GÖKTAŞLI KADINLAR TÜRKMEN HALISINI İLMEK İLMEK DOKUDU….

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,GÖKTAŞLI KADINLAR TÜRKMEN HALISINI İLMEK İLMEK DOKUDU….
Haberin Tarihi: 12.5.2023 15:48:21 - Okunma Sayısı:764 defa okundu.

Göktaş Köyü kadınlarına yönelik kırsal kalkındırma projesi kapsamında “Batı Anadolu Türkmen Halısı” dokuma kursu açıldı.

GÖKTAŞLI KADINLAR TÜRKMEN HALISINI İLMEK İLMEK DOKUDU….

Göktaş Köyü kadınlarına yönelik kırsal kalkındırma projesi kapsamında “Batı Anadolu Türkmen Halısı” dokuma kursu açıldı.

Yaklaşık 100 bin düğüm atılarak oluşturulan Türkmen Halısı 10-15 bin TL, fiyatla satışa sunuluyor.

Isparta’nın Eğirdir ilçesi Göktaş Köyü’nde AB LEADER Projesi kapsamında oluşturulan Eğirdir Yerel Eylem Grubu Derneği ilk projesini geniş katılımla gerçekleştirdi. Göktaş köyü kadınlarına istihdam sağlamak amacı ile “Batı Anadolu Türkmen Halısı” dokuma kursu açıldı.

Eğirdir Kaymakamlığı, Eğirdir Belediyesi, Isparta TKDK İl Koordinatörlüğü, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Eğirdir Milli Eğitim Müdürlüğü ve diğer paydaşların ortaklarıyla açılan kursu 12 kadın kursiyer katıldı.

Eğirdir Yerel Eylem Grubu Derneği hakkında bir açıklama yapan Denek Üyesi Çetin Meydan; “LEADER, kırsal alanlar için sürdürülebilir kalkınma stratejilerinin hazırlanması ve uygulanmasında yerel katılım ve ortaklığı teşvik etmek sureti ile kırsal politikaları geliştirmek için tasarlanmış bir yaklaşımdır. Bu yaklaşım IPARD II (2014-2020) Programında “Yerel Kalkınma Stratejilerinin uygulanması bir tedbiri olarak yer almaktadır. Bu tedbirin faydalanıcıları ise Yerel Eylem Gruplarıdır. Eğirdir Yerel Eylem Grubu Derneği de bu amaçla kurulmuştur. Bu dernek; kamu, özel sektör ve sivillerden oluşturulmuştur. Sonrasında ilçemizde saha araştırmamızı yaparak bir fizibilite ortaya konmuştur ve projeler oluşturulmuştur. Derneğimiz; ekonomik ve sosyal özellikler taşıyan her türlü faaliyeti (tarım, çevre, daha geniş anlamda kırsal ekonomi, yaşam kalitesi, kültürel varlıklar) kırsal yaşamın bütün bileşenlerine bağlayarak yerel ekonomiyi geliştirmeyi ve iş imkanlarını arttırmayı, kırsal gruplar içerisinde ağ oluşturmayı ve işbirliği ile bilgi paylaşımını bütüncül ve çok sektörlü şekilde desteklemeyi amaçlamaktadır” diye konuştu.

Çetin Meydan ayrıca, Göktaş Köyü’nün turizm merkezi haline getirildiğini, iki gün önce İstanbul’dan Eğirdir’e turist kafilesinin geldiğini de sözlerinde ekledi.

Eğirdir Yerel Eylem Grubu Proje Uzmanı Nagihan Ersan ise; “ İlk projemiz olan “Batı Anadolu Türkmen Halısı” projesini sizlerle paylaşmak için buradayız.

Bu köyü seçmemizin nedeni saha araştırmamızı yaparken bu köyümüze geldiğimizde kadınların bizden kendi köylerinde iş imkanı sağlanmasını istemesi sebep olarak da; çocuklarına bakmak zorunda oldukları için dışarıya çıkamadıklarını, bunun yanında erken yaşta evliliğin çok olması nedeni ile boşanma sayısının fazla olması, erkeklerden destek görememeleri, ya da eşlerinin ölmüş olmasıydı.

Bu sebeple dernek olarak buraya; 6 adet tezgâh alımı ve organik ip alımı gerçekleştirdik.

Eğitim konusunda ise paydaşımız olan Eğirdir Halk Eğitim Merkezi destek sağlayarak kursun açılmasını sağladı. Kursumuz halen devam etmektedir” dedi.

Göktaş Köyü’nde açılan “Batı Anadolu Türkmen Halısı” kursu hakkında bilgiler veren Eğirdir Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Ali Şanal: “ Proje kapsamında Isparta Halı dokuma kursu açtık. 20 kursiyerimizle beraber bu kursu yürütüyoruz. İnşallah Batı Anadolu Türkmen Halısı kursiyerlerini mezun edeceğiz. Ayrıca Göktaş Köyünde açmış olduğumuz Geleneksel Nakış kursumuz 13 kursiyerimizle devam ediyor.Bu projeye ortak olmamızdan dolayı büyük onur duyuyoruz” dedi.

Isparta TKDK İl Koordinatörü Süleyman Gülcü ise konuşmalarında şu ifadelere yer verdi: “Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu olarak Avrupa Birliği fonlarının kırsalda kalkınma adına kullandıran çok genç dinamik bir kurumuz. Bugün burada yeni uygulamaya başladığımız LEADER, Eğirdir Yerel Eylem Gurubumuzun ilk faaliyeti için bir araya geldik. Isparta’da bu kapsamda Gelendost, Eğirdir ve Keçiborlu olmak üzere üç ilçemizde Yerel Eylem Gurubu kuruldu. Bu %100 hibe desteğiyle uyguladığımız bir program. TKDK bu işin organizasyonu yürütmesi, koordinasyonunu aslında arka planda ekonomik olarak desteğini sağıyor. Yıllık 100 bin Euro olmak üzere Yerel Eylem guruplarımız 5 yıllık bu tip faaliyetlerle çalışmalarını yürütecekler. Doğru bir başlangıç yapabilirsek, bundan sonra da ilimizin diğer ilçelerinde ve kırsal alanlarında yeni kurulacak Yerel Eylem Guruplarına da bu çalışmalar örnek olacak.O yüzden biz bu çalışmaları çok önemsiyoruz. Gördüğüm kadarıyla çalışma başarılı ve oldukça organize edilmiş bir çalışmanın örneğini görüyor ve yaşıyoruz. Amacımız kırsalda yaşayan toplumların kendi dinamikleri, kendi değerleri, kendileri ortaya koydukları yerel kalkınma stratejileriyle kendi göbeklerini kendileri kesmeleri gerektiğini ve kendi güçleriyle kalkınmalarını hep birlikte görmek ve yaşamak istiyoruz. LEADER’in mantığında ve temelinde bu var. Kırsal kalkınmanın tabandan tavana doğru bir yaklaşımla kendi dinamikleriyle özgüvenli çalışmalarıyla, birikimleriyle sürdürülmesi, devam ettirilmesi demektir. Destek veren herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.

Başkan Veli Gök: “ Kalkınma Taşradan Başlar…”

“Batı Anadolu Türkmen Halısı” dokuması kursu açılışında bir konuşma yaparak Kalkınmanın taşradan başladığını ifade eden Eğirdir Belediye Başkanı Veli Gök; “..Biz Eğirdir ilçesi olarak kalkınmanın taşradan başlaması gerektiğine inanan ilçelerden birisiyiz. Dolayısıyla kırsalda, taşrada istihdamı yaratalım ki göç vermeyelim, yerinde üretimle çözelim vatandaşlarımız kendi köylerinde hayatlarını idame ettirmeliler. Eğirdir de bütün kurumların işbirliğiyle Eğirdir Yerel Eylem Grubu derneği kuruldu ve projesini uygulamaya başladı. Tabi ki bu projenin ilk Göktaş köyünde olması, Göktaş’ta elde edilen başarı da il genelinde örnek hale gelmesi için çok önemli. Göktaş halkı özel olduğunu bilmeli. Şuanda para kazanmak, kendilerine iş bulmak değil bunun yanında Isparta iline örnek olma gibi misyon üstlenmiş durumda. Burada elde etmiş olduğunuz başarıları da bizler de bundan sonra Göktaş Köyünü örnek gösterip, bu tür projeleri yapacağım diyenleri de kafile kafile getirip, Göktaş Köyünü ziyaret ettiririz. Bu ayrıca da bizleri de önemli kılar. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.

Son olarak bir konuşma yapan Eğirdir Kaymakamı Adem Çelik: “ …Bugün Eğirdir Göktaş köyünde bulunmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum. Kırsal kalkınma anlamında başlangıcı bugün Göktaş Köyünden başlıyor olmamızın ayrı bir mutluluğunu yaşıyoruz. Göktaş Köyü vatandaşları çok çalışkanlar. Bu projeye özel önem ve değer verecekler. Güzel şeyler üretecekler. IPARD2 Projesi kapsamında oluşturduğumuz yerel eylem gurubunun başlangıcının Göktaş köyünden başlamasının ayrı bir önemi var. Buradaki çalışkan hanımlarımız bu işe el attılar. Başlangıcı biz yapmak istiyoruz dediler. Vatandaşlarımız bizimle beraber oldular. Bu projenin inşallah devamı da gelecektir” dedi.

Protokol konuşmalarının ardından Kaymakam Adem Çelik ve beraberindekiler “Batı Anadolu Türkmen Halısı” dokuma kursu ve Geleneksel El Nakışları kursunu ziyaret ederek, kursiyerlerle tek tek sohbet ettiler.

El Sanatları Uzmanı İhsan Akkuş, Türkmen Halısının özellikleri hakkında bilgiler vererek katılımcıları bilgilendirdi.

Akkuş, dokunan bu halıların satışının metre karesinin 5-6 bin TL. olduğunu söyledi.

40 yıl sonra tekrar halı tezgahına oturdu…

Köylerinde açılan “Batı Anadolu Türkmen Halısı” kursuna katılan ve Türkmen halısı ve Isparta halısı arasında düğüm farkı olduğunu ifade eden Gülten Altundaş, “Biz çocukken, annelerimiz, ablalarımız halı dokurlardı, biz de zaman zaman tezgaha oturup dokurduk. Aradan 40 yıl geçti. Biz o zaman Isparta halısı dokurduk. Şimdiki dokuduğumuz Türkmen halısı. Türkmen halısı ters düğüm, bizim o bildiğimiz eski Isparta halısı gibi değil. Isparta halısı düz düğüm olur. Türkmen halısının ipleri, modelleri değişik. Biz buna yeni başladık. Çok severek yapıyoruz” dedi.

Metre kareye  yaklaşık 100 bin düğüm atılıyor…

Eğirdir Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğünde Halıcılık kursu usta öğretici olarak görev yapan ve Göktaş Köyünde açılan “Batı Anadolu Türkmen Halısı” kursunda liderlik yapan Selma Akın, Türkmen Halısı hakkında şu bilgileri paylaştı: “Biz Eğirdir Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü olarak Eğirdir Göktaş Köyü hanımlarına yönelik Batı Anadolu Türkmen Halısı kursu açtık. Hanımların ilk dokuma örnekleri. İlk defa dokumayı onlara burada öğrettik. Çözgümüz, askımız ve iplerimiz tamamen yün ipliklerden kullanılıyor. Halılarımız kapalı düğüm ile dokunmakta. Yaklaşık metre kareye   100 bin düğüm dokuyoruz. İplerimiz kök boyayla boyunmuş ipliklerden oluşuyor. Motiflerimiz genelde bitkisel strelize edilmiş süsleme sanatlarında kullanılmış bitkisel motifler kullanıyoruz. Göktaş Köyü hanımlarına kalkındırma projesi olarak faaliyete geçtik. İnşallah buradaki hanımlara el sanatını yeniden canlandırma adına bu sanatı, bu halıcılığı öğretip, hanımların kendi ayakları altında durmalarını, sağlamayı hedefliyoruz” dedi.

Programa; Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığından Sosyolog Ayşe Bayram, Isparta TKDK İl Koordinatörü Süleyman Gülcü, Isparta İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Fatma Kurt aydın, Eğirdir Kaymakamı Adem Çelik, Eğirdir Belediye Başkanı Veli Gök, Eğirdir Milli Eğitim Müdürü Ahmet Armutoğlu, Eğirdir Halk Eğitim Müdürü Ali Şanal ve kurum yetkilileri katıldı.

Geleneksel El Nakışları Kursu ile ilgili bilgi veren kurs öğretmeni Tuğba Üstündağ ise şunları ifade etti.

“Eğirdir Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü olarak Göktaş Köyünde hanımlarımıza yönelik Geleneksel El Nakışları Kursu açtık. Ekim ayından beri kursumuz devam etmektedir. Elde Maraş usulü ve şimdiki geleneksel el nakışlarıdır. Elde Maraş işi tekniklerimiz (tek tek işlenerek) geçmişten günümüze yapılan en kaliteli bir işlemimizdir. Kurdele işi, basit teknik işlerimiz ve tel kırma gibi ürünlerden farklı işler yapmaya çalıştık. Kim ne isterse, nasıl bir ürün ortaya çıkartmak istiyorsa ürünleri kendisi alıp hazırlık yapabiliyoruz. 12 kursiyerimizle beraber kursumuza devam ediyoruz” dedi.

Eğirdir Göktaş köyünde açılan “Batı Anadolu Türkmen Halısı” dokuma kursu Toplam Destek tutarı:100.000 euro dur. 1.431.660 TL. olduğu bildirildi.

EMEL TURAN KARTAL (AKIN)

Bu Haberi Paylaş


  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi

Yorum Yap