DURUM VAHİM!!! 

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,DURUM VAHİM!!! 
Haberin Tarihi: 11.4.2023 16:23:46 - Okunma Sayısı:1852 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

DURUM VAHİM!!! 

ACİLEN ÖNLEMLER ALINMALI!!!

                            Zeki TARHAN - ANKARA

                  

EĞİRDİR GÖLÜ KISITLI SULAMA İÇİN ACİLEN 15 GÜN İÇİNDE!!!

ACİLEN BOĞAZOVA’DA PİLOT ÇALIŞMA!!!

  • İKİ TARIMSAL SULAMACI BİLİM İNSANIMIZ; PROF.DR. SÜLEYMAN KODAL VE DOÇ.DR. CENK KÜÇÜKYUMUK PİLOT ÇALIŞMANIN LOKOMOTİFİ
  • ISPARTA VALİSİNİN BAŞKANLIĞINDA; TARIM İL VE İLÇE MÜDÜRLÜĞÜNCE, MAREM’İN DE DESTEK VE KATILIMIYLA, DSİ’NİN İÇİNDE YER ALDIĞI PİLOT ÇALIŞMA GURUBU ACİLEN KURULMALI.
  • KISITLI SULAMADA 4 MADDELİK ÖNLEM PAKETİ!!!
  • KISITLI SULAMA PROGRAMLARINI İÇEREN, “ÇİFTÇİ REHBERLERİNİN ACİLEN HAZIRLANMASI GEREKİR!!!

EĞİRDİR  GÖLÜ’ nden tarımsal sulama için, 2023 sulama sezonunda uygulanacak olan  KISITLI SULAMA PROGRAMI ile ilgili kararlar alınmış ve alınmakta… TARHAN; sözünü ettiğimiz Kısıtlı Sulama Programının DERİN ANALİZİNİ yapmış ve bunu kamuoyu ile paylaşmıştı. Şimdi de; Tarımsal Sulama alanında uzman iki bilim insanımızın bu konudaki görüş ve düşünceleri ile alınması gereken acil önlemlerin neler olabileceği ve de Prof. Dr. Süleyman KODAL hocamızın, “ACİL ÇÖZÜM” önerisi olarak gündeme getirdiği; “15 gün içinde, 15 bin TL.lik BOĞAZOVA’da PİLOT ÇALIŞMA”.

                                                 ***

…Evet, Tarımsal Sulamanın duayen ismi, Ankara Üniversitesi Su Yönetimi Enstitüsünün önceki Müdürü, Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi, GAP’ Başkanlığının 10 yıl süren danışmanlığını yapan hemşerimiz Prof. Dr. Süleyman KODAL hocamızın dediği gibi, DURUM gerçekten vahim ve  / tehlike arz ediyor.

                                               ***

Gelin, hep birlikte sevgili hocamıza bir kulak verelim: “…EĞİRDİR / BOĞAZOVA’da acil olarak 15 gün içinde uygulanacak, 15 bin TL. lik bir mali portre ile PİLOT ÇALIŞMA. Bu pilot çalışma; Sahada çalıştırılacak doktora öğrencilerinin aktif olarak görev alacağı, Prof. Dr. KODAL ve Doç. Dr. KÜÇÜKYUMUK’un proje yürütücülüğünde hayata geçirilecek… İlin en büyük mülki amiri olarak Isparta valisinin başkanlığında; Tarım İl ve İlçe Müdürlüğü / MAREM / DSİ 18. Bölge Müdürlüğü ile Göl Çevresindeki kurulu bulunan Sulama Birliği ve Sulama Kooperatifleri temsilcilerinden oluşan bir Koordinasyon Kurulu eşgüdümünde icra edilecek…

                                                  ***

İşte ana çerçeve:

  • Boğazova’da yetiştirilecek meyveler ve çok yıllık bitkiler için (=Elma, kiraz, yonca vb.)
  • Çiftçinin Toprak bünyesine ve iklim koşullarına göre; bitkinin yetişme dönemi boyunca, tek sulama (=1 defa) yapılacaksa, bu sulamanın ne zaman yapılacağı ve ne kadar sulama suyu verileceğinin, BİLGİSAYAR YAZILIMLARI ile acilen belirlenmesi gerekir ki, Çiftçi; daha az VERİM ve GELİR kaybı yaşasın.
  • Eğer (2) sulama yapılacaksa (=bir sezonda) bu iki sulamanın ne zaman yapılacağı ve her birinde ne kadar sulama suyu uygulanacağının belirlenmesi gerekir.
  • BOĞAZOVA’ da ki meyve ve çok yıllık bitkilerde, farklı Toprak koşullarında, KISITLI SULAMA PROGRAMLARI’nı içeren çiftçi rehberlerinin (=Broşür) acilen hazırlanması gerekir.

         TARHAN’ ın NOTU:

      Bu çok önemli konuyu, EĞİRDİR GÖLÜ’ nün BEKA’ sı için TARHAN’ ı takip ediniz…

       YARIN: TEHLİKE NEREDE?!!!   

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap