Kemik Hastanemiz; Küllerinden Yeniden Doğacaktır!!!

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Kemik Hastanemiz; Küllerinden Yeniden Doğacaktır!!!
Haberin Tarihi: 27.12.2022 10:06:52 - Okunma Sayısı:2442 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

Kemik Hastanemiz; Küllerinden Yeniden Doğacaktır!!!

* 70 Yıllık Hastanemiz;  Eğirdir’in Markasıdır!!!

*  Bu Marka Kafalardan Silinemez!!!

                1952’den 2022’ye… Dile kolay, 70 yıllık bir markayı kafalardan kazıyamazsınız!!! 1952’de o dönem yaygın olan KEMİK VE EKLEM TÜBERKÜLOZ vakalarının tedavisi için bir MERKEZ’di Eğirdir. İkinci Dünya savaşının yüz binlerce sakatı, makinalaşan çağımız ve trafik kazaları, İskelet sistemi ile uğraşan Ortopedisti, Travmatoloji ve Rehabilitasyon konularıyla daha çok ilgilenmeyi zorlamıştır.

                Memleketimizde Verem ve Verem Savaşı, politik ve mediko sosyal bir konu olmaya başladığından, ilkin Balta Limanı ve Eğridir’de, sonra Urla ve Trabzon’da KEMİK VE EKLEM TÜBERKÜLOZU HASTANELERİ açılmış, sonradan buraları da KEMİK HASTANESİ haline getirilmiştir.

***

                Çağımızın artan iskelet sistemi travmaları, memleketimizde büyük sorunlar olan kalça çıkığı, osteoartrit, serebral paralizi, çocuk felci sekelleri ve diğer ortopedik koşullar bulundukça, bu branşa ihtiyaç artmıştır. Ve bu bağlamda; halkın  ortopediste olan güveni gelişmekte ve artmaktadır… Eskiden kronik olaylar KADERE, taze travmalar KIRIK VE SINIKÇI’ya bırakırken bugün bunlar ortopedistlere gelmektedir. EĞİRDİR KEMİK HASTANESİ’nin “MARKA” oluşu ve bu alanda başarılı oluşu, “EĞİRDİR” ismi ile özdeşleşmesi, Eğirdir’in bir cazibe merkezi olmasını sağlamıştır.

                1966’da Ülkemiz genelindeki bütün Ortopedistleri bir arada toplamak üzere 25 – 28 Mayıs 1966’ da Eğridir’ de 1. Türkiye Ortopedi ve Travmatoloji Kongresi yapılmıştır.

             SONUÇ:

                TOTBİT’ce 10.10.2009 tarihinde Eğirdir Kemik ve Eklem Hastalıkları Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezinde düzenlenen “HASTANENİN GELECEĞİ” konulu panel sonrası alınan 5 maddelik kararın Sağlık bakanlığımızın dikkatine sunuyor ve madde içeriklerinin hayata geçirilmesini halkımız ve Ortopedi ve Travmatoloji camiamız adına arz ediyoruz…

                1-            1950’li yıllardan günümüze kadar ülkemizde çok önemli sağlık hizmetlerinin yapıldığı “Eğirdir Kemik Eklem Hastalıkları Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi” Ortopedi ve Travmatoloji açısından marka değeri kazanmış bir kuruluşumuzdur. Ortopedi ve Travmatoloji alanında üstlendiği işlevlerde gerekli iyileştirmeler yapılarak bu kurumun Marka değerinin korunması, donanım ve kadro desteği ile birlikte Eğirdir’de artan bir ivme ile faaliyetlerini sürdürmesinin sağlanması ortak görüş olarak kabul edilmiştir.

                2-            Mevcut potansiyelin tam kapasite kullanılması açısından hasta profilinde bazı değişiklikler yapılabilir. Yurdumuzda özellikle uzun süreli rehabilitasyon uygulanması gereken paraplejik hastaların başvuracağı merkez ve yatak sayısı çok kısıtlıdır. Rehabilitasyonu sırasında ek cerrahi girişimlere de gereksinimi olan bu hastaların yurt genelinde yapılacak sevklerle Eğirdir’de tedavi edilmelerine olanak sağlanabilir. Paraplejik hastalar yanında serebral felç ve benzeri nörolojik ortopedi olguları da bu merkeze yönlendirilebilir. Ayrıca kurumun böyle bir merkeze dönüştürülmesi için de çok büyük bir ekonomik yatırım gerekmektedir.

                3-            Bir diğer öneri ise bu kurumun, kemik ve yumuşak doku tümörlerinin tedavisinde bir enstitü gibi çalışarak yurt genelinde hizmet vermesi olabilir. Yurtdışı örnekleri de olan bu model benimsenirse ortopedik ve onkolojik cerrahi yanında rehabilitasyon, radyasyon onkolojisi, medikal onkoloji, patoloji ve görüntüleme yöntemleri açısından gerekli alt yapı hazırlıkları tamamlanmalıdır. Yurtiçi ve yurtdışında eğitimi geliştirmiş ekipler ile bu tür olgularda biopsiden ileri ortopedik cerrahiye ve rehabilitasyona kadar en üst düzeyde tedavi sağlanabilir.

                4-            Bir diğer proje de hastanenin uzun vadede bir eğitim hastanesine dönüştürülmesidir. İlk planda uzman hekim sayısının arttırılması ve alt yapı desteği ile Göller Bölgesinin Ortopedi ve Travmatoloji ile Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon hastalarının bu merkeze sevkleri sağlanabilir. Burada samimi ve gayretli çalışmalar yapılırsa yurt geneline yönelik kronik ortopedi hastalarının keza komplikasyon gelişmiş olguların uzun süreli ve sabır gerektiren tedavileri yapılabilir. Daha sonraki aşamada ise hastanenin her iki dalda da asistan eğitimi veren bir eğitim hastanesine dönüştürülmesi gerçekleştirilebilir.  Bu model Baltalimanı Kemik Hastalıkları Hastanesinde başarılı bir şekilde uygulanmaktadır.

                5-            Hastanenin tam teşekküllü bir devlet hastanesine dönüştürülmesi düşüncesi ise Eğirdir’in nüfusu, Isparta’ya yakınlığı ve Isparta’daki benzer hastanelerin sayısı göz önüne alındığında yararlı bir uygulama olarak görülmemektedir.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap