ÜÇ  ÇEYREĞE PROJEKTÖR VE ÇARPICI ANEKDOTLAR…(3. BÖLÜM)

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,ÜÇ  ÇEYREĞE PROJEKTÖR VE  ÇARPICI ANEKDOTLAR…(3. BÖLÜM)
Haberin Tarihi: 1.5.2023 15:24:39 - Okunma Sayısı:1531 defa okundu.

Zeki TARHAN yazdı...

ÜÇ  ÇEYREĞE PROJEKTÖR VE

ÇARPICI ANEKDOTLAR…

                Zeki TARHAN – ANKARA

BÖLÜM: 3

     Yazı dizimizin bu bölümünde; “Işınlandırılmış Buğday ve Gıda emperyalizmi”ni ele alacağız…Yıl 66’ – 67’ yılları… Ankara Kurtuluş Lisesinde okuyorum. Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Osman Nuri KOÇTÜRK, benim gözümde bir idol ya da rol model olmuştu.

                                                   ***

        KOÇTÜRK, gıda emperyalizmine karşı çıkıyor ve  Amerika’nın İskenderun’da kurmak istediği “Işınlandırılmış Buğday Tesisi”ne karşı çıkıyordu. Ben, ne hikmetse organik kimyaya büyük ilgi görüyor, bilhassa “Beslenme ilmi” Nutrusyon / Nutrusyonist / Nadir aminoasitler / Dengeli Beslenme / Entelektüel gücün gelişimi / Hayvansal Protein-Bitkisel Protein gibi gıda yapıtaşlarını yani, Nutrusyon ilminin literatürüne küçümsenmeyecek bir hakimiyete ulaşmıştım. Hatta, KOÇTÜRK’ün asistanlığını bile hayal ediyordum.

                                                    ***

         Günlerden bir gün, KOÇTÜRK’ten randevu alıp, “Lise öğrencileri nasıl beslenmeli?” konulu kendisiyle bir Röportaj yapmak istediğimi söyledim. İsteğimi kabul etti ve evinde Röportajımızı gerçekleştirdik. Gıda Emperyalizmi / Açlık ve Beslenme ile ilgili birçok kitapları vardı ve kitaplarının çoğunu, daha Lise sıralarında iken okumuştum.

                                                   ***

         İşte Röportajımızda KOÇTÜRK’ün söyledikleri: “…DENGELİ BESLENME ESASTIR. Yani; gıda yapıtaşlarını dengeli almak. Hayvansal proteinle, bitkisel proteini dengelemek. Gençlerde, bilhassa orta öğretimdeki sizler gibi öğrencilerin buna çok dikkat etmeleri gerekiyor… Entelektüel gücün gelişmesinde, nadir aminoasitler çok önemlidir, zekayı geliştirir…”

                                                     ***

          KOÇTÜRK, kesinlikle kolalı içeceklerden uzak durulması, onun yerine dengeli bir içecek olan ayran içilmesini ve TARHANA çorbasının dengeli beslenmenin adeta anahtarı olarak görüyordu…

          Osman Nuri KOÇTÜRK hocamız; Amerika’nın gıda emperyalizmine müthiş bir karşı çıkış sergiliyordu, en başta da Amerikan menşeli kolalı içeceklere.

                                                      ***

                         …VE IŞINLANDIRILMIŞ BUĞDAY

          Ankara Kurtuluş Lisesi, adını Kurtuluş Parkı’ndan almıştı. Kurtuluş Parkı’nda; Amerika'lıların İskenderun’da kurmak istedikleri “Işınlandırılmış Buğday Tesisi”nin bir Maketi kurulmuş, halka gösteriliyordu… Bu Tesisin amacı; Bir Atom Reaktöründen çıkacak ışınlarla, konveyör bantlardan (=Yürüyen Şerit) geçirilecek Buğday çuvallarındaki buğdayların haşaratlardan yok edilmesi sağlanacaktı. KOÇTÜRK, bu operasyonun halkın temel gıdası olan Buğdayın protein yapısını bozacağını ve Türk halkını, bilhassa genç neslin kısırlaştırılmasını hedeflediğini de kamuoyuyla paylaşıyor ve kamuoyunu bu yönde oluşturuyordu…

                                                       ***

          … Ve KOÇTÜRK, Amerika’nın nötralize edilecek isimlerin başında geliyordu. Sevgili hocamız, bulgur pilavını çok seviyordu, baya da kiloluydu. Ben de kilosunu dile getirince; “…N’apayım, bulgur pilavını çok seviyorum” diyordu.

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap