Yenişarbademli’de Çilek Topraksız Yetişiyor

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Yenişarbademli’de Çilek Topraksız Yetişiyor
Haberin Tarihi: 6.7.2023 13:47:43 - Okunma Sayısı:1176 defa okundu.

Yıllık 60 ton çilek üretimi hedefleniyor

YENİŞARBADEMLİ’DE ÇİLEK

TOPRAKSIZ YETİŞİYOR

Isparta'da tarımsal üretimde yeni teknolojilerin kullanımı giderek yaygınlaşıyor. Bu kapsamda Yenişarbademli İlçesine bağlı Gölkonak Köyünde 2 dönüm alana kurulan topraksız serada çilek üretimi gerçekleştiriliyor.


Isparta Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından verilen bilgiye göre;

Bölgede yoğun ilgi gören serada yıllık 60 ton çilek üretimi hedeflenirken toplamda 50 bin çilek fidesi, toprak yerine hindistan cevizi kabuğundan üretilen cocopeat içinde yerleştiriliyor. Tarımın gözde illeri arasında yer alan Isparta'da topraksız tarım ile çilek üreten çiftçi, yılın 8 ayı hasat yapıyor.

GÜBRE VE SUDAN TASARRUF

Çilek dünyada, yetiştiriciliği çok geniş ekolojik şartlarda yapılan, üretimi her yıl artış gösteren meyve türlerinden biridir. Çilek yetiştiriciliği, esas olarak geleneksel yetiştiricilik metotlarıyla toprakta yapılmakta, bu da hastalık ve zararlılarla ilgili pek çok probleme yol açmaktadır. Topraksız tarım; dekarda daha fazla bitki yetiştirmeye olanak sağlarken, bitki hastalıklarının ve zararlıların oluşumunu da kolaylıkla önleyen bir sistemdir. Ayrıca gübre ve sudan tasarruf edilmesini sağlarken üretimdeki kayıpları da aza indirmektedir.

ÇEVRE DOSTU YÖNTEM: TOPRAKSIZ TARIM

Topraksız tarımın çevre dostu bir yöntem olması yanında, kontrollü yetiştiricilik imkânı sağlaması, meyve kalitesi ve veriminin artırması, su, gübre, pestisit kullanımını azaltması ile birlikte herbisit kullanımına gerek kalmaması, iklim koşullarının uygun, fakat toprak koşullarının uygun olmadığı alanlarda yetiştiriciliğe imkân sağlaması topraksız çilek yetiştiriciliğine ilginin giderek artmasını sağlamaktadır.

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap