BAKAN ÇAVUŞOĞLU …VE EĞİRDİR!!!

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,BAKAN ÇAVUŞOĞLU …VE EĞİRDİR!!!
Haberin Tarihi: 20.4.2023 10:51:53 - Okunma Sayısı:1694 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

BAKAN ÇAVUŞOĞLU

…VE EĞİRDİR!!!

         Zeki TARHAN – ANKARA

  • FELEKABAD / KUBATABAD / CENNETABAD
  • EĞİRDİR; ANTALYA’YLA DA BİRBİRİNİ NASIL TAMAMLIYOR?
  • EĞİRDİR, GÖLLER BÖLGESİNİN EN ÖNDE GELEN TURİZM MERKEZLERİNDEN Mİ?
  • EĞİRDİR, TURİSTLERİ NE DERECE CEZBEDİYOR?
  • BU MERCEK, NASIL BİR MERCEK?
  • EĞİRDİR’Lİ SEVGİLİ, ISPARTA’LI HEMŞEHRİ Mİ?

 

    Dışişleri Bakanı Mevlüt ÇAVUŞOĞLU, 18 Nisan 2023 Salı günü akşam saatlerinde Eğirdir’e gelmiş ve Eğirdir Belediyesince düzenlenen iftar yemeğine katılmıştı.

     …Ve şehirler, “MEYDAN”ları ile anılırdı. Eğirdir’in ise; Kale önü meydanı vardı ve bu meydan; tarihi KAL’a ile de özdeşleşmişti… Görsellere bakılınca meydan doldurulmuştu. Ve bakan, herkese teşekkür ediyordu…

                                                 ***

   ÇAVUŞOĞLU; “Hükümet olarak tüm Isparta’ya ve Eğirdir’e “CENNETABAD” açısından bakıyordu ve kendi deyişiyle; ”…hep bu mercekten baktık” diyordu… CENNETABAD; Beylik döneminde, FELEKABAD’ın yanında Eğirdir’e verilen ikinci bir addı. Bir de; Eğirdir’in bir başka adı da vardı; Alaaddin Keykubat’ın koyduğu KUBATABAD. Dündar beyin takma adı Felükiddin’di. Hamidoğullarını tarih sahnesine çıkaran Dündar beydi ve takma adına dayalı olarak Eğirdir’e, FELEKABAD denilmişti. Dündar Bey, Beyliğin sınırlarını genişletmiş, Antalya’ya kadar inmişti.

                                                ***

       …Ve bakan ÇAVUŞOĞLU; “Eğirdir’i anlatmaya gerek yok, biz de Alanya’lıyız, Antalya’lıyız çok iyi biliyoruz” diyor ve ekliyordu: “…Tarihi zenginlikler açısından da, doğal güzellikler açısından da, hem yurt içinde hem de yurt dışında turistleri cezbediyor. Antalya’yla da birbirini tamamlıyor. Atalarımız buraya boşuna CENNETABAD dememişler.”

                                               ***

       …Evet, sayın Dışişleri bakanımız ÇAVUŞOĞLU bunları söylüyor. Söylüyor söylemesine de, acaba manzara böyle mi? Şöyle bir zaman tünelinde gezintiye çıkalım isterseniz…

        Eğirdir’e ilk kez yabancı bir bayan turist geliyor, Fransız turist. Eğirdir’ in çarşı esnafı dükkânlarının kepenklerini kapatıp, bayan Fransız turisti görmeye gidiyor…

        …Ve Isparta’nın / Eğirdir’in ilk turizmcisi KAPTAN ALAADDİN. Eğirdir’ in Yeşilada’sında EV PANSİYONCULUĞUNUN mimarı / kurucusu. Kerevit sepetleriyle, fenerlerle, gazoz kapaklarıyla süslediği pansiyonunda Avrupa’lı turistleri konaklatıyor, teknesiyle GÖL TURİZMİ’ni yaygınlaştırıyor ana dili gibi bildiği üç yabancı diliyle Avrupa’lı turistleri Eğirdir’e çekmeyi başarıyordu…

                                               ***

      Turizm cengaveri KAPTAN ALAADDİN, Eğirdir’de bunları başarırken, bakan ÇAVUŞOĞLU’nun memleketi Alanya’da EV Pansiyonculuğu henüz bilinmiyordu.

      …Evet, Antalya bugün Dünya Turizm Merkezi. Eğirdir / Isparta ise Antalya’nın arka bahçesi. EĞİRDİR GÖLÜ ise Antalya Ovasını suluyor!!! Ve Gölümüz ölüm döşeğinde!!! Bakanımız, Eğirdir Gölü’nden bir kelime söz etmiyor.

Eğirdir Sakin Şehir (Yavaş Şehir / CitteSolw) statüsüne kavuşmuştu yıllar önce. Sayın bakan ne hikmetse bu statüyü ıskalamıştı.

        …Ve Antalya’nın içme suyu temini, Karacaören Barajından planlanıyor… Eğirdir / Isparta’ya; ister ön bahçe, ister arka bahçe diyelim, Antalya ile entegrasyonu kaçınılmazdır, olmazsa olmaz koşuldur. Bölgesel bazda dillendirirsek; İÇ BATI AKDENİZ diyelim.

           Yadsıyamayacağımız bir gerçeklik te; Antalya’nın demografik yapısında, Ispartalı nüfusun azımsanmayacak bir düzeyde, Antalya nüfusunun 1/3’ üne yakın oluşu. Bakanın; “…Antalya’yla birbirini tamamlıyor” saptaması ise, doğru / reel ve rasyonel bir saptamadır.

                                               ***

          Bakan ÇAVUŞOĞLU; “Sevgili Eğirdir’li kardeşlerim” derken, “Isparta’lı hemşehrilerim” diye hitap etmesi, önceliği kime tanıdığı sorusunu da şeytanın avukatlığını yapanların kafasında bir istifham, bir soru işareti yarattığını da söyleyebiliriz.

                                               ***

                                     SONUÇ :

          Eğirdir halkı, Dışişleri Bakanını iyi karşılamış, misafirperverliğini göstermiş, halk meydanı doldurmuş, Bakan da, Eğirdir halkıyla beraber olmaktan büyük bir mutluluk duymuştur.            

Bu Haberi Paylaş



  • Rumuz
    (Rumuz)
    18.5.2023 16:36:27
    Eğirdirin tarihini,güzeliği sorunları çok güzel anlatmışsınız.Ama sorunları bakanlara hükümete götürmeyi pesini düşmeyi Eğirdirli olarak bilmiyor yada beceremiyoruz yada hep birlikte davranıp sorunları sahiplenemiyoruz. Bi yerde bi sıkıntı var
Yorum Yap