PROF. TURAN: “ISPARTA; İSTİKLAL MADALYALI BİR ŞEHİR OLMAYI HAK EDİYOR!!!” (2. Bölüm)

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,PROF. TURAN: “ISPARTA; İSTİKLAL MADALYALI BİR ŞEHİR OLMAYI HAK EDİYOR!!!” (2. Bölüm)
Haberin Tarihi: 31.1.2023 15:04:08 - Okunma Sayısı:1887 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

PROF.TURAN: “ISPARTA; İSTİKLAL MADALYALI BİR ŞEHİR OLMAYI HAK EDİYOR!!!”

-ISPARTA, İÇ ANADOLU İLE BAĞLANTI NOKTASI KESİLME NOKTASINA GELEN BİR “YARIM ADA” GİBİ KALMIŞTIR.

Zeki TARHAN / ANKARA

  1. Bölüm

      TTK (=Türk Tarih Kurumu ) başkanlarından, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi, Isparta’nın yetiştirdiği değerli bilim insanımız Prof. Dr. Refik TURAN, şunları ifade etti.

      “Atatürk’ün önderliğinde gerçekleşen İstiklal Savaşı  tarihin gördüğü en kıymetli ve kutsal mücadelelerinden biridir. Müstevlilerce yok edilme planlaması yapılan bir millet, bu planı bozup geri püskürtmüştür. Bu büyük mücadelenin lideri hiç şüphesiz Mustafa Kemal Atatürk tur.

      Bunun yanında  Türk mücadelesinin başarıya ulaşmasında bazı mahalli liderler vardır.

    1920 yılının başında güney batı Anadolu’da Antalya, Muğla,  Burdur, Konya İtalyanlarca işgal edilmiştir.       Sarayköy’e kadar Denizli de Yunanlılarca işgal edilmiştir.

      Isparta, İç Anadolu ile bağlantı noktası kesilme noktasına gelen bir yarımada gibi kalmıştır.

      Bu önemli başarılı gelişmenin temel sebebi,  Isparta Şehrinin,  Hafız İbrahim Bey gibi son derece bilgili, bilinçli, vatanperver, iradeli ve çok cesur bir mahalli lider kimliğini ortaya çıkmasıdır.  Isparta  Müdafaa- i Hukuk  Cemiyeti Başkanlığı ile bölge halkını organize eden  İbrahim bey,  yüksek ikna kabiliyeti ile etrafına topladığı Isparta’nın genç yiğitlerini silahlandırıp askeri bir güç oluşturmuş ve seçkin mücadelesiyle Isparta halkını peşine takmıştır. Artık İbrahim beyin güçleri Isparta’ya düşmanı sormadığı  gibi Denizli cephesinde savaşın içindedir ve düşman karşısında  geçilmez bir demir duvardır. Zaten kumanda ettiği gücü de Ankara tarafından Demiralay olarak isimlendirilmiştir. O da Demiralay’ın kumandanıdır.

      Isparta’nın seçkin evladı Hafız İbrahim Demiralay, Ispartalı için daimi bir iftihar kaynağı. Peşindeki yiğitlerin gerçekleştirdiği mücadele ve büyük zafere katkı, bugün Isparta şehrini istiklal madalyalı bir şehir olmayı hak ettiriyor.”

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap