğinin In-Sıtu Koşullarda Kültüre Alma Çalışmaları Başladı

Mutlak endemizm gösteren ve tarımı yapılmadan yalnızca doğadan toplanan ve bu nedenle yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olan Sütçüler Kekiği (Origanum minutiflorum) ile ilgili kültüre alma ön çalışmalar Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (MAREM) tarafından uzun yıllardan beri yürütülmekteydi. Bu ön çalışmaların sonucunda tohum çimlendirme protokolü sağlanarak sağlıklı Sütçüler Kekiği fidelerinin elde edilmesi başarılmıştır. Bu çalışmalar sonucunda MAREM’de elde edilen Sütçüler Kekiği fideleri ile mutlak endemizm gösterdiği bölgelerden biri olan Sütçüler ilçesi Gümü Köyü üreticilerinden Adem Kılıç’ın arazisine 12.10.2022 tarihinde dikildi. “Dikim Şenliği” olarak düzenlenen etkinliğe Sütçüler Kaymakam Vekili Kerem Yüce, İl Tarım ve Orman Müdürü Eyup Adıgüzel, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Göçer, MAREM  personelleri, ISUBÜ Sütçüler Prof. Dr. Hasan Gürbüz MYO Avcılık ve Yaban Hayatı Bölümü öğretim görevlileri ve öğrencileri, il ve ilçe kurum yönetici ve personelleri ile çok sayıda vatandaş katılım sağladı.

İlçe Kaymakamı, İl Tarım ve Orman Müdürü ve diğer protokol üyeleri tarafından Sütçüler Kekiği fidesi dikimi yapılarak toprakla buluşturuldu. Deneme arazisindeki Sütçüler Kekiği fidelerinin dikimi üniversite öğrencileri ve vatandaşlar tarafında şenlik havasında gerçekleştirildi.

Sütçüler Kekiği kültüre alma çalışmalarının daha geniş kitlelere aktarılması amacıyla Çiftçi Tv program yapımcısı Soner Güner tarafından program çekimi ve röportajlar yapıldı. Program sonunda davetlilere ikram yemeği verildi.

Bu Haberi Paylaş


  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi

Yorum Yap