KURULUŞUNDAN GÜNÜMÜZE, BAŞKANLARININ GÖZÜYLE ISVAK (5. Bölüm)

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,KURULUŞUNDAN GÜNÜMÜZE, BAŞKANLARININ GÖZÜYLE ISVAK (5. Bölüm)
Haberin Tarihi: 12.6.2023 17:51:14 - Okunma Sayısı:1448 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

KURULUŞUNDAN GÜNÜMÜZE, BAŞKANLARININ GÖZÜYLE ISVAK

                      Zeki TARHAN – ANKARA

                                                   BEŞİNCİ BÖLÜM

            “ISVAK, Süleyman Demirel Havalimanı davasına müdahil olmuştu. Ve o dönemde Isparta Havalimanı yapılması gündemde idi… Ancak Burdur, Isparta Havalimanının kuruluş yerinin seçiminin yanlış olduğu, DİKKUYRUK’ ların yaşam alanlarını tehdit edeceğini iddia ederek, Havaalanının yapımına karşı çıkmışlar ve Danıştay’a dava açmışlardı.

          Özellikle BURDUR GÖLÜ için, DOĞA DERNEĞİ başta olmak üzere, birçok sivil toplum kuruluşu ve Burdur ilindeki bazı kamu kuruluşları, kendilerince önemli buldukları çalışmalar ve kampanyalar yürüttüler… İlginç olan; Isparta Havalimanı yapılmasına karşı çıkan Burdurluların, Burdur’ da Havaalanı yapılmasına yönelik çalışmalarında seçtikleri alanın aynı yer olması idi.”

                                                          ***

          Isparta eski milletvekili, hukukçu - gazeteci / yazar, şeyh-ül muharririn Mustafa CESUR,    DİKKUYRUK’ lar la ilgili TEMEL BİLGİLERİ hukukçu titizliliği / duyarlılığı ile irdelemeye başladı. Bu arada ÇAKMAKÇI, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim Üyesi Prof. Dr. Yahya ZABUNOĞLU’ n dan randevu alıp durumu anlatır. Bunun üzerine Prof. ZABUNOĞLU; “Bu davayı üstlenirim, herhangi bir ücret de talep etmem” der ve dava için gerekli harçların ödenmesi gerektiğini de anımsatır. Bu durum da, Başbakan DEMİREL’ e aktarılır. DEMİREL; “Ben dava harçlarını öderim, yeter ki dava çözüme kavuşsun” der. Bunun üzerine, o zamanın parası ile 150.000 TL. dava harcı yatırılır. Böylece ISVAK davaya müdahil olur.

                                                          ***

         Ekolog (=Çevre bilimci ), Ornitolog (=Kuşbilimci ) ve Limnolog olan Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. İlhami KİZİROĞLU’ nun hazırladığı 70 sayfalık bilimsel Rapor, davanın kazanılmasında en büyük etken olur. Ve DEMİREL, kuşbilimci (=Ornitolog ) Prof. KİZİROĞLU’ na şunu diyecektir: “Hocam bu raporunuz olmasaydı, bu Hava meydanı yapılamazdı.”

          …Evet, Prof. KİZİROĞLU Raporunda neler vardı? DİKKUYRUK’ lar; Aralık ayı ve Ocak sonu / Şubat başı GECE GÖÇÜ YAPTIKLARINDAN DOLAYI, BU TARİHLER ARASINDA UÇAKLARIN GECE UÇUŞU OLMAMASI İÇİN, Ornitolog Prof. KİZİROĞLU hazırladığı raporda özellikle bu hususu belirtmişti.

           …Ve Prof. KİZİROĞLU, 20 günlük bir alan çalışmasıyla, Isparta’ da konaklayarak, BURDUR GÖLÜ ve çevresinde, yanında Hava Mühendisi Askeri Pilotla birlikte incelemeler yapar… Havalimanı yapılacak yere ilişkin raporunda ise, şu hususlara da yer vermiştir: “…Burdur Gölü 4 km. kadar çekilmiş ve göl kurumuştu!!! Üç km uzunluğunda kullanılmayan askeri havaalanı (=Nato Havaalanı ) vardı. Uçak direk Havaalanına inmezdi. Burdur Gölünün üzerinde, helozonik hareketler yaparak, öylece uçak hızını azaltarak piste inmek için, BURDUR GÖLÜ üzerinde hareket eder. JEOFORMASYON olarak da üç tarafı DAĞ ile çevrili olduğu için… Güneyden gelen / doğudan gelen uçaklar nasıl inecek? Yoksa dağa çarpardı.”

                                                      ***

            O günlerin ulusal medya organları gazeteler, DEMİREL’ in DİKKUYRUK söylemleriyle manşetlere taşınıyordu…Ve DEMİREL şöyle diyordu: “…DİKKUYRUKLARA BİRŞEY OLMAZ!!! DİKKUYRUKLAR DA UÇACAK, UÇAKLAR DA UÇACAK!!!

                                                   ***

        Mustafa CESUR / Komisyon ve ORNİTOLOG Prof. İlhami KİZİROĞLU’ nun hazırladığı bilimsel raporlarla, Havaalanına inip kalkacak uçakların “DİKKUYRUK” lara zarar vermeyeceğini, uçuş alanlarının farklı olduğunu, hava fotoğrafları ile belgelenmişti. ISVAK’ ta bu konuda çok sayıda toplantılar yapılmıştı ve büyük heyecan ISVAK’ ı sarmıştı… İki kez müdahil olarak DANIŞTAY’ da ki davaya  iştirak edildi. Ve sonuçta dava kazanıldı, Isparta Havalimanının yapımının önündeki engel kalktı.

                                                  ***

       Vakfın bir numaralı üyesi DEMİREL’ in doğum gününü kutlamak üzere, 1 kasım 1994’ te; “Devlet anlayışı, eser ve hizmetleri ile Süleyman DEMİREL” konulu Panel düzenlendi.Panelistler ise şu isimlerden oluşuyordu: Dr. Cevdet AYKAN, Abdullah URAZ, Prof. Dr. Necmi SÖNMEZ, Ekrem CEYHUN

                                                 ***

      “Isparta’ nın Dünü Bugünü ve Yarını Sempozyumu ıı”, ÇAKMAKÇI’ nın hem ISVAK başkanı, hem de Rektör olarak görev yaptığı süre içinde, 16 – 17 Mayıs 1998’ de Isparta’ da üniversitenin olanaklarıyla gerçekleştirildi. Bu sempozyumda da ilk sempozyumda ele alınan konular ağırlık kazandı ve üniversitede TEKNOKENT kurulması gündeme taşındı.

      …Ve Prof. ÇAKMAKÇI, 1999 ‘ da yapılan olağan Vakıf Genel Kurul toplantısında aday olmadı. 7 yıllık ISVAK başkanlığı görevi de sona erdi.

         DEVAM EDECEK…              

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap