GÖLÜMÜZÜN ÖLÜMÜNE DUR DE!!! ŞİMDİ!!! HAYDİ AMA!!!

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,GÖLÜMÜZÜN ÖLÜMÜNE DUR DE!!! ŞİMDİ!!! HAYDİ AMA!!!
Haberin Tarihi: 30.3.2023 16:27:45 - Okunma Sayısı:2088 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

GÖLÜMÜZÜN ÖLÜMÜNE DUR DE!!! ŞİMDİ!!! HAYDİ AMA!!!

                               Zeki TARHAN- ANKARA

  • ÖLMEKTE OLAN GÖLÜN KURTULUŞU NASIL SAĞLANABİLİR?

* ÖNCELİKLE; SUYUN FOSFAT VE NİTRATTAN KURTARILMASI, SONRA ALG TASFİYESİ…

* SDÜ SU ENSTİTÜSÜ / SDÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ – JEOLOJİ MÜHENDİSLİK    BÖLÜMÜ İLE İŞBİRLİĞİ YAPILMASI

* BU İŞLEM İÇİN AB ÇEVRE FONUNA BAŞVURARAK DESTEK SAĞLANMASI

* GÖL ÇEVRESİNDEKİ İLÇELERİMİZİN ATIK SU KONTROLU

* KOVADA HES’LERE VERİLEN GÖL SUYUNUN MUTLAKA KESİLMESİ

* YILDA 25 – 30 TARIMSAL İLAÇLAMA NASIL 5’E ÇEKİLEBİLİR?

* ÜRETİMDEKİ BAKIM GİDERLERİ İÇİNDE İLAÇ ORANI, %45 – 60’LARDAN %20’LERE NASIL İNDİRİLEBİLİR?

                                                          ***

           Bu yazımızda; Isparta’nın temel ekonomik yapısını oluşturan tarımsal üretimi, sorunları ve çözümü ile Eğirdir Gölümüzün küresel ısınma etkisi ile geldiği son durumu ve öngörülebilen çözümleri, değerli bilim insanımız ve de hemşerimiz Prof. Dr. Mevlüt ERTAN’dan dinleyeceksiniz.

                                               ***

         Artık acı gerçekler; saklanamaz / gizlenemez duruma gelince, bütün sağ ve sol toplumsal güçlere paralel olarak, merkezi otoritenin merkez ve taşra teşkilatlarınca da dillendiriliyordu…”Devlet yalan söylemez” söylemi, yerel siyasal aktörlerce dillere pelesenk edilmişti. Burdur Gölünün kıyılarına kadar gelen kontrol dışı, kaçak derin sondaj kuyuları nasıl ki BURDUR GÖLÜ’nü bitirmişse, ülkemizin en önemli temiz içme suyu rezervuarı olarak LİMNOLOJİ literatürüne giren Eğirdir Gölünü de kaçak / kontrol dışı derin sondaj kuyuları, Gölümüzün yok oluş sürecini hızlandırmıştı.

         Bir başka acı gerçek  de şuydu; Toplumumuzun farklı kesimlerince gölün sahibi olarak görülen ve de öyle algılanan DSİ, sözünü ettiğimiz bu kuyuları, kuruluş yasasından aldığı yükümlülükle rahatça kapatabilecekken, bu yola gitmeyip, toleranslı / hoşgörülü davranmayı yeğlemiştir.

                                                ***

             SAREM (=Eğirdir Su Ürünleri Araştıma Enstitüsü Müdürlüğü) eşgüdümünde ve Su Ürünleri Yüksek Mühendisi / Teknik Müdür Yardımcısı Dr. Cafer BULUT’un Proje yürütücülüğünde, üniversitelerle birlikte yedi paydaşlı, 5 yıllık bir proje olan “EĞİRDİR – KOVADA – BEYŞEHİR GÖLLERİNDE İZLEME PROJESİ”nin, resmi olarak başlangıç tarihi 2023’ün Ocak ayı. Geçtiğimiz 2022 yılı içinde ise; EĞİRDİR GÖLÜ ve KOVADA GÖLÜ’ n de ilk “Ön İzleme” Bakanlık izni ile yapılmıştı. Çünkü; Gölde sürekli değişim ve dönüşüm gözleniyordu…

             Bugün ise; bu projenin sahadan elde edilen üç aylık verileri toplanmış olacak.

                                                     ***

             ISVAK Bilim ve Danışma Kurulu Üyemiz Prof. Dr. Mevlüt ERTAN, Isparta’nın iki problemi ile ilgili düşüncelerini, örnek olaylarla anlatıyordu Kurul Üyelerine ISVAK’ın fiziki mekânında. ERTAN’a göre iki problem ise şuydu:

            1 –İlimizin temel ekonomik yapısını oluşturan tarımsal üretimi, sorunları ve sorunların çözümü.

            2 –Eğirdir Gölümüzün küresel ısınma etkisi ile geldiği son durumu ve öngörülebilen çözümleri.

                                                      ***

             Prof. ERTAN’ı dinliyoruz:

             “…Teknik ziraatın uygulamasının bilimsel yanı Toprak, Su ve yetiştirilen tür seçimi başlangıç olarak, ülkemizin Ziraat Fakülteleri tarafından başarı ile yapılmaktadır…Bu üretimin önemli bir ayağını, zararlılara karşı veya verim artışını sağlamak için kullanılan TARIM İLAÇLARI  oluşturur. Doğal olarak, kullanılan ilaçların seçimi kullanılacak amaç doğrultusunda seçimi önemli bir bilgi ve bilinç gerektirmektedir. Bu ilaçların kullanılmasında; zararlıyı önleyelim veya verimi artıralım derken, ÇEVRE’yi ve onu kullanan İNSAN için ortaya çıkacak Zararları da göz önünde bulundurmak gerekmektedir.

  • İnsan sağlığı yönünden istenmeyen etkileri,
  • ÇEVRE’ye (Toprak, Su kaynaklarını kirletici) etkileri”

                                      ***

                                

                “…Benim aktif üniversitedeki hizmetim sırasında, ilçem Gelendost ve çevre köylerden gelen ve aplastik anemi (=LÖSEMİ) teşhisi konulan hastalar çoğunluktaydı. Bu vakalar giderek artınca nedenini düşündüm ve bunun bilinçsiz TARIM İLACI kullanmanın sonucu olduğunu gördüm. Bu durumda; daha iyi ürün almak için, tatbik edilen ilacın birim alanda normalin çok üzerindeki dozda uygulanması, hem ekonomik hem de ÇEVRE TOKSİSİTESİ açısından önemli bir sorun yarattığı sonucuna varmıştım. Ayrıca, elde edilen ürünün laboratuar kontrollerinde de oldukça  önemli oranda PESTİSİT taşıması, özellikle ihraç ürünlerinde “GERİ GÖNDERİM” olayları ile karşılaşılması sonucuna neden oluyordu…

           …Ve bütün bu olumsuzlukların çözümü; TARIM İLAÇLARI’nın bilinçli kullanılmasını ve DENETİMİ’ in sağlanması gereğini ortaya koymaktaydı.”

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap