“ANADOLU’NUN ANADOLUSU, EĞİRDİR GÖLÜ ÇEVRESİDİR”

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,“ANADOLU’NUN ANADOLUSU, EĞİRDİR GÖLÜ ÇEVRESİDİR”
Haberin Tarihi: 28.3.2023 16:19:04 - Okunma Sayısı:1635 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

“ANADOLU’NUN ANADOLUSU, EĞİRDİR GÖLÜ ÇEVRESİDİR”

                         Zeki TARHAN – ANKARA

        …Evet, aynen öyle diyordu TOPRAKLI; “Anadolu’nun Anadolu’su, EĞİRDİR GÖLÜ çevresidir!!!” Ve bunu, Yunus’un “Bir ben vardır bende benden içeri” deyişiyle perçinliyordu… Ve sözü, dünyanın merkezine getiriyordu. İşte o söylemi: “…Mısır’ın başkenti, Arap dünyası ve Afrika’nın en büyük kenti olan Kahire yakınından geçen (0) meridyeni, EĞİRDİR’den geçer ve sanki dünyanın merkezi bu bölgedir.”

                                                       ***

          Tarih, 18 Mart 2023 Cumartesi saat 14.30 yer, ISVAK’ın fiziki mekânı.Ve üç saat süren bir toplantı. Tarihi Coğrafyacı, Araştırmacı – Yazar / Mühendis Ramazan TOPRAKLI, ISVAK’a hediye ettiği “kabartma harita”nın başına geçiyor ve 17 yıllık çalışmasını özetliyordu:

          “…HOYRAN ve EĞİRDİR gölleri, geçmişte iki ayrı göl ve iki göl arasında bir ırmak vardı. İki göl arasındaki nehrin adı Mukaddes Nehir (Hyeron, Hierus, Hycronpotamum) idi. Diğer adı ise; Türklerin gönlünde taht kuran Battal  Gazi ile anılır. Onlarca adı kaydedilen el Battal nehri, Bizans’ la Türkler arasında SINIRDI. Nehrin batısı GARP, Avrupa, Batı, doğusu ise; Şark,Asya ve Doğu idi. Sultan / Anamas ve Barla dağlarıyla çevrili ULUBORLU, EĞİRDİR, YALVAÇ ve ŞARKİKARAAĞAÇ ilçelerinin kapladığı bölgenin Mukaddes Frikya, Küçük Firikya ve Frikya Epiktetos gibi adları var. KEMER BOĞAZI’ ın adı; Firigos Boğazı olup, Firikya Hellespontia KEMER BOĞAZI ÇEVRESİDİR.”

                                                    ***

             …Evet, dünyanın merkezi; Eğirdir ve Hoyran göllerini birbirinden ayıran en dar yeri KEMER BOĞAZI DÜNYANIN MERKEZİ idi. Doğusu ASYA, batısı ise Avrupa oluyordu. Boğazın MİRYOKEFALON ve MELTİNİS, yani; Malatya’ lı (el – Battal) gibi adları vardı ve HOYRAN OVASI’ nın adı ise; Hüseyin (Battal Gazi) Ovasıydı. Battal Gazi’ nin mezarı ise; Kemer Boğazına 40 Bm mesafedeki Çay – Çayıryazı (Geneli) köyündeki Hüyük tepesindeydi.

                                                       ***

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap