KURULUŞUNDAN GÜNÜMÜZE, BAŞKANLARININ GÖZÜYLE ISVAK (8. Bölüm)

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,KURULUŞUNDAN GÜNÜMÜZE, BAŞKANLARININ GÖZÜYLE ISVAK (8. Bölüm)
Haberin Tarihi: 3.7.2023 10:09:35 - Okunma Sayısı:1602 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

KURULUŞUNDAN GÜNÜMÜZE BAŞKANLARININ GÖZÜYLE ISVAK…

                       

                       Zeki TARHAN – ANKARA

                                  

                                  SEKİZİNCİ BÖLÜM                                      

                                                

  AHMET ŞAHLANIN ANLATIMIYLA ISVAK  

            MİRYOKEFALON ZAFER KUTLAMALARI…

        “Vakfımız ISVAK; Isparta tarihinin önemli bir dönüm noktalarından olan Miryokefalon  zaferinin, Isparta / Gelendost ilçesi sınırlarında yapıldığını bir bilim insanı titizliğiyle araştırarak, büyük bir özveriyle gerek teorik ve gerekse alan çalışmaları sonucunda yayınladığı yüzlerce makale ve otuzu aşkın kitaplarıyla kanıtlayan / ispat eden, ISVAK Bilim ve Danışma Kurulu üyemiz Yüksek Mühendis /  Tarihi - Coğrafyacı Ramazan TOPRAKLI’yı desteklemeyi bir görev bilmiştir.”

                                                     ***

         “Bu bağlamda; Miryokefalon savaşı ve zafer kutlama etkinliklerinde konferanslar, Çalıştay ve Sempozyumlarda bu tarihi zaferin Gelendost’ta ve Eğirdir Gölü kıyılarında kazanıldığının TTK (=Türk Tarih Kurumu )’ na tescil ettirme konusunda önemli bir ilerleme sağlanarak, başarıya giden yolda taşlar döşenmiştir… Bu kutlamalara; Ankara’ dan Gelendost’ a tahsis edilen otobüslerle giderek, zafer kutlamaları programının bir parçası olarak organize ettiğimiz yüzme yarışlarına / Zafer Törenlerine katılan hemşerilerimiz, Gelendost halkının misafirperverliğine hayran kalmışlardır…”

                                                    ***

               EĞİRDİR GÖLÜ VE TARIMSAL SULAMA ÇALIŞTAYI…

        “Gözbebeğimiz Eğirdir Gölü Çalıştayı”, Isparta kamuoyunda ses getirince, Sosyal Medyada WhatsApp gurupları oluştu. Bu guruplardaki aktif katılımcılar, siyasiler, konunun uzmanları, balıkçı kooperatifi mensupları, meyve üreticileri oluşan serbest kürsü vasıtasıyla devleti, yöneticileri, sorumluları göreve davet ediyorlar, çarelerini yayınlıyorlardı… Bu çaba / gayretimize rağmen, göl su seviyesi düşmeye devam ediyor ama hiçbir önlem alınmıyordu!!! Bize yine ISVAK olarak görev düşmüştü…Biz, bir lokomotif görevi üstlenmiştik… MAREM (=Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ) ev sahipliğinde ISVAK  (=Isparta’ lılar Vakfı ), SDÜ (=Süleyman Demirel Üniversitesi ), ISUBÜ (=Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ), EKO – BİR (=Eğirdir ve Kovada Gölü Çevre Koruma Birliği ) paydaşlığı ve milletvekillerimizin katılımı ile ISVAK eşgüdümünde İkinci Çalıştayımızı, 16 Ekim 2021 tarihinde MAREM salonlarında gerçekleştirdik.”

                                                    ***

             ÇALIŞTAY BEŞ OTURUMDAN OLUŞTU

         Zeki TARHAN’ın moderatörlüğünü yaptığı açılış konuşmalarının dışında, beş oturum şeklinde gerçekleşen Çalıştay sonunda, paydaşlarca bir MANİFESTO (=Sonuç bildirgesi ) yayınlandı. İlk konuşmayı ISVAK başkanı ŞAHLAN yaparken, son konuşmayı ise Isparta valisi Ömer SEYMENOĞLU yaptı. Şahlan’ dan sonra, ev sahibi olarak MAREM Müdürü Dr. Şerif ÖZONGUN, takiben; DSİ Etüt Planlama ve Tahsisler D. Bşk. Yrd. Ahmet ÖZBEK, SDÜ Rektör Yrd. Prof. Dr. Mehmet SALTAN, ISUBÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim DİLER, Isparta milletvekili Recep ÖZEL, Isparta milletvekili Dr. Aylin CESUR ve Isparta milletvekili M. Uğur GÖKGÖZ birer açılış konuşması yaptılar.

                                                ***

          Oturum başkanlığını SDÜ Su Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Şehnaz ŞENER’in yaptığı 1. Oturumun konu başlığı: “EĞİRDİR GÖLÜ VE SORUNLARI” idi. Bu oturumdaki tartışmacılar ise şu isimlerden oluşuyordu: Dr. Erhan ŞENER (SDÜ Su Enstitüsü), Doç. Dr. Simge VAROL (SDÜ Su Enstitüsü ), Dr. Cafer BULUT (SAREM), Gönül TAŞDEMİR (BÜGEM), Zeki TARHAN (Ekonomist / Yazar )

                                                ***

          Oturum başkanlığını  Ankara Üniversitesi Su Yönetimi Enstitüsü eski müdürü Prof. Dr. Süleyman KODAL’ ın yaptığı 2. Oturumun konu başlığı: “EĞİRDİR GÖLÜ HAVZASINDA TARIMSAL SULAMA VE SORUNLARI” idi. Bu oturumdaki tartışmacılar ise şu isimlerden oluşuyordu: Prof. Dr. Süleyman KODAL (Ankara Ün. Ziraat Fak. Tar. Yap. Ve Sulama B.Emekli), Prof. Dr. Yusuf UÇAR (ISUBÜ Ziraat Fak. Tar. Yap. Ve Sulama Ö.Bşk.), Dr. Abdullah KANKAYA (MAREM Kurucu Md. / Elma Tarım Bşk.), Murat ÇINAR – Mehmet Ali Ayık(DSİ 18. Bölge Md. Yrd.), Uğur TURGUT (Isparta İl Tarım ve Orman Md.Yrd.)

                                                ***

           Oturum başkanlığını ISUBÜ Su Ürünleri Fak. Dekanı Prof. Dr. Ayşegül KUBİLAY’ ın yaptığı 3. Oturumun konu başlığı: “SEKTÖR TEMSİLCİLERİNİN GÖRÜŞLERİ” idi. Bu oturumdaki tartışmacılar ise şu isimlerden oluşuyordu: Prof. Dr. Arzu BECER (Akdeniz Ün. Su Ür. Fak. İç Sular Biyolojisi), Dr. Mehmet GÜRDAL (Muğla Sıtkı Koçman Ün. Turizm Böl.),Alparslan TEKBAŞ (Tarım Yazarı, Ziraat Yük. Müh.), Ali TAŞ (Meyve Üreticisi, Bilgisayar Müh. Yazar, Ardıç Gönüllüsü), Mustafa HOBANOĞLU (Su Ürünleri İhracatçısı)

                                                ***

          Oturum başkanlığını Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Önder YİĞİTBAŞI’ nın yaptığı 4. Oturumun konu başlığı: “EĞİRDİR GÖLÜNE GÖNÜL VERENLER / AÇIKOTURUM” idi. Bu oturum, Çalıştayın son oturumuydu ve “Atış serbest” diyebileceğimiz bir serbest kürsüydü. Tartışmacıları ise şu isimlerden oluşuyordu: Mehmet SEZGİN (EKO – BİR Bşk. Gelendost Belediye Bşk.), Veli GÖK (Eğirdir Belediye Bşk.),İsmail CİRİT (Mali Müşv. Çiftçi), Seval YALÇIN (Eğitimci), Ayhan KÜÇÜKKÖSE (Eğirdir Balıkçılık Koop. Bşk.)

                                               ***

        Son oturumda; sivil toplum kuruluşlarıyla halkın da düşünce ve önerileri alınarak gerçekleşen netice olarak bu iki “ÇALIŞTAY” la birlikte, tüm halkımızın, göl çevresindeki kırsal yerleşim birimlerimizin, meyve üreticilerinin, balıkçılarımızın, siyasilerimizin, yerel yöneticilerimizin, Ticaret ve Sanayi Odalarının, Belediyelerimizin dikkatlerini çekerek olayın vehametini umarız ki kabul ettirdik…

                                             ***

     …Ve Göller Bölgesinin incisi, temiz içme suyu rezervuarımız ve de gözbebeğimiz “EĞİRDİR GÖLÜ” nün bugünkü durumunu, küresel iklim değişikliği ve kuraklık ile tarımsal sulama politikaları bağlamında değerlendirmek, somut gerçekler ve bilimsel veriler ışığında merkezi otorite ve yerel karar vericilere ışık tutmak amacını güden bu  ÇALIŞTAY’ la, misyonumuza uygun, Isparta’mıza ISVAK olarak diğer paydaşlarımızla birlikte en önemli hizmetlerimizden birini gerçekleştirdiğimize inanıyoruz… 

DEVAM EDECEK…       

                                                       

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap